Istarska supa je juha za dušu, za utjehu i hladnim zimskim mjesecima, ali zašto ne i u ljetnim večerima u dobrom društvu. Istarska se supa pije u društvu za stolom. Istarska supa spaja ljude jer se pije iz jedne bukalete. Barem se to moglo prije korone. Tako su istarsku supu pili stari Istrijani, a ona im nije bila smo piće, nego i cijeli obrok.

Kruh u slasnom crnom vinu

A onda je došla vinska revolucija na Poluotoku i supa je polako pala u zaborav. Nudi se doduše po starim konobama, ali vino na čaše je zapravo sada norma. Bukalete su nestale sa stolova. S njima i lošije vino doduše. No, bukaleta bi barem u jednom slučaju trebalo ostati na istarskoj trpezi – a to je onda kada se iz nje pije crno zašećereno vino u kojemu je umočen zapečeni kruh s paprom i maslinovim uljem. I sve to na sobnoj temperaturi. Onoj višoj.

Bukalete umjesto čaša

Da bi očuvali tu staru istarsku tradiciju i ponovno joj dali na značaju poljoprivredna udruga Agrorovinj koja broji 10-tak uglednih vinara s područja Rovinja i Rovinjskog Sela odlučila je prije sedam godina u Rovinjskom Selu tijekom vikenda kada se održava njihova vinska manifestacija Antonja organizirati i Festival istarske supe. Umjesto vinskih čaša na ulazu dobijete malu bukaletu i možete od raznih vinara kušati drugačiju supu jer ju svatko ipak radi na svoj način. Kako se festival odigrava u velikom prostoru pod šatorom gdje nema tradicionalnog istarskog ognjišta, Agrorovinj je izradio prijenosno tradicionalno ognjište teško tonu i pol.

Udruga Agrorovinj priprema supu u staroj pekari

Sladokusci su to odmah prepoznali pa je već ove godine na manifestaciji podijeljeno čak 600 malih bukaleta. No, to nije sve, od nedavno je otvorena u srcu Rovinja i mala kantina u stotina godina staroj pekari gdje se održavaju prezentacije pravljenja supe za turiste i sve one koji o tome žele znati nešto više. Na njima svatko može saznati nešto više o recepturi, ali i tome kako je supa nastala. Tu se može kupiti i takozvani Supa box, originalni suvenir sa svim sastojcima za pripremu istarske supe.

Supa box – sve što vam treba za supu

– Istarska supa je dio istarske tradicije koja uključuje namirnice koje se u Istri tradicionalno koriste i sljubljuju, od vina, ulja i kruha. Vezana je uz glagol „supati“ što bi značilo umakati, u ovom slučaju kruha u vino. A sam pojam supa označava u nekim dijelovima Istre i fetu kruha.

Supa simbolizira rodnost

– Prema istarskoj tradiciji supa se poslužuje na kraju obroka ili može biti obrok. Simbolizira rodnost, blagostanje i dobrodošlicu, a zajedničkim blagovanjem istom žlicom iz jedne bukalete prijateljstvo i povezanost onih koji u njoj zajednički uživaju, priča nam predsjednik ove udruge Kristijan Damijanić dok nam priprema supu u staroj pekari koja je prestala s radom 80-tih godina 20. stoljeća nakon što se na ulazu u Rovinj sagradila velika moderna pekara. Veli nam su početkom ove godine pokrenuli zaštitu ovog istarskog specijaliteta kao nematerijalnog kulturnog dobra u suradnji te se nadaju da će ona imati tu oznaku na razini Europe do iduće Antonje 17. siječnja 2021.

Kristijan Damijanić demonstrira kako se priprema supa

– Zato trenutno prikupljamo o supi i kada je nastala, ističe Damijanić. Potpredsjednik udruge Enrico Cernecca, veliki znalac povijesti ovog kraja, veli da se supa priprema u Istri više od stotinu godina, a posebno je bila omiljena za vrijeme Italije.

Jedna od posljednjih starih pekara u Rovinju

– Nekada u Istri nisu vina bila toliko dobra, a supa se radila od terana koji je tada u istri bio najzastupljenija sorta. Kako je to ipak malo jače svježe kiselkasto vino, da bi se lakše pilo, u njega su počeli dodavati šećer. To se radilo uz ognjište kraj kojega bi se vino ugrijalo.

Ulje pliva

Onda se u vino dodao stari kruh koji bi se tostirao na ognjištu da supi da onaj poseban gušt. Maslinovo ulje se počelo koristiti kako supa ne bi opila. Govorilo se da ulje pliva i da ga zato supa mora imati. I naravno tu je nezaobilazni papar, svježe mljeven. Ono što je karakteristično za ovo piće je činjenica da se pila u krug dok se ne popije do kraja.

U supi se sljubljuju vino i ulje

Onaj tko nije pio, trebao je bukaletu barem poljubiti, ili glumiti da je popio gutljaj. Kako su sada drugačija vremena, supa se više ne pije u krug nego ju svatko pije iz svoje bukalete, ističe Cernecca. Danas se pak za supu koriste najbolji istarski terani, a osim tradicijskog recepta, počeli su se stvarati i novi recepti. Sve je to potaknuo upravo Festival istarske supe gdje se organiziranje nadmetanje u pravljenju tradicionalne i kreativne supe.

Kristijan Damijanić i Enrico Cernecca

– To je natjecanje omogućilo da dobijemo skroz novi uvid u to što supa može biti. Neki su ju tako pripremali s medom, pa su dodavali razne začine, poput primjerice đumbira. Pa su neki umjesto kruga u nju ubacili istarski cukerančić, neki pak komade pince. Na taj smo način dobili nevjerojatne varijacije tradicionalne istarske supe. Posebno nas raduje da su se u taj projekt uključili ponajbolji istarski vinari koji također žele zadržati takvu tradiciju, govori nam Damijanić.

Nova kušaonica u starom gradu…
….i trgovina rovinjskih proizvoda preko puta

Među njima posebno rovinjski vinari koji sada imaju priliku svoje vino prezentirati kroz ovu kušaonicu Agrorovinja u ovoj šarmantnoj rovinjskoj uličici u starom gradu. Odmah preko puta nalazi se i njihova trgovina gdje se svi rovinjski vinari i maslinari prezetiraju gostima ovog najturističkijeg grada u Hrvatskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.