Ah kako vas taj Svetvinčenat ili Savičenta ne mogu začarati?! To vrlo jednostavno napravi. Te ulice, trg, kaštel, crkvice… Malo mjesto od 300-tinjak stanovnika toliko je čarobno  da se jednostavno mora stati i razgledati. Ako ne bar nakratko u miru božjem popiti kavica, posebno u jutarnjim satima kada uistinu u mjestu vlada neka posebna atmosfera. I to bez obzira na zimu, proljeće, jesen ili ljeto. Savičenta je uvijek in.

Kaštel Morosini-Grimani

A možda niste znali da skriva i jednu mračnu legendu kojom se možda Savičentini nekada i ne ponose. Međutim, upravo je ona na neki način postala jedan od simbola mjesta. Upravo ovdje spaljena je svojedobno vještica, ili se tako barem mislilo. Zvala se Mare Radolovich, a spaljena je usred kaštela Morosini-Grimani davne 1632.

Sklopila ugovor s vragom

Bila je travarka, a optužena je bila da je sklopila ugovor s vragom. Građani kojima je dotad pomagala, osudili su je na smrt na lomači. Naravno iza čitave priče  javlja se sumnja da je ljubovala s nekim od plemića obitelji u čijem je vlasništvu kaštel zbog čega je završila kako je završila. Njezina se priča inscenira već nekoliko godina u sklopu poznatog srednjovjekovnog festivala u ovom mjestu u kolovozu te u sklopu Istra Inspirita, projekta kulturnog turizma koji kroz gastro predstave oživljava istarske legende i povijest.

Posjetiteljski centar u bivšem matičnom uredu

Upravo tu legendu, kao i povijest mjesta oživljava najnoviji posjetiteljski centar Kuća vještice Mare koji se smjestio u starom matičnom uredu. Doživljaj nekadašnjeg mjesta svjedočenja brojnih vjenčanja sada je sasvim drugačiji. To je sada mračna soba u kojoj se odjednom kao lude počinju okretati kazaljke na starom satu, a na zidu ispred vas se stvori slika djeve iz srednjeg vijeka.

Ona oživi i obraća mi se:“ Ja sam vještica Mare“. Govori i smije se, pomalo sablasno, kao u nekom horor filmu. Hvata me jeza, ali stojim kao ukopana i čekam što mi dalje ta vještica želi reći.

Dobroćudna vještica

– Ne brinite, neću vas začarati. Jedino što će vas ovdje začarati je predivno slikovito srednjovjekovno mjesto Svetvinčenat, puno tajni iz prošlosti – počinje pričati ova virtualna vještica u novom posjetiteljskom centru u Svetvinčentu u centralnoj Istri.

Vještica Mare je naime hologramski vodič koji prezentira povijest istarskog gradića u centru koji na inovativan način putem suvremene tehnologije – 3D mappingom te virtualnom i proširenom stvarnošću – oživi mjesne ličnosti te povede posjetitelja u upoznavanje kulturne baštine.

Igra o nepoznatom vitezu

Nakon uvodne riječi vještice, putem aplikacije interaktivne virtualne stvarnosti uključujem se u igru o nepoznatom vitezu. Na glavu stavljam virtualne naočale i gađam mete lukom i strijelom u srednjovjekovnom kaštelu Morosini-Grimani. Ipak, ja ga u mračnoj sobi doživljavam kakav je nekad bio. Pogađam sve mete, a tada me krenu progoniti neprijatelji u oklopima. Stižu sa svih strana, iz dvorišta kaštela, sa zidina. Borba traje sve dok se ne obranim.

Virtualna igra

Nakon što sam odradila dio virutalne priče u nekadašnjem matičnom uredu Svetvinčenta, igra se nastavlja u samom mjestu. Sada uzimam naočale za proširenu stvarnost i krećem se prema centru malog mjesta i obilazim njegove najvažnije točke: crkvu svetog Vincenta na groblju, crkvu svetog Roka, crkvu Svete Katarine, ložu i renesansni trg, a vrhunac obilaska mi je kaštel.

Moguć obilazak kaštela po zidinama

I šetnjom kroz mjesto saznajem sve što je bitno iz povijesti, ali i legende koje ga prate. Dolazim ispred crkvice svete Katarine gdje me dočeka srednjovjekovni kovač. Kuje mi mač. Uzimam ga, kao što ću kasnije uzeti i konja, i oklop i štit, u sklopu priče o srednjovjekovnim momentima iz života ovog mjesta.

