Zapuštena i neugledna. I sve do 2002. na najljepšem pulskom Poluotoku. Da, bila je to stara austrougarska utvrda Fort Verudela iz 1886. godine, zaštićeno kulturno dobro, koja je mijenjala svoje funkcije kroz povijest – od one vojne preko ugostiteljske do najnovije – izložbenog prostora raznih morskih i slatkovodnih bića. Tamo je sada smješten najveći hrvatski akvarij Aquarium Pula koji je nedavno dobio novu atrakciju – tri velika bazena u prostoru koji je nekada bio pokriven čeličnom kupolom.

Plavetnilo kupole

Čelična se kupola nedavno vratila na Verudelu nakon 74 godine, a izvornu su u drugom svjetskom ratu odnijeli Talijani i istopili za potrebe rata. Riječ je o 19 tona teškoj kupoli, koja je visoka četiri metra i ima promjer od 14 metara, ispod koje je sada uređen novi prostor jednog od najvećeg akvarija u Hrvatskoj. Akvarij trenutno ima više od 1500 kvadrata unutarnjeg prostora i 5000 kvadrata vanjskih površina. Od sada je još privlačniji jer se u jednom od velikih bazena mogu vidjeti tropski morski psi, dugački nešto više od metra.

Novi bazen s tropskim morskim psima
Nisu opasni, ali vole se braniti
Usred utvrde – bazeni

U akvariju pliva i pas triakis

Tu su se smjestila tri tropska crnovrha grebenska morska psa. To je vrsta koja je  proširena u tropskim dijelovima svijeta, a pulski su primjerci došli iz Indonezije. Radi se o vrsti koja naraste do metar i pol do 1,80 metra dužine, ali izgledaju vrlo upečatljivo.

Upečatljive raže
Pravi se da spava
Ispod nove kupole smjestila su se tri velika bazena

Nisu preopasni i mogu živjeti s drugim ribama dok su siti. U akvariju pliva i pas triakis, sličan morskim mačkama. Riječ je o psu koji je više noćna životinja i živi na morskom dnu. Uz njega pliva i morskog psa koji se naziva dadilja. Riječ je o vrsti koja spava po danu i izgleda kao da je mrtva. Isto može narasti preko dva metra. U svom prirodnom okruženju ovi morski psi nisu opasni. Doduše, znaju ugristi neku peraju ronioca, ali samo ako ih se uznemirava. Naravno, ako im date ruku i uznemiravate ih, svakako vas mogu ugristi. Zato se držite podalje.

Poput lutke, ali samo danju

Uz morske pse, novi je akvarij pod samom kupolom dobio i svojevrsnu atrakciju – u bazenu se mogu vidjeti i tri kajmana, laički rečeno aligatori, koji doduše izgledaju poput lutaka jer se ne miču. Iznad njih na krovu čelične kupole koja se posebnim dizalicama postavljala prije nekoliko mjeseci,  akvarij je za posebne prigode osmislio vizualni efekt koji prikazuje more, ribe i ronioce.

Ipak nije igračka – kajman

-Jedan od njih je patuljasti kajman iz Južne, odnosno Srednje Amerike. Riječ je više o noćnoj vrsti koja se  danju odmara u svom brlogu, dok noću traži svoj plijen. Imaju širok apetit, a jedu male sisavce, ptice i ribe, pa čak i kukce dok su mali. Imamo i dva kajmana naočara koji su za  razliku od patuljastog puno aktivniji i po našem su iskustvu opasniji.

Stvarne životinje ili igračke

Vrlo su okretni i lako mogu ugristi tako da s njima moramo paziti. Nisu opasni za druge ribe jer ih puno hranimo. Tako tjedno dva puta dobiju po jednu veliku ribu. Puno su me puta ljudi pitali jesu li to stvarne životinje ili igračke jer se ne miču puno. Samo sam im rekao: „Dajte im prst, pa ćete vidjeti“, objašnjava biolog Žarko Jaković.

Ali to nisu jedine atrakcije ovog prostora. Pulski akvarij ima čak 35 bazena u kojima se može vidjeti  211 vrsta raznih morskih i slatkovodnih životinja iz cijelog svijeta, od Mediterana do tropskih slatkovodnih i morskih staništa, hladnih slatkovodnih staništa, zatim morski konjići i zmajevi te razne vrste meduza. Ovdje se primjerice uz morske pse mogu vidjeti i crvene piranje, točkasta riječna raža, stakleni somić, riba poljubac, lažni sijamski algojed, riba dikobraz, mandarinka, picasso kostorog, štuka, kečiga, tolstolobik, gambuzija, raže, predivni morski konjići  zmajevi.

Krhki morski konjic

Tu je smješten i poznati centar za oporavak morskih kornjača koje su zaštićene od 1995. godine. Ovdje se za njih brinu stručnjaci koji im pružaju sve što im nje potrebno da se oprave i ponovno vrate u more. Svaki pojedini bazen ostavlja definitivno bez daha i  bez problema svatko ulaskom u taj mirni vodeni svijet zaboravlja na užurbanu svakodnevicu koju ostavlja za sobom ulaskom u akvarij.

Idejna začetnica

Idejna začetnica i voditeljica akvarija Milena Mičić  presretna je što je njezina prvotno skromna ideja evoluirala do današnjeg izgleda akvarija, a posebno je ponosna što je uspjela obnoviti i staru utvrdu.

Čarolija morskih bića
U akvariju se mogu vidjeti i razne vrste meduza

Šarenilo boja

-Glavni cilj projekta bio je izgraditi i osposobiti potkupolni prostor utvrde Verudela za prikaz živog svijeta raznih jadranskih staništa s ciljem promocije potrebe očuvanja naših prirodnih i kulturnih bogatstva na zabavan i inovativan način. Uz glavni cilj promocije baštine i prijenos znanja o potrebi njenog očuvanja i valorizacije, akvarij predstavlja diversificiranu turističku ponudu i kreativan proizvod koji nadopunjava uobičajen turizam.

Iako su javni akvariji poznati i često posjećeni i u regijama iz kojih turisti dolaze, integriran prikaz povijesti regije kroz austrougarsku utvrdu iz 19. stoljeća te naših prirodnih morskih bogatstva i potrebe njihovog očuvanja jedinstvenost je Aquariuma Pula što podiže prepoznatljivost regije na međunarodnoj razini, kaže nam voditeljica akvarija Milena Mičić. Projekt je koštao oko četiri milijuna kuna, a većinom se financirao iz vlastita sredstva.

Operacija kupola
Kupola je teška 19 tona

Topnički blok

Inače, ovo središnje mjesto u masivu forta nekad je zauzimao armiranobetonski topnički blok valjkaste osnove koji je bio namijenjen obrtajnoj kupoli i popratnim sadržajima – na razini prizemlja prostoru za akumulatore, na razini prvog kata, strojarnici.

A sada malo o povijesti same utvrde. Dakle, izgrađena je 1886. godine za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije, i pod njenom vlašću je bila do 1918. godine. Od 1918. godine do 1943. godine bila je pod vlašću talijanskih vojnih snaga, a tada su s utvrde odstranjeni svi metalni objekti, zajedno s impozantnim topovima koji su odneseni u Italiju gdje su rastaljeni. Od 1943. do 1945. godine utvrdu su koristile njemačke vojne snage.

Kupola iz davne povijesti

Nakon 1945. godine utvrda pada u ruke jugoslavenskih vojnih snaga i ostaje pod njihovom vlašću narednih dvije godine. Od 50-ih godina na dalje utvrda postaje vlasništvo Grada, ali ju dobiva na korištenje tadašnje hotelsko poduzeće „Veruda“, od 1975. godine poznato pod imenom „Arenaturist“ . Za njihove potrebe u utvrdi su otvorene trgovine, suvenirnice i frizerski salon. U kasnim osamdesetim, utvrda se napušta te 2002., Aquarium Pula godine preuzima tada već prilično zapuštenu utvrdu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.