Nikad nisam ni pomislila na to da će moj kolega iz đačkih dana toliko zavoljeti povijest i na krilima te iste povijesti upustiti se u nevjerojatan biznis. Život piše priče, a život je Veseljka Otočana i njegovu suprugu Silviju iz malog sela Rapanji kraj Savičente odveo u nesvakidašnjem smjeru. Vrijedna obitelj iz okolice Savičente još je 2017. krenula u hrabar i neobičan pothvat – gradnju drvenog dvorca. I od toga su napravili pravi biznis. Te 2017. otvorili su srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael koji je pravi mamac za klince. Zapravo može se slobodno reći da je to ostvarenje njihovih želja, bajka u realnosti.

Silvia i Veseljko Otočan

– Park smo otvorili u srpnju 2017. godine i to je bila naša probna sezona. Sada smo se već uhodali i postali smo polako prepoznatljivi tako da je posjećenost sve veća. U pred i posezoni preko vikenda imamo oko 400 gostiju, a u sezoni to bude duplo više. A u sezoni smo otvoreni i po tjednu kada organiziramo srednjovjekovne večeri.

Djeca iz vrtića

Polako sada stvaramo i nove sadržaje kojima želimo iznenaditi naše goste, kazao nam je Veseljko Otočan jednog lijepog proljetnog jutra dok su on i supruga dočekivali prve male goste. Naime, tokom pred i posezone većinom u njihov dvorac iz bajke stižu djeca iz vrtića diljem Istre, ali i okolice Rijeke.

Ulaz u bajku

-Imamo jako puno posjeta najmlađe djece, posebno iz vrtića. To nam je glavnina gostiju u pred i posezoni. Tokom ljeta najviše nam dolaze domaći gosti s djecom, i to većinom iz okolice Rijeke jer smo se tamo i najviše reklamirali. Naravno, dolaze i strani gosti koji borave u kućama za odmor u okolici, ali je taj broj još uvijek manji od domaćih gostiju, veli nam on. Kaže da stranci većinom već imaju svoj itinerar koji si prije isplaniraju, ali se nada da će se i njihov tematski park, koji je prava atrakcija u prostoru sam od sebe, naći na njihovoj ruti.

Drveni dvorac izgrađen je od trupaca iz Gorskog Kotara

– Svake godine nadograđujemo naš park, i naravno da bismo morali i ulagati u marketing. U tom smjeru ćemo dalje raditi kako bismo bili nezaobilazna adresa za obitelji s djecom, veli nam on. Naime, ovaj je zabavni park u potpunosti prilagođen upravo najmlađima koji će ovdje pronaći baš sve što im treba za igru.

U dvorcu su skrivene razne zagonetke

U samom dvorcu mogu šetati po njegovim zidinama i posjetiti glavne kule od kuda puca predivan pogled na okolicu, pa čak i more. Tu su i prostorije sa spravama za mučenje, ali i vještica koja će zastrašiti i one malo starije. Isto tako, u dvorcu se smjestio i Escape Room, odnosno igra zagonetki, kojega je osmislio sam vlasnik.

Igra zagonetki

– Kada dolaze roditelji s djecom, često im bude dosadno, pa vrijeme provedu u kantini dok im se djeca igraju vani. Zato smo za njih osmislili ovu igru zagonetki kako bismo ih zabavili i napravili im zanimljivo popodne, kazao je Veseljko. Osim toga, u dvorištu dvorca je i drveni vrtuljak, katapult, praćku za vodene balone. Međutim, kako nam kaže Veseljko, lani su uredili i niz drugih sadržaja van samog dvorca na ogromnom imanju usred zelenila tako da se djeca zapravo najmanje zadržavaju u samom dvorcu.

Drvena praćka

– Tu imaju i streličarstvo, labirint, šatore gdje se mogu igrati oni najmlađi, kućice na drvu, organiziramo im jahanje na konju, vožnju s magarcem, mogu pogledati naše domaće životinje. Imamo i kantinu gdje nudimo jela s roštilja, i to u srednjovjekovnom posuđu koje nam izrađuje jedna radionica iz Zagreba. U planu je da u budućnosti organiziramo i prave srednjovjekovne gozbe s maneštrama i pečenim kokoškama koje se jedu samo rukama, kaže nam Veseljko koji je po struci stolar. Zato je gotovo sve na dvorcu drveno.

-Sve smo napravili ja i moja obitelj sami uz veliku pomoć članova povijesne udruge Kaštel čiji sam član. Puno nam je pomogao i Anton Perković koji nam je osmislio statiku. Naime, ideja nam je bila ispočetka da cijeli dvorac bude drven, ali on nam je savjetovao da bi bilo dobro da je ipak konstrukcija željezna radi statike, priča nam Veseljko kako je sve počelo. Trupci su stigli iz Gorskog Kotara, i to nakon ledene kiše koja je nažalost uništila vrijedne šume na tom području.