Prikaz nekadašnjeg života u kaštelu

Dolazim na kraju do drevnog kaštela, krcatog ljudima. Bave se svojim poslom, hrane kokoške, timare konje, izrađuju kola, lože vatru i tu je moj vitez. Izgubljeni vitez – još jedna legenda po kojoj je Svetvinčenat poznat. Naime, ovo je mjesto u povijesti ugošćavalo viteške igre poput Sinjske alke koja se ovdje održavala na dan Sv. Ivana Krstitelja. Godine 1713. između dvadeset jednog natjecatelja pobjedu je odnio nepoznati konjanik. Vitez je odbio primiti nagradu i odjahao je iz Savičente. Zahvaljujući pobjedi, ali i tajanstvenosti, priča o samozatajnom vitezu sačuvala se do danas. I tu završava moj virtualni doživljaj pomiješan s realnošću.

Čarobna savičentinska crkva

Potraga za blagom i lokalni proizvodi

Ovo je jedinstveni način kako se kulturna baština može prezentirati kroz moderne tehnologije i posjetitelju omogućiti putovanje kroz vrijeme i na poseban i inovativan način te kroz igru predočiti njegov život u srednjem vijeku. Naočale za proširenu stvarnost su prve Microsoftove naočale miješane stranosti. To je računalo s posebnom verzijom Windowsa i služe za prikazivanja 3D holograma u prostoru.

Nova staza

Ali to nije sve. Uz pomoć virtualne stvarnost i potrage za blagom mogu se posjećivati i lokalni OPG-ovi gdje će gosti moći kupiti i kušati lokalne proizvode i to sljedeći stazu Vještice Mare pod brojem 692 koja vodi kroz čitavu Savičenštinu. Na kraju je poanta potrage za blagom završiti u nekoj od tamošnjih konoba te od tih proizvoda dobiti neko tipično istarsko jelo i svojevrsnu nagradu. U budućnosti po mogućnosti pomoću e-bicikala.

Dinneridi trail

Riječ je o stazi pod nazivom Dinneridi Trail. Ovom poučnom stazom umreženo je pet OPG-ova, a staza je duga 33,2 kilometara. Na njoj se posjetitelji susreću sa logičkim zagonetkama koje su smještene unutar OPG-ova. Prolazeći stazu, sudionik igre rješavanjem zagonetki „prikuplja“ svoj obrok, odnosno namirnicu po namirnicu te se istovremeno upoznaje sa proizvodima lokalnih proizvođača: vinom, maslinovim uljem, ovčjim sirom, lavandom, magarećim mlijekom. Stazu je moguće obići biciklom, pješice, quadovima i konjima.

Staza je kombinirana, čine ju asfalt i makadam od čega je 14.4 kilometra asfaltirane ceste, a 18,8 kilometra makadama. Ovisno o izboru načina na koji će se prolaziti staza, ovisit će i samo trajanje staze. Staza spada u kategoriju lakih staza pa je pogodna za sve dobne skupine posjetitelja. Staza će biti označena na web stranici Istra bike staze te će ući u njihovu brošuru. Opisni dio staze bit će preveden na engleski, njemački i talijanski jezik.

Na svakom od umreženih OPG-ova nalazi se informativna tabela koja sadrži mapu staze sa označenim OPG-ovima te informacijama o OPG-u na kojem se posjetitelj nalazi. Na ovaj način posjetitelj osim što može dobiti informacije o djelatnostima OPG-a kojeg trenutno posjećuje kroz slike dobiva i osnovne informacije o djelatnostima ostalih umreženih OPG-ova. Tabela je dvojezična, napisana je na hrvatskom i engleskom jeziku stoga su sve informacije prilagođene kako domaćim tako i inozemnim posjetiteljima.

Morosini vina

U posjetiteljskom centru posjetitelj dobiva brošuru s mapom u kojoj je ucrtana poučna staza s naznačenim OPG-ovima koje treba posjetiti kako bi „prikupio namirnice“. Iz Svetvinčenta posjetitelj kreće u smjeru Foli gdje se nalazi prvi OPG Živolić koji se bavi proizvodnjom vina. „Medežija vina“. Projekt je Dalibora Živolića i Edija Bilića koji je započeo 2015. godine kada je proizvedeno prvih 1000 boca Morosini bilega, vina od autohtone sorte malvazije, i Morosini črnega, vina od autohtone sorte teran. Cilj je predstaviti domaće proizvedeno vino sa područja Općine Svetvinčenat i time promovirati dugogodišnju tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u ovim krajevima.

