Kada su se  počeli baviti proizvodnjom lavande, svi su s podsmjehom gledali na njihove mlade nasade, entuzijazam i želju da se bave upravo tom poljoprivrednom granom. Međutim, to Matu i Slavicu Cvek te njihove sinove Morena i Marka iz malog sela Peruški nedaleko Krnice i Marčane nije zaustavilo u namjeri da se profiliraju kao lokalni mali proizvođači lavande, proizvoda i suvenira od tog aromatičnog bilja.

Lavanda se bere kada je najtoplije – usred podneva

Za pomoć se nisu nikome obratili, već su u proizvodnju krenuli isključivo vlastitim novcem koji im se olako isplaćuje iz godine u godinu. Posjetili smo ih u jeku žetve u Peruški, a tada su nam Mate, Slavica i Moreno ispričali kako je sve počelo i koliko je ta poljoprivredna grana u nas isplativa. Sve je, kako se kaže, “skuhao” Moreno. Na površini od jednog hektara, koja je dotad bila neobrađena, posadili su 3,5 tisuća sadnica lavande. Prvu jaču berbu imali su već sljedeće godine, a sada poberu i do 3,5 tona ovog bilja i od njega naprave 30 litara ulja.

Ručna berba ljubičastog blaga

– Isplati se uzgajati lavandu. Od nje se može zaraditi. Doduše, nama je to dodatni posao jer uzgajamo i druge poljoprivredne kulture, a i zaposleni smo u drugim firmama. Bavimo se i maslinarstvom, držimo koze, a poljoprivredom se naša obitelj oduvijek bavila. Planova za budućnost ima jako puno, a želja nam je da i dalje ostanemo samostalni u proizvodnji i daljnjem plasmanu naših proizvoda. Želimo našu poljoprivrednu proizvodnju ponuditi turistima koji će boraviti u našim smještajnim kapacitetima, kazao nam je samozatajni Moreno iz Peruški.

U polje se ne ide bez srpa

Lavandu je lako uzgajati jer ne zahtijeva previše brige. Mora se u proljeće nekoliko puta pokositi oko nasada i to je to. Najveća je briga ručna berba, koje za kišnih godina zna biti i po dva puta. Tada obitelj Cvek angažira još nekoliko radnika i plave mirisne površine za četiri-pet dana opuste. Domaćini nam otkrivaju da je lavandu najbolje brati u podne kada sadrži najviše eteričnih ulja. Nije im lako, posebno po ljetnim vrućinama, ali sav se trud na kraju isplati. Lavanda se onda ili suši ili prerađuje u posebnom kotlu da bi se dobilo ulje.
Nisu to jedini proizvodi s kojima ova obitelj samostalno izlazi na tržište.

Mirisnim proizvodima po lokalnim sajmovima

Uz vrećice, čaj i ulje od lavande napravili su i čitav niz domaćih suvenira na bazi ove biljke. Riječ je o mirisnim vrećicama u raznim oblicima, o lavandi u amfori, na ploči u obliku Istre i slično. Mate kaže da je među njegovim kupcima iznimno tražen i tonik od ove biljke. A kupaca, za koje je zadužen upravo Mate, uvijek ima. On sa svojim mirisnim proizvodima obilazi sve istarske “samlje”, od Vodnjana, Pazina, Labina do Žminja i Višnjana. I svaka pučka fešta njegovo je odredište, u Dugoj Uvali ima svoj stalni štand. Proda se čitava godišnja proizvodnja, a traži se još i više. Ideja za stvaranje novih proizvoda, za koje je zadužen mladi Moreno, nikada ne nedostaje i stalno su u procesu nastajanja.

Što sve lavanda daje

Jedna od njegovih ideja je i daljnje širenje proizvodnje i to ne samo lavande, već i nevena, ružmarina i kadulje. Već su krenuli s prvim poljem nevena na tisuću četvornih metara koji su pobrali sredinom svibnja. Napravili su oko 30 kilograma masti od ove biljke, a s obzirom na dobar plasman tog proizvoda, namjeravaju zasaditi će još veće nasade. I ponovno će se tu uzdati sami u sebe jer su već sada krenuli u proizvodnju sadnica svih ovih kultura. U predahu od lavande beru i divlje aromatično bilje, a jedno od njih je i gospina trava od koje proizvode kantarionovo ulje. Osim podizanja nasada, želja je ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz malih Peruški da proširi paletu proizvoda, i to na sapune, masti i ostale kozmetičke preparate.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.