Sreća u nesreći

– Žalosno je što se to dogodilo. Ali to je bila naša sreća u nesreći jer nikada ne bismo bili uspjeli napraviti dvorac da se to nije dogodilo. Potrošili smo u startu više od 200 kubika drva, a sada se bližimo brojci od 300 kubika kako širimo park. Te godine trupci su bili povoljniji nego inače, i mi smo krenuli u investiciju koja je vrijedna 2,5 milijuna kuna. Međutim, kada smo u to kretali, nismo razmišljali koliko sve košta, tim više što smo gotovo sve sami napravili svojim rukama. Inače, ne bismo bili ni počeli jer je to velika svota novca koju nismo imali. Ali radili smo dio po dio i uspjeli smo to ostvariti, priča nam dalje.

Zip line povezuje dvorac s utvrdom

Ove godine osmislili su još jedan sadržaj, a to je zip line od dvorca prema odvojenoj utvrdi u kojoj je smještena mala „kuća strave“ Tu će vas dočekati vještica, ali i zmaj s posebnim vizualnim i zvučnim efektima, a preko zip linea će se vještica spustiti do kule uz posebne efekte. U osmišljavaju tog dodatnog sadržaja pomogli su im vlasnici obližnjeg adrenalinskog park Glavani Park. Ujedno, sprema se i poseban kutak gdje će biti smješteno streličarstvo, a posjetitelji će moći gađati mete samostrelom uz pomoć stručnog vodiča.

Vještice na svakom koraku

Aktivna obitelj

– Također, uređujemo i dva smještajna objekta na imanju gdje će posjetitelji moći prespavati, a želja nam je da ovdje otvorimo i kamp. Imanje je dovoljno veliko, a to je bila ideja od početka. Ne bi to bio klasičan kamp, već bi se gosti smjestili pod srednjovjekovnim šatorima kakve možemo vidjeti na Srednjovjekovnom festivalu u Savičenti, otkiva nam Veseljko koji je od prvih dana aktivan na tom festivalu, ali i u srednjovjekovnoj udruzi Kaštel. Bio je i jedan od začetnika te udruge.
-Da mi je netko rekao u osnovnoj školi, da će me toliko zanimati povijest, ne bih mu vjerovao. Danas me sve zanima oko toga i time sam fasciniran, kaže nam kroz smijeh. Veli da nikad u životu nije mislio da će se time baviti, ali da mu je to bio pun pogodak.

Na imanju je i magarac s kojim se svi vole fotografirati

– Na ovom projektu radimo ja i supruga s djecom Ninom i Davidom, moj brat Vedran, njegova supruga Nevia s djecom Antonijom i Mateom te naši roditelji. Svi smo uključeni u aktivnosti parka, od održavanja imanja do sudjelovanja u predstavama. Zasad nam je to dopunska djelatnost, ali vrlo brzo će nam to biti jedini posao. Zimi se još uvijek bavim svojim poslom, a to je stolarija, ali kada dođe ljeto, onda se skroz posvetim ovom poslu, priča nam ovaj stolar koji je među prvima počeo izrađivati drvene suvenire vezane za srednjovjekovlje. Prije svega mačeve i štitove za kojima su djeca „poludjela“.

Izazov je bio katapult

Posuđe s grbom u ručnoj izradi

– Tih prvih godina mogu slobodno reći da je zarada od prodaje tih suvenira bila veća nego od posla sa stolarijom, priznaje nam Veseljko. Istodobno je počeo rasti i Srednjovjekovni festival, a time i razne ideje.
– Kada je počeo Srednjovjekovni festival, odlučilo se da se krene u izradu svih drvenih rekvizita, a ja sam dobio zadatak izraditi drvene katapulte. To mi je bio izazov jer nikad ništa slično nisam radio. I tako je krenulo sve veće zanimanje za čitavu tu priču. Potom mi je prijatelj Igor Macan predložio da krenemo u privatan biznis i napravimo ovakav tematski park. Rekao sam mu da ću mu rado pomoći, ali da se u to ne bih upuštao.

Dječje carstvo

-On je u međuvremenu od toga odustao, a ja sam onda odlučio krenuti u sve to skupa jer se uz Savičentu veže takva ponuda. Povod je bila jedna reportaža u njemačkim medijima o jednom malom drvenom dvorcu. Prvo je bila vizija izraditi samo dvorac, a onda smo krenuli s projektom. I pokazalo se da je to bio pun pogodak, zaključuje Veseljko.

Na imanju se može i jahati

Zaštitnik ratnika

Park je dobio naziv po svetom Mihovilu budući da se i imanje tako zvalo, a to se i tematski lijepo posložilo. Naime, upravo je sveti Mihovil zaštitnik ratnika.
– Izradili smo svoj grb na kojem su dvije koze koje simboliziraju Istru. Dvorac naravno simbolizira naš kaštel, a tu su mač i vatra kao simboli svetog Mihovila koji je zaštitnik ratnika. Ova zemlja se oduvijek zove Sveta Mikula, a tu je blizu i jedna kapelica koja je njoj posvećena. Htjeli smo dati prepoznatljivo ime tematskom parku, i ovo se lijepo poklopilo, zaključuje Veseljko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.