Tematski park u Rapanjima

Ispod informativne tabele nalazi se logička zagonetka labirint koju posjetitelji trebaju riješiti samostalno ili timskim radom. Kada posjetitelj riješi zagonetku, domaćin OPG-a buši karticu koju posjetitelj dobiva na startu igre te posjetitelj može krenuti na drugu točku u rješavanja nove zagonetke. Bušenje kartice znači da je posjetitelj uspješno „prikupio“ namirnicu koja je sastavni dio recepta.

Nakon toga posjetitelj ide prema drugom OPG-u, odnosno Ranchu Toni koji je u vlasništvu Dragice Lenić u Štokovcima. OPG Dragica Lenić djeluje od 2008. godine. Bavi se uzgojem domaćih životinja, a tu se ubraja 15 magaraca istarske pasmine, pet konja različitih pasmina, svinje, krave i kokoši. Cilj OPG-a je zaštititi autohtone pasmine i ukazat na potrebu za njihovim očuvanjem. U ponudi OPG-a nalaze se domaći proizvodi, ali i magareće mlijeko čije su blagodati na čovjekovo zdravlje dobro poznate. Na Ranchu Toni posjetitelj mora riješiti igru pogađanja, te kada ju riješi posjetitelj kreće prema slijedećem OPG-u.

Logička igra vaga

OPG Macan smješten na Stanciji Čipuli i već duži niz godina njeguje tradiciju uzgoja ovaca, i to autohtone istarske pasmine „pramenke“, od čijeg mlijeka u svojoj mini sirani „Istarski cvijet” proizvodi ovčju skutu i izvrstan istarski ovčji sir. Bazni proizvod kombinira se s tartufima, pa je u ponudi i ovčji sir s tartufima. Na OPG Macan nalazi se logička igra vaga rješavanje koje je usko povezano sa djelatnosti OPG-a.

Četvrti OPG na stazi Dinneridi Trail je OPG Pekica. OPG Pekica, smješten u mjestu Pekici, specijaliziran je za lavandu i proizvode od lavande. Na njihovim poljima zasađeno je preko 36.000 lavandinih sadnica –  tri hektara lavande „Grosso“, hektar „Budrovke“, a ostalo su različite vrste, od čega je jedna jestiva. U ponudi OPG- a su različiti proizvodi od lavande. Na OPG Pekica postavljena je logička igra tangram.

Srednjovjekovni tematski park

Rješavanjem tangrama, posjetitelj se upućuje na posljednju točku staze, odnosno Tematski park Sanc. Michael koji je u vlasništvu obitelji Otočan. Srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael nalazi se u mjestu Raponji. Ovaj drveni dvorac u potpunosti oživljava srednji vijek kroz izložbu replika srednjovjekovnog oružja i tematski uređenim sobama. U dvorcu se nalazi suvenirnica,  ali i mali zoološki vrt s domaćim životinjama. Pored toga, obitelj Otočan proizvodi izvrsno maslinovo ulje. Kada posjetitelj riješi posljednju logičku igru koja se nalazi unutar OPG Otočan, karticu, odnosno brošuru probušenu na svakom OPG-u predaje vlasniku.

Polja lavande OPG-a Pekica

Ukoliko je posjetitelj uspio riješiti zagonetke na svih pet OPG-ova, znači da je „prikupio“ sve namirnice koje su potrebne za pripremu tradicionalnog istarskog obroka koji se ujedno i priprema unutar posljednjeg OPG-a odnosno tematskog dvorca Sanc. Michael.

Ovim projektom osposobljena je biciklistička i pješačku staza ukupne dužine 33,2 kilometra, koja povezuje lokacije OPG proizvođača koji su uključeni u ovaj projekt. Postavljena je biciklističku signalizaciju sa logom „Dinneridi Trail“ kako bi se diferencirala od ostalih bike staza koji se nalaze na području općine i kako bi se  posjetitelji mogli što bolje snalaziti. Na ulaznim mjestima u OPG-ove postavljene su informativno – edukacijske table o proizvodima koje oni nude, te se na svakoj tabeli nalazi i mapa rute sa označenim svakim OPG-om koji je uključen u ovaj projekt.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.