Svi oni koji su željni odmora u prirodi, upoznavanja lokalnih znamenitosti i dobre hrane s Barbanštine, najbolje da se zapute na najnoviju pješačko-biciklističku stazu Walk and Taste Barban. Riječ je o stazi koja je dugačka samo 13 kilometara, a vodi od sela Hrboki preko Palijona, Želiski, Majčići i Grandići do Orihi. Prolazi kroz zanimljiv kraj koji presjecaju šume, vinogradi i pašnjaci, te starinska sela kamenih kuća.

Osmislili su ju poduzetni Barbanci – mladi par Marko Radola i Katarina Družeta iz Hrboki zajedno s Tamarom Ljubić iz Orihi. U inicijativi im se pridružio i Edi Radola iz Grandići. Svi oni imaju drugačiju turističku ponudu na ovom području, a ovom stazom htjeli su da se svi željni avanture, aktivnog odmora, ali i dobre klope malo bolje upoznaju ovaj kraj dvadesetak kilometara od Pule u smjeru Labina.

Makadamskom stazom može se pješke i na bicikli

Naime, Tamara Ljubić vlasnica je konobe Vorichi, Marko Radola i Katarina Družeta proizvođači su ekstra djevičanskog maslinovog ulja i veliki ljubitelji poljoprivrede, dok je Edi Radola otvorio u Grandićima vinski muzej posvećen teranu, istarskoj sortu vina za koju kažu da najbolje uspijeva upravo na Barbanštini.
Svi oni koji žele uz vodiča proći kroz stazu, moraju se javiti organizatorima, a tada ih čeka zanimljiva ruta u pratnji domaćina koji im opisuje što ih sve čeka na putu- od crvkica do graditeljske baštine, prirodnih fenomena i na kraju restorana i OPG-ova.

Magareće mlijeko

Start staze je kušaonica ulja Marka i Katarine gdje se može kušati sedam različitih maslinovih ulja, a uz stručno vodstvo posjetitelji će proći kroz šest naselja da bi u konačnici došli do konobe Vorichi na okrjepu. Iz Hrboki dalje krećemo prema „Ranchu Radola“ gdje se mogu vidjeti konji i magarci, a može se kušati i dragocjeno  magarčevo mlijeko. Naime, Marko i Katarina uz 800 stabala maslina, imaju i 11 magaraca te pet konja.
Uskim, šumovitim putevima nastavlja se prema Stanciji Palijon kroz netaknutu prirodu i šumu prema naselju Bateli gdje se posjetitelji upoznaju s autohtonom arhitekturom ovog područja. Nakon nekoliko stotinu metara penjući se na brdo dolazimo do predivne crkve Sv. Pavla.

Crkva svetog Pavla kraj Bateli

Crkva je nastala između 14. i 15. stoljeća, vjerojatno zbog vjerskih potreba Hrvata doseljenih iz Dalmacije. Sagrađena je od pravilnog kamenja i ima malu izbočenu apsidu te ulaz zašiljen u obliku parabole. Svake godine se krajem lipnja na ovoj se uzvišenoj lokaciji održava svečana svetkovina koja privuče veliki broj posjetitelja. Zanimljivo je da je ona jedna od tri crkvice na brdima na ovom području koje su se nekad međusobno mogle vidjeti.

Čest prizor na Barbanštini

S njih su mještani jedni druge alarmirali u slučaju opasnosti. Sto metara dalje od crkve nalazi se kažun, prvi koji je na ovom području sagrađen nakon 1952. godine. Tipična je to građevina za Istru te ga zato čini neizostavnim dijelom ove staze.

Vicina pećina

Nakon predaha na ovom posebnom meditativnom mjestu, staza se nastavlja prema obližnjem selu Grandići. Na putu nas čeka jedna prirodna atrakcija – Vicina pećina koja je ime dobila po nekadašnjem vlasniku. Nalazi se u smjeru sela Fumeti. Njezin je ulaz širok i 40 metara, a svod je visok 20 metara. Zanimljiva je atrakcija jer se može obići iznutra. Duboka je sigurno 20 metara. Nikog neće ostaviti ravnodušnim, a za vrućih dana pruža pravu osvježavajuću okrjepu.

Kuća Johana i Matije u Grandići
Druženje uz staro ognjište

Nakon obilaska Vicine špilje put vodi dalje do sela Grandići gdje je smještena Kuća vina u kojem je moguće kušati barbanski teran i malvaziju te se upoznati s tradicionalnim načinom stanovanja na Barbanštini. Domaćin Edi Radola rado pokazuje staru kamenu kuću u kojoj su nekada stanovali stanoviti Johan i Matija, najveći proizvođači terana na ovom području. I objašnjava što se sve u kući nalazi i kakva je njena povijest.

Kralj Tomislav?

U toj su kući, naime, očuvani stari predmeti vezani za stanovanje, ali i vinarstvo. Ispred kuće je i tajnovita skulptura posvećena kralju Tomislavu uz kojeg se veže legenda o njegovoj kruni koja je navodno skrivena negdje oko pitoreskne uvale Blaz. Istina ili legenda? Na vama je da povjerujete.

Pogled s Križice

Iz Grandići se širokom makadamskom cestom uzbrdo kreće prema Orihima i vrhu Križica na kojem se nalazi kapelica i križ. Ovo je uzvišeno mjesto ponad sela  posebno je mjesto. U srpnju se ovdje odvija Mototrka na prstenac, a dan kasnije i sveta misa na otvorenom. Uređeno je i odmorište uz kapelicu i veliki križ pa ovdje možete predahnuti uz lijep pogled na okolicu.

Križica se nalazi pored sela Orihi

Izlet na stazi završava u konobi Vorichi koja se nalazi u selu u vinogradu. Zbog svog neposrednog pristupa odmah po otvaranju postala je omiljeno mjesto za gurmane i one željne mira i seoske idile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.