Crkvica Sveti Petar na Vrhu ponad poznatog Tundulona sjeveroistočno od Bala iznimno je zanimljiva i pravo blago za istraživače povijesti i kulturne baštine. Iako spada pod župu Bale, teritorijalno je bliža Savičenštini, a najbliže joj je selo Kranjčići. Tom području također gravitiraju mještani sela Bibići, Štokovci i Čabrunići koji generacijama odlaze na kampanju i u šparuge upravo prema tom kraju.

Crkva se nalazi na hridi
Daleko od ljudi
Uistinu magično mjesto

Čime je ova crkvica zaslužila takvu pažnju i zašto izaziva interes onih koji su je uspjeli posjetiti? Uspjeli, kažem, jer do nje vodi nekoliko makadamskih i šumskih putova, a sam je prilaz u stjenovitoj usjeklini iz smjera Tundulona obrastao vegetacijom.

Lokva na Tundulonu

Stoga ne čudi da prije pronalaska same crkvice, znatiželjnici mogu i lutati okolicom oko poznate lokve na Tundulonu te se uspeti na brežuljak s kojeg pogled puca na Savičenštinu, Vodnjanštinu i baljansko primorje.

Put kroz šumu

Najbliži je put svakako preko obližnjih Kranjčića, a uz upute mještana bez problema se danas može doći do crkvice makadamskim putom koji vodi prema Balama. Isto tako, označena je i biciklistička staza 690 koja vodi do crkvice.

Nakon kiše voda se s krškog brda slijeva u lokvu
Bogat biljni svijet

Do nje se može i iz smjera Čabrunići, ali i iz smjera Bala makadamskim putem koji se nalazi točno preko puta uljare. Prije ulaska u šumu Šeraja gdje se Sveti Petar na Vrhu skriva, na samom se putu nalazi odmorište s opisom crkvice i staze. Kada krenete tim putem, sigurno nećete pogriješiti. Za avanturiste zanimljiv je prilaz stazi iz smjera lokve na Tundulonu jer se kroz šumu i impresivnu stjenovitu usjeklinu dolazi do skrivene crkvice.

Crkva je obrasla šumom Šerajom

A trud će namjerniku svakako biti primjereno nagrađen, jer će mu se putem na velikoj hridi slikovitog brežuljka ukazati ova skromna i jednostavna crkvica. Potpuno je obnovljena daleke 1904. o čemu čemu svjedoči natpis nad ulazom.

Natpis nad ulazom u crkvu
Uski prozorčić na začelnom zidu

Nešto o nastanku i izgledu ove crkvice ukratko je zabilježio Ante Šonje u svojoj knjizi “Crkvena arhitektura zapadne obale Istre”. Građevina je pačetvorinastog tlocrta bez apside, a na njenom je začelnom zidu uzak pravokutni prozorčić sličan ranoromaničkim crkvicama na području Porečko-pulske biskupije.

Legenda o konjaniku i zavjetu

Na sjevernoj je strani prezidana mala kapela presvođena šiljastim svodom iz gotičkog razdoblja koja svjedoči da je crkva starija od nje. Po tome Šonje tvrdi da je porečki biskup crkvicu Sveti Petar na Vrhu podigao na svom posjedu najkasnije u 14. stoljeću. Naime, u srednjem je vijeku bila vlasništvo biskupske menze u Poreču, dok je poslije drugog svjetskog rata tadašnji baljanski župnik posjede oko crkvice prodao žiteljima obližnjih Kranjčića.

Jednostavna, a impresivna

Budući da je prilično udaljena od naseljenih mjesta, mnogi se pitaju zašto je crkva upravo tamo sagrađena. Neki kažu da poput crkve Svete Foške u Batvačima, odnosno da taj položaj zrači posebnom energijom, ali potvrde za to nismo našli među mještanima Kranjčići. Oni su nam pak svojedobno bili rekli da sve potječe od jedne zanimljive legende. Ispričali su nam  da je crkva navodno nastala u znak zahvale svetom Petru. Legenda kaže da je jedan konjanik bježao ispred Turaka, put ga je doveo upravo do stijene gdje se sada nalazi crkva.

Crkva je izgrađena u 14. stoljeću

Kada je vidio da nema kuda, obratio se svetom Petru i zamolio ga je za pomoć, a  zauzvrat mu je obećao da će na tom mjestu, ako preživi, podignuti crkvu, što se i dogodilo.  Žitelji okolnih mjesta prisjećanju se njenih boljih dana. Kažu da se jednom godišnje tamo održavala misa, na koju su podjednako dolazili i Baljani i žitelji savičentskih sela.

Procesije i mise

Devastirana unutrašnjost

Prema njihovim se sjećanjima preko Kranjčići išle i procesije prema crkvici gdje su se ljudi zadržavali i po nekoliko dana.

Crkvica je danas nažalost urušena i devastirana. Mještani su rekli i da je svojedobno bila opljačkana. Sačuvani su samo natpisi. Onaj iznad ulaznih vrata govori posjetitelju kada je crkva zadnji put obnovljena, a na kamenoj ploči ispod zvonika piše “Tibi dabo claves” što znači “Dat ću ti ključeve”.

Crkvu okružuju veliki hrastovi

Doduše, prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa za njenu obnovu, a možda će se nešto u bližoj budućnosti i dogoditi, budući da se ove godine ponovno na tom prostoru održala misa, a i šuma je oko same crkvice očišćena, kao i puteljak koji s glavnog puta vodi do nje. Kako ju posjećuje sve više biciklista, šetača i vjernika, vjerujemo da će konačno Sveti Petar na Vrhu dobiti zasluženu pažnju.

 

ZASLUŽENA OKRIJEPA:

IZLETIŠTE PEKICI, Pekici 1

PIZZERIA GRIMANI, Svetvinčenat 71

PIZZERIA PALACE, Svetvinčenat 45A

RESTORAN CASTELLO, Svetvinčenat 53

KAMPANJOLA EKO BIRA, degustacija kravljeg sira i craft piva Kampanjola, Svetvinčenat 3

ŠTO JOŠ ŠKICNUTI:

KAŠTEL MOROSINI-GRIMANI, Svetvinčenat

KUĆA VJEŠTICE MARE, Svetvinčenat

TEMATSKI PARK SANCT MICHAEL, Rapanji

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.