Kao i u svim mediteranskim regijama i zemljama, tako je i u Hrvatskoj i Istri vinogradarstvo u krvi domaćih ljudi. A vinova loza jedna od najtipičnijih uzgojnih kultura koja uspijeva na ovom srcolikom Poluotoku već stoljećima. U doba Rimljana vinogradarstvo se na ovom području počeo ubrzano razvijati, a jedan od najznačajnijih opisa Istre kao pokrajine vina je onaj biskupa Tommasinija iz Novigrada iz daleke 1650. godine koji spominje čak 15 istarskih sorta grožđa, među kojima su najvažniji prošek, muškat, rebula, refošk, teran, hrvatica, trebijan i malvazija.

A malvazija je zajedničko ime za velik broj različitih ili srodnih sorata koje su od davnine stanovnici mediteranskih vinogorja. Razlikuju se po boji te se dijele na bijele, ružice i crne, a razlikuju se po mnoštvu karakteristika kao što su rodnost, različito vrijeme dozrijevanja, otpornosti na bolesti te sklonost ambijentu.

U Veneciji prodavalo vino  pod nazivom “Malvagia”

Zanimljivo je da postoji čak 50 kultivara s tim imenom, a samo u talijanskom nacionalnom registru sorti registrirano je njih osam. Inače, najveći broj kultivara s tim imenom uzgaja se upravo u Italiji gdje se nalaze najveće površine pod tom lozom.

Danas postoje mnoge varijacije istarske malvazije

Malvazija se uzgaja čak i na španjolskim Kanarskim otocima, portugalskim Azorima, ali i na kontinentu tih zemalja, zatim u Francuskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Kaliforniji i u Grčkoj. Upravo iz Grčke prema mnogima, malvazija je i dobila ime. Naime, njezino ime usko je povezano s Mletačkom republikom i njihovom vinskom trgovinom iz grčke luke Monemvasia s Peloponeza, što u prijevodu znači luka s jednim ulazom, do mletačkih posjeda i drugih tržišta u kontinentalnom dijelu Europe. Interesantno je da se već u 14. stoljeću u Veneciji prodavalo vino iz Grčke pod nazivom “Malvagia”, a lokali u kojima se prodavalo to vino nazivani su “Malvasie”. Ipak, prema nekim podacima naziv malvazija datira još iz vremena prije Krista.

Istarska vina poznaju svjetski znalci

U Hrvatskoj su pak poznate dvije vrste malvazija – malvazija istarska i malvasija dubrovačka. Zanimljivo je da je ova sorta vinove loze u Istru došla putem Mletaka, a tek krajem 19. i početkom 20. stoljeća nakon filokserne zaraze postaje glavna sorta vinove loze u Istri. Prije toga glavnu su riječ u istarskim vinogradima vodili teran i refošk.

Berba malvazije u Dajli

Opsežnija istraživanja istarske malvazije provedena su tek poslije drugog svjetskog rata i tada je utvrđeno da je riječ o autohtonoj istarskoj sorti grožđa. Ponovni procvat malvazija je u Istri doživjela tek nakon 1990. godina kada se počelo s većom i kvalitetnijom proizvodnjom ovog vina. U to  vrijeme pa sve do danas diljem Poluotoka niču brojni mali vinski podrumi koji donose izvrsna vina ove sorte po kojima je Istra postala prepoznatljiva i u uglednim svjetskim vinskim vodičima te  hvaljena među znalcima poput Stevena Spurriera i Oza Clarkea.

Zreli grozdovi malvazije

Zaobljeno i harmonično vino

A riječ je o srednje jakom bijelom vinu koji sadrži između 11,5 i 13,5 vol. % alkohola. Znalci ga opisuju kao puno, zaobljeno i harmonično vino s velikim cvjetno – voćnim aromatskim potencijalom. Specifične je arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta, a od voćnih aroma najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica. U zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema.

Malvazija se bere sredinom rujna

Već niz godina u Istri je nekoliko vinskih manifestacija posvećeno upravo ovoj sorti grožđa i vina. Natjecanje Svijet malvazija pruža  uvid u međunarodnu scenu ovih vina svake godine prije najveće istarske izložbe vina Vinistra u svibnju. Riječ je o međunarodnom natjecanju malvazija, a cilj je na jednom mjestu okupiti što veći broj sorti ovog vina, promovirati posebnosti i kvalitete različitih sorti, prikazati najnovije trendove u proizvodnji i na kraju nagraditi najbolja vina.

Vrhunske buteljke iz Brtonigle

Vina pritom ocjenjuju vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci prema strogim odredbama pravilnika natjecanja usklađenih s odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV). Putem ove manifestacije Istra želi postati  centralno mjesto za proizvođače, potrošače i stručnjake zainteresirane za ovu sortu.

Nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje malvazija u Istri je i malo mjesto Brtonigla kraj Buja od kuda potječu vrhunske boteljke ovog vina. Ovo mjesto svake godine u lipnju priređuje Festival istarske malvazije kada brojni gosti mogu pohoditi tamošnje vinske podrume i kušati najbolja vina od ove sorte te razmijeniti koju riječ s uglednim vinarima. Ujedno, tom se prilikom priređuju i stručno vođene degustacije kako bi vinoljupci mogli saznati nešto više o ukusu, aromi i svojstvima kraljice istarskih vina.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.