Ima li većeg gušta za užurbanog i poslom opterećenog turista iz velegrada, željnog seoskog ugođaja i povratka prirodi, nego osjetiti miris mekanog i toplog sijena i iskusiti nešto što smo već odavno zaboravili- spavanje na sjeniku. Očito nema, budući da u Europi takva turistička ponuda nije nepoznanica u seoskom turizmu. Nudi se svašta – od spavanja na sjeniku, do hotela koji su tematski posvećeni sijenu, pa sve do wellnesa u sijenu. I izvrsno se prodaje.

La Casa di Matiki nudi i spavanje na paljericama (M. Mijošek/Glas Istre)

Paljerice za seoskI ugođaj

Trenutno na Poluotoku postoji samo jedan objekt koji to nudi- ruralni bed&breakfast La Casa di Matiki u selu Matiki nedaleko Žminja.  Spavanje na sjeniku, koje je nekad označavao siromašan seoski način života, postalo je pravi luksuz, prije svega jer ga je gotovo nemoguće naći. Vlasnica žminjskog objekta Sonja Glavić, koja je ušla u iznajmljivački biznis još 1997. godine, veli da je to dodatna ponuda za njene turiste koju je počela jače promovirati ove godine zajedno s aromaterapijom kako bi se razlikovala od ostalih kuća za odmor i agroturizama.

Inače, uz dvije kuće sa četiri apartmana, gdje uz noćenje nudi i domaći doručak, uredila je još jedan objekt s dva apartmana koje  na tržište plasira kao seljačko domaćinstvo. Naravno ima izgrađen i nezaobilazni bazen uz koji u pravom seoskom duhu šeću kokoši i pilići. Kao dodatni doživljaj njeni turisti mogu pogledati i hraniti domaće životinje u obližnjoj štalici sa sjenikom gdje žminjska iznajmljivačica drži stado ovaca, nekoliko magaraca i dvije kobile.

Sonja Glavić iznenađuje turiste domaćim životinjama (M. Mijošek/Glas Istre)

Inače, njezina štalica, gdje je pohranjeno sijeno, ima zaseban prostor za turiste gdje je uređena spavaća soba s krevetom koji ima paljerice, odnosno madrace punjene suhim kukuruzovim lišćem. Soba je dekorirana balama sijena koje se koriste i u praktične svrhe- da se ujutro nahrane domaće životinje. Iznad sobice u niskom potkrovlju nalazi se mali sjenik gdje se može guštati u ovom neobičnom iskustvu.

Odlučila sam se na to prije svega radi sebe jer me je to vratilo u neke davne dane. Također, ideju za spavanje na sjeniku dali su mi jedni Francuzi. Kada su čuli da nedaleko kuće imamo malu štalicu sa životinjama i sjenik, pitali su me da li mogu tamo prespavati. Ostali su jednu noć, pa na moje iznenađenje i drugu, priča nam Glavić.

Sličnu ideju imaju Dalibor Ravnić i Hani Prpić koji međutim ne žele graditi kuću za odmor ili apartmane. Želja im je na njihovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u selu Gamberi nedaleko Cerovlja urediti izletište i u sklopu toga ponuditi spavanje na sijenu. Na tu su ideju došli jer su željeli u svom gospodarstvu pronaći još jedan izvor prihoda bez velikih investicija. Uz to smatraju da za razvoj takve turističke ponude imaju itekako potencijala. Naime, ogromno imanje na 60 hektara nalazi se u srcu Istre s prekrasnom prirodom, zanimljivim brdovitim krajolikom, potočićem te predivnim pogledom na Učku. Ističu da bi uz to na svom zemljištu voljeli napraviti i airsoft park. Riječ je o igri sličnoj paintballu.

Dalibor Ravnić i Hani Prpić žele napraviti na svom imanju izletište (M. Mijošek/Glas Istre)

Pod šatorima na livadi

– Budući da imamo domaće životinje, telad, svinje i perad, ali i četrdesetak jelena lopatara, željeli smo to iskoristiti i stvoriti na našem zemljištu izletište za obitelji. Jedna od ciljnih grupa su nam i mladi turisti koji putuju svijetom s rusakom na leđima i šatorom koji bi mogli uz spavanje na sjeniku spavati i pod šatorima na livadi, priča nam Prpić.

OPG Ravnić turistima želi pokazati i jelene lopatare (M. Mijošek/Glas Istre)

Na pitanje, koliko zapravo košta noćenje na sjeniku, Prpić kaže da se govori o pet eura po bali sijena. Glavić pak veli da takvu uslugu još ne naplaćuje jer je to samo dodatni dio njezine ponude, ali da bi se cijena mogla kretati oko 10 eura po noćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.