Oaza koja će odmoriti ili relaksirati, pa čak i one koji žive pod stalnim stresom. Nije to samo zbog cvrkuta ptica, stopljenosti s prirodom, mirnoj atmosferi sela, već i jedinstvene lokacije koja jednostavno vibrira takvom energijom koja u trenu opušta. A tu su i domaćini koji istinski uživaju u toj kući i žive svoj san. I više se nitko iz Lovrinići, malog sela pokraj Gračišća ne bi pomaknuo, a kamoli odlazio. Upravo takav dojam na sve posjetitelje i goste ostavlja kuća za odmor u ovom seocetu zagrebačkog IT- para Andrijane i Vanje Šprajcera.  U staroj kući uredili dva apartmana za turiste pod imenom Pruga te svoju ljetnu rezidenciju i istarsku oazu.

Andrijana i Vanja Šprajcer

Novi život u Istri

– Nakon 12 godina života i rada u Velikoj Britaniji, vratili smo se u naš rodni Zagreb i potom odlučili krenuti u novi život u Istri. Taj novi život uključuje ugošćivanje gostiju u naša dva pomno i s puno ljubavi uređena apartmana te šumi, njivama i miru koji ih okružuju. Imamo i bazen za rashlađivanje u vrućim istarskim ljetnim danima. I bogati doručak od domaćih delicija serviran u sjeni starog “oriha” ispred kuće, pišu Andrijana i Vanja na svom portalu.

Ovo malo remek-djelo arhitekture gdje se stapa istarska tradicija i moderni interijeri s prirodnim okružjem sve goste ostavlja bez daha. Posebno one koji takav spoj cijene. Mnogi gosti koji su i sami arhitekti ne mogu se nagledati detalja i rješenja koja su korištena u obnovi, odnosno podizanju ovog zdanja. Kažu nam to naši ugodni domaćini uz šalicu kave na ugodnoj terasi ispred kamene ljepotice.

Poput Frances Mayes

Odmah su me podsjetili na jedan roman i film. Pod suncem Toskane. Poput poznate američke spisateljice Frances Mayes Andrijana piše blog o kući. I dok je Frances opisivala  obnovu starog imanja Bramasole u srcu Toskane, kojeg je kupila jer je uvijek godišnji odmor provodila u ovom dijelu Italije, Andriana piše o Pruzi i Istri.

Mayes je potanko u svoj dnevnik bilježila na koji je način kupila predivni, ali zapušteni Bramasole, kako se “borila” s građevinskim radnicima, kako je obnovila svoj vrt i maslinik i koje je sve sajmove antikviteta posjećivala kako bi kuću opremila. E zavirite na blog Pruga pa ćete naići na slično štivo. Uživat ćete u svakoj napisanoj rečenici.

Čim su je vidjeli, odmah su ju zavoljeli

Tražili svoju oazu

I Andrijana je išla njenim stopama pa je od prvih dana sve bilježi i svom internetskom dnevniku. Od kupnje zemljišta i kako su ona i suprug uopće našli lokaciju, pa sve do rješavanja opsežne papirologije za obnovu i gradnju objekta te razgovora s arhitektima i građevinarima. Sve je potanko opisano te popraćeno fotografijama čime Pruga dobiva totalnu novu dimenziju.

Ondje se svatko može uživjeti u vrijeme i način stvaranja ove kuće koja je sada više od kuće. Ali i vidjeti kako je svaki detalj nastao i kako je kuća izgledala prije rekonstrukcije. I ne samo to. Ovdje ćete naći djelić istarske svakodnevice koja ih prati. Od šetnje istarskih gradićima, do sređivanja vrta, pripreme hrane, popravcima u kući koji nikad ne staju. No, sve su to čari života na selu.

Obišli pola Istre

– Kupili smo imanje 2010. godine. Kada smo tražili imanje u Istri, prije svega smo tražili mjesto koje će se nama sviđati i kakvo nama treba. I to nudimo gostima. I zato imamo goste koji traže isto ono što smo i mi tražili. Dosta smo putovali prije ove investicije po Europi, a prije svega po Francuskoj. Vidjeli smo jedan sličan objekt u Provansi, ali ne u onim razvikanim mjestima. I tada sam si rekla, ako uspijem ovo kopirati, to je to, priča nam Andrijana koja svakog jutra svojim gostima sprema fini domaći doručak. Ta vrt im je do kuće, a ni voćaka ne fali.

Prikladnu nekretninu počeli su tražiti 2009. godine, a za Istru su se odlučili jer su zavoljeli ovu regiju nakon što su bili na jednom od Motovunskih filmskih festivala. Najprije su htjeli nekretninu o okolici Motovuna, ali zbog visokih cijena počeli su tražiti imanje po cijeloj Istri uz pomoć desetak agencija za prodaju nekretnina.

Arhitektura koja se stapa s prirodom

Znali su da je to to

Obišli su više od 30 nekretnina. Posjetili su razna mjesta – Bale, Pićan, Bartoliće, Benkoviće, Gilešiće, Krmed, Lakošeljce, Mavretiće, Gračišće, Milotski Brijeg, Sveti Petar u Šumi. Kada su vidjeli staru napuštenu kuću u Lovrinići na kraju sela i na rubu šume, znali su da je to to. Nakon što su sakupili sve potrebne papire počela je rekonstrukcija objekta, od kojih je jedan gotovio u potpunosti srušen te je od njega ostao samo vanjski zid. Savjete su primali s puno strana, a ono što je Andrijana uvijek željela je suradnju lokalnim građevinarima i projektantima.

– To mi je bilo jako važno, tako da smo po pitanju uređenje kuće surađivali s poznatim žminjskim arhitektom Brankom Orbanićem koji nam je puno pomogao. Glavni arhitekt bio je Puljanin Vjeko Gašparević iz inženjerske zadruge za projektiranje, urbanizam i oblikovanje Praksa, priča nam Andrijana.

Interijer privlači goste

– Htjeli smo prije svega da nam ti apartmani podržavaju naš način života u tih šest mjeseci koliko tu boravimo. Imali smo u planu i veći projekt, ali odlučili smo se zbog financija za manji objekt koji će moći ugostiti po dvije obitelji, nadopunjuje ju suprug. Većinu gostiju imaju sa sjevera Europe, a na kraće boravke dolaze i Amerikanci. Vjeruju da njihove apartmane biraju prije svega jer su drugačije uređeni kao što i sami biraju mjesto za svoj odmor po tom principu.

Kuću posebno vole arhitekti

– I ja biram mjesta za odmor putem interneta i portala Airbnb. Naravno da ti gosti najprije odaberu Istru, zatim središnju Istru, a potom selektiraju objekte koji imaju bazen. Od tih objekata koji su ostali gledaju fotografije i oni koji su im najljepše uređeni, i ako im odgovaraju cijenom, uzimaju ono najbolje, zaključuje ova Zagrepčanaka s istarskom adresom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.