Zimski kratki dani i kiša. Ama baš ništa vam se zapravo ne da i pitate se kada će konačno neki lijepi sunčani dan da odete negdje u prirodu, na neku kavu uz more, na neki izlet. Ali zapravo za uživanje vrijeme ne bi trebalo biti presudno. Sve više razmišljam o tome da je zapravo  potrebna dobra kabanica i gumene čizme i da prkosim vremenu ili jednostavno uživam u kiši. Možda da upravo takvu “obleku” uzmete sa sobom ako želite negdje na kraći izlet, a da nije u Istri. Prijedlog – Lošinj.

O more, more

Taj slatki otočić koji je povezan sa Cresom od Pule je udaljen točno dva sata vožnje autom, ne računajući trajekt između Brestove i Porozine koji vozi 20 minuta u jednom smjeru. Dakle, otočić koji je tako blizu, a tako daleko, idealan je za jednodnevni izlet s kojim ćete si stvoriti osjećaj da ste otišli tko zna gdje, a zapravo ste skočili tu do prvog sudjeda.

Hedonistički raj

Riječ je o hedonističkom raju, bilo da je riječ o zimi, ljeti, jeseni ili proljeću. Ljeti će vas mamiti njihove predivne plaže, miris smilja i borova, lagana šetnja po rivi, ljuljuškanje brodica. Ali tada računajte na turističke gužve. Zato je otok fantastično posjetiti baš van glavne turističke sezone kada u Lošinju možete uživati baš u svemu što on nudi.

Mali Lošinj i nezaobilazni jedrenjaci

Otok Lošinj dio je cresko-lošinjske otočne skupine koja obuhvaća uz Cres i otoke Unije, Ilovik, Susak i Vele Srakane kao i niz manjih, nenaseljenih otočića. Dugačak je 33 kilometra, a ovdje živi oko 9,5 tisuća stanovnika, i to prije svega u mjestima Osor, Nerezine, Sveti Jakov, Ćunski, Artatore, Mali Lošinj i Veli Lošinj. Njegova povijest seže još u doba antike kada se ovo otočje nazivalo zajedničkim imenom Apsyrtides ili Apsirtovi otoci. Taj je naziv ovaj skup otoka na Kvarneru dobio po jednoj zanimljivoj, ali krvavoj mitološkoj priči.

Tipični lošinjski motiv

Apsirt je bio grčki junak koji je slijedio Argonaute koji su pobjegli na lađi noseći zlato ili argo. To je zlato Jazon oteo kralju Etu iz Kolhide na crnomorskoj obali Kavkaza. No, nije Jazon ukrao samo zlato, već i Medeju, kraljevu kćer, a da bi ju vratio kući za njima je u potjeru krenuo njezin brat Apsirt. Sustigao ih je baš kod Osora, mjesta koji spaja, odnosno razdvaja Cres i Lošinj. Ali nije sve prošlo kako si je on zamislio. Njegova