Svake godine Istra se može podičiti nekom novom kućom za odmor koja oduzima dah i spada u sam vrh luksuza i udobnosti te time Istri, kao turističkom odredištu, daje notu lifestylea kojemu toliko teži zadnjih dvadesetak godina. Nažalost, takve su kuće na Poluotoku još uvijek rijetkost jer se većina uređuje laički bez pomoći stručnjaka kao što su arhitekti i dizajneri kopirajući neke strane primjere poput meksičkih hacijendi neprimjerenih ovom podneblju.

Umjetnost i turizam

Srećom, pozitivni primjeri poput nove kuće za odmor Dragana Ružića i njegovog brata pulskog dizajnera interijera Borisa u selu Radetići kraj Svetog Lovreča pokazuju da se stare kuće, ali i one novijeg datuma iz vremena sedamdesetih i osamdesetih godina mogu obnoviti na totalno drugačiji način – a da nije tipična rustika koja je već pomalo dosadila, da se uklapa u ambijent istarskog sela i ne narušava krajolik kako to često biva pri obnovama starih kuća u svrhu turizma. I, što je najbolje, da nije iznimno skupo pa domaćim investitorima gotovo nedostižno.

Obnovljena istarska vila u Radetićima (J. Prekalj/Glas Istre)

Ova dizajnerska kuća za odmor, koja će se početi iznajmljivati do kraja ove godine, nudi totalno drugačiji doživljaj i odmor na selu. Nije tipičan primjer seoskog turizma. Drugačija je od niza rustikalnih kuća za odmor, a nije ni toliko luksuzna poput skupocjenih vila na osami. Riječ je o “jednostavnom” dizajnerskom objektu s bazenom koji gostima nudi užitak modernog ambijenta posvećenog detalju i umjetnosti. Predstavlja svojevrsni moderni lifestyle u prirodnom okruženju. Ujedno, privlači drugačiju klijentelu – urbane goste koji žele mir i tišinu Istre, ali se ne žele odreći modernog dizajna i komfora koji imaju kod kuće. Zanimljivo je da usprkos toj “nadogradnji” ne košta više od klasične kuće za odmor.

Dragan i Boris Ružić (J. Prekalj/Glas Istre)

Ujedno, kako nam kaže obitelj Ružić, cilj im je u kuću, koja će biti otvorena cijele godine, privući umjetnike. Naime, dizajner interijera, ali i cvijeća i hrane, Boris, koji potpisuje dizajn ove kuće, želio bi je cijelo vrijeme koristiti kao izložbeni prostor njegovih i tuđih radova, odnosno da bude, kako kaže, “mali bienale”.

Sivo je u modi (J. Prekalj/Glas Istre)

– Kuća bi u budućnosti trebala biti mjesto gostovanja raznih umjetnika gdje će gosti koji u njoj borave moći stupiti u kontakt sa svim kvalitetnim umjetnicima u Istri. Kuća bi na taj način trebala predstavljati spoj umjetnosti i turizma. Stoga će se na tržištu promovirati kao “art living”. Zbog toga neće biti skuplja, nego će je odabrati gosti koji to prepoznaju, smatra Boris.

Šterna kao inspiracija

Nadstrešnica s pogledom na bazen (J. Prekalj/Glas Istre)

Kuću su počeli uređivati prije tri godine, a ostavština je njihovog oca Benita. Nekada je služila kao gospodarska zgrada, nije bila opskrbljena infrastrukturom, niti je bila ožbukana. Kako je izgrađena osamdesetih godina, njena je obnova bila još već izazov za pulskog dizajnera. Inače, već je dizajnirao interijere nekoliko kuća za odmor među kojima i jednu od najvelebnijih vila u Istri – Vilu Barbara u Juršićima.

Jedostavno, čisto i oku ugodno (J. Prekalj/Glas Istre)

Kuću od 270 četvornih metara s četiri sobe, prostranom blagovaonicom i dnevnim boravkom te kuhinjom, Ružići su uspjeli srediti za 100 tisuća eura.
Uređena je u modernom stilu, a Boris je odlučio koristiti prije svega industrijski beton imitirajući staru tehniku kojom se nekada gradila unutrašnjost istarskih šterni. Svi podovi su izrađeni upravo od industrijskog betona, čak i u spavaćim sobama, te kupaonicama.

Ljetna kuhinja (J. Prekalj/Glas Istre)

U takvom je betonu izrađen i bazen, ali i svi opločnici. Kuća je oslobođena svih balkona koji su nekad postojali kako bi dobila na svojoj čistoći te time podsjeća na stare istarske kuće koje su se nekad gradile u nizu. U interijeru vlada siva boja, koje razbija kombinacija modernog i starinskog namještaja u prirodnim smeđim i bež tonovima. Sve je dekorirano starinskim bocunima i zanimljivim šarenim detaljima.

U cijeloj kući prevladavaju betonski podovi (J. Prekalj/Glas Istre)

– Vrijeme nameće da moramo biti u svjetskim trendovima, naročito nakon ulaska u Europsku uniju. I Istra će sada biti više posjećena. Ne samo kod vila, nego i kod druge turističke ponude kao što su restorani ili mali butique hoteli, došlo je vrijeme za širenje svijesti.

(J. Prekalj/Glas Istre)

Ne bismo se trebali sramiti naših predaka, nego bismo trebali upotrijebiti sve njihove talente i znanja kako bismo opet oživjeli Istru kakva je nekad bila – sirova, lijepa, nenametljiva i u prirodnim bojama, opisuje Ružić čime bi se trebalo rukovoditi ubuduće kod uređenja kuća za odmor. Pri opremaju koristili su uvozni namještaj, ali za sve ostalo domaće obrtnike pa su time na neki način pokrenuli i domaću ekonomiju.

(J. Prekalj/Glas Istre)

– Našim istarskim obrtnicima i izvođačima radova treba dati više prostora pri realizaciji turističkih projekata. Imamo jako puno kvalitetnih izvođača, zaključuje ovaj dizajner.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.