Hrvatska je puna čarobnih tajni koje možete otkriti sa svojom djecom na jednodnevnim obiteljskim putovanjima bajkovitim i tajanstvenim stazama. Jedno od takvih mjesta je i Mitski park – prekogranični park koji povezuje selo Trebišća na području Mošćeničke Drage i selo Rodik u Sloveniji u jedinstven mitski krajolik u Europi. Usred netaknute prirode i tradicionalne arhitekture moći ćete na tematskim stazama i u centrima za posjetitelje upoznati mitsku kulturnu baštinu i doživjeti mitsko poimanje svijeta.

Staroslavenska mitologija Trebišća

Skriveno u dubini kanjona, u krilu planine Učke, leži mitsko selo Trebišća. Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dužine 13 kilometara, koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun (880m).

Skrivena Trebišća
Tko otvara vrata Perunova svijeta?

Informativno-edukativne ploče i umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine postavljene duž staze približavaju glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna (vrhovni bog neba i vatre, upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva), s toponimima u krajoliku (vrh Perun, Volovski kuk), te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba (borba Velesa i Peruna), postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije. Interpretacijski sadržaji postavljeni u obnovljenom mlinu predstavljaju posjetitelju bogatu mitološku baštinu ovog kraja.

Obnovljen je stari mlin koji ima 500 godina

Mitski Rodik u Sloveniji

Ukoliko budete u mogućnosti i kada epidemiološke mjere budu dozvolile svakako posjetite i Mitski park u Sloveniji. Ova će vas mitska staza s dvanaest mitsko-folklornih punktova odvesti u svijet naših predaka do mitske Babe, kultne zmije, šembilje kao vraga na vatrenoj kočiji, do naših predaka ajda, zagonetnih mjesta ulaska u svijet mrtvih kroz špilje, “počivališta mrtvih” i do kršćanskih oblikovatelja krajolika.

Rodik vas kroz skulpture i kamene znakove uvodi u mitologiju i vjerovanja – Foto: Jan Antonac

Možete prošetati dvjema stazama: između stabala duž gornjeg Lintverovog kruga u gornjem flišnom brkinskom dijelu ili duž donjeg Babinog kruga po tvrdom krškom tlu vapnenačkog dijela, koji možete proći i biciklom. Slijedite kartu i crvene i sive oznake. Kameni marker upozorit će vas na novi punkt, a kada prijeđete preko kamenog praga, ući ćete u mitski svijet.

Zakleta kraljica – kraška bijela zmija koja živi na ruševinama dvorca na Robidi – Foto: Tina Furlan

Posjet objema lokacijama Mitskog parka obogaćuju centri za posjetitelje u kojima ćemo doživjeti mitsko poimanje svijeta. Dok u Trebišćima upoznajemo slavensku mitologiju, u Rodiku razmišljamo o različitim svjetonazorima tijekom vremena, mitskim, znanstvenim, religijskim i umjetničkim kroz oči Marka Pogačnika.

Zagonetkama do blaga

Dok otkrivamo tajanstvene krajeve duž tematskih staza, mitske nam se priče otkrivaju kroz audio-vizualni vodič. Otkrivanje nevidljivog mitskog krajolika nadograđeno je istraživačkim izazovom za male i velike znatiželjnike. Posjetitelji mogu rješavanjem zagonetki pronaći blago te kroz igre zaviriti u tajanstven svijet mitskih bića. Fragmenti mitske tradicije, vezani uz određene lokacije u mitskom krajoliku, predstavljeni su u prostoru umjetničkim kamenim putokazima i skulpturama. Radi se o jedinstvenom iskustvu prirode u kojem se isprepleću umjetnički i mitski izrazi.

Cikova špilja po tradicionalnoj predaji smatra se prijelazom u drugi svijet gdje vrijeme teče na drugi način – Foto: Tina Furlan
Ruka vještice – Foto: Tina Furlan

U posjetu Mitskom parku uživat će svi, neovisno o dobi i interesima, a Mitski park je posebno atraktivan za obitelji s djecom, parove i aktivne goste koji žele provesti dinamičan produženi vikend u prirodi te na zanimljiv način nešto naučiti o mitskoj baštini, vjerovanjima i samom poimanju života, smrti, prirode, vremenskih prilika i sl.

Pitoreskni Rodik – Foto: Branka Šprah

Društvene igre

U sklopu Mitskog parka kreirane su i društvene igre, koje će u vašu dnevnu sobu dovesti mitska stvorenja. Zabaviti se možete s igrom »sjećanja« te pronaći mitska stvorenja iz Rodika i Mošćeničke Drage. Igru možete preuzeti OVDJE. Mitska bića će vam pomoći da prođete stazom ili vam zadati glavobolju u igri »Zmija i ljestve« koju možete preuzeti OVDJE. Za igru će vam biti potrebne kockice i figurice. OVDJE možete preuzeti različite bojanke na temu mitske baštine. Igre će također biti dostupne u interpretacijskim centrima Mitskog parka te pri mnogim drugim ponuditeljima usluga na području Mitskog parka.

Nakon posjeta parku možete se zabavljati i društvenim igrama na tu temu – Foto: Neža Jandrlič

Bez obzira odlučite li se na individualni ili grupni obilazak Mitskog parka, svakako posjetite obje lokacije jer u Trebišćima stoluje nebeski gromovnik bog Perun, dok u Rodiku možete pronaći praslavensku božicu Babu (Mokoš): njihova ljubav ujedinjuje Mitski park u jedinstveni doživljaj kulture i prirode!

Zađite u čarobne šume koje okružuju Trebišće

Pogranična destinacija

Osnovni i dodatni turistički sadržaji i usluge dostupni su uz prethodnu najavu, a više informacija pronaći ćete na: http://mitski-park.eu/posjetite-mitski-park/. Projekt MITSKI PARK, zajednička prekogranična turistička destinacija za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora suočava se s izazovom aktivnog očuvanja i valorizacije kulturne baštine mitskog krajolika u svijetlu održivog turizma u općinama Hrpelje-Kozina i Mošćenička Draga. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Na putu do Trebišća naići ćete na mlinske kamene

Vrijednost projekta je 745 050,00 EUR (633.292,00 EUR ERDF), a vodeći partner je Općina Hrpelje-Kozina.  Projektni partneri su Općina Mošćenička Draga (HR), Sveučilište u Rijeci – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (HR), Univerza na Primorskem/Universita’ del Litorale – Fakulteta za humanistične študije (SI), Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga (HR), Arhej d.o.o. (SI) i INKUBATOR d.o.o. (SI).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.