Austrijanci, posebice oni malo stariji, nostalgični su kada je povijest u pitanju. Austro-Ugarska Monarhija u nasljedstvo nam je ostavila brojne građevine i povijesne spomenike koji još uvijek podsjećaju na vremena kada je Pula bila njihova glavna ratna luka, a istarski gradići uz obalu kao što su Fažana i Rovinj mjesta gdje su podizali svoje ljetnikovce i lječilišta.

Crkva Sv. Pelagija Novog. Crkva je sagrađena 1908. u kompleksu stare bolnice u Rovinju

Šteta je što se u turističkom smislu priča oko austrougarske bogate baštine u Istri jače ne valorizira zbog njene iznimne vrijednosti koja je neraskidivo vezana uz našu prošlost. Uz to, mnoge Austrijance uz Istru vežu i obiteljski korijeni, budući da su neki njihovi preci u Puli živjeli ili su pokopani.

Pogled iz jedne povijesne palače na rovinjsku luku

Kad je u pitanju austrijska baština, tu Istra ima itekako što ponuditi, počevši od pulskog Mornaričkog groblja, pa sve do obilaska građevina iz tog doba poput stambenih vila na Verudi i Stoji, vojnih utvrda od Kaštela do Fort Bourguignon na Verudeli te drugih atrakcija poput Mornaričke biblioteke u Domu hrvatskih branitelja. Mali broj ljudi zna i da je austrijsko-hrvatska pjesnikinja Paola von Preradović živjela u Puli, kao i poznata obitelj Trapp koja je ovjekovječena u mjuziklu “Moje pjesme, moji snovi”.

Austrijanci vole lijepe stare palače

Ne treba ni spominjati da je u doba spomenute kraljevine uređena poznata park-šuma Zlatni Rt u Rovinju, da je Kupelwieser Brione učinio turističkim biserom, a da ne spominjemo brojne povijesne artefakte iz tog doma koji se čuvaju po zbirkama muzeja u Istri.

Za vrijeme Austro-Ugarske na rovinjskom poluotoku Muccia podignut vidikovac

Austrijanci vole Istru

Baš zato Austrijanci vole Istru, vole njenu povijest, vole njenu arhitekturu. Kako onu koja je nastala u toj državi, tako i stare povijesne palače koje krase naše gradiće i mjesta uz more.

Stare jezgre istarskih gradića kriju razna arhitektonska bogatstva
Stare jezgre istarskih gradića kriju razna arhitektonska bogatstva

Tu spadaju i fažanska Viletta Phasiana te rovinjska Villa Tuttorotto koje su članice austrijskog udruženja povijesnih hotela, palača i pansiona Schlosshotels & Herrenhäuser. Kada zavirite iza ulaznih vrata u njihovu “utrobu” uistinu ćete se osjećati počašćenima što možete svjedočiti tako velikoj povijesti ovih zgrada. Ona će vas skroz obuzeti.

Stare palače urešene su antiknim namještajem

Svi ovi hoteli imaju po četiri zvjezdice, a radi se o malim romantičnim butique hotelima u starogradskim jezgrama. Villettu Phasiana i Villu Tuttorotto, koje nude smještaj i doručak vodi Domagoj Fritz koji nam je pokazao kako izgledaju blagodati smještaja u ovim predivnim biserima arhitekture. Obje palače su prije preuređenja bile ruševine ili u poprilično lošem stanju. Stare više od 300 godina bile su pravi izazov kod obnove, ali su pružile neizreciv užitak kada su bile gotove. Poput ružnog pačeta pretvorene su u prave ljepotice.

Vila u Fažani

Amfore i dijelovi starog broda

Dok je Villetta Phasiana, koja raspolaže s 21 sobom i malim wellnes centrom, uređena isključivo za turizam u dvjema zgradama iz 16. stoljeća pored župne crkve Svetog Kuzme i Damjana, Villa Tuttoroto, također iz tog doba, sa šest soba te jednim suitom bila je ljetna kuća vlasnika od 1998. do 2010. godine. Baš ta palača je zbilja nešto posebno, kao i njen naziv. Primjerice, ima osebujan lift te recepciju s koje se preko stakla na podu može vidjeti stara cisterna gdje su sada pohranjene amfore i dijelovi starih brodova.

Villa Tuttorotto sakrila se u starom gradu

Zanimljiva je priča oko nastanka imena ovog rovinjskog hotela koja je povezana s obiteljskom tradicijom. Naime, otac vlasnika hotela u toj je istoj zgradi kupio stan poslije Drugog svjetskog rata, kada je Rovinj bio napušten. Domaćima nije bilo jasno da jedan stranac traži i kupuje stan u mjestu gdje je u to doba, kako su sami govorili, bilo “tuttorotto” (sve razbijeno). Upravo je ta pričica poslužila vlasniku u smišljanju imena za hotel u staroj jezgri najromatičnijeg grada u Istri koji gleda na obližnji otočić Katarinu, rivu i slikovit zaljev s brojnim brodicama.

Koji fora pod u palači Tuttorotto

Kip Bogorodice i Isusa

Nekadašnja ljetna rezidencija vlasnika, “opremljena” antikvitetima i vrijednim umjetninama te predmetima koji su nekada bili inventar stare kuće poput velikog kipa Bogorodice i malog Isusa, postala je u samo dvije godine jedan od najboljih 20 malih hotela u Hrvatskoj po izboru posjetitelja na poznatom turističkom portalu Trip Advisor te top 25 hotela u Hrvatskoj po usluzi. Upravo je zahvaljujući ovom portalu, Villa Tuttorotto prerasla u jedan od najomiljenijih hotela Amerikanaca.

Tko ju je nosio?

– Budući da se nismo oglašavali u niti jednom za Amerikance relevantnom mediju, pretpostavljamo da nam je ovoliki broj gostiju iz SAD-a doveo Trip Advisor. Uz to Rovinj je puno lakše prodati gostima, nego Fažanu.  Međutim, i Fažana ima što za ponudi te je to odredište koje je napravilo velik iskorak. Njena je velika prednost blizina Pule, kaže nam Fritz. No, ipak najveća prednost su ove obnovljene ljepotice. Njihova priča govori sama za sebe. A kraljevski odmor je uistinu zagarantiran. Baš kako i zaslužuju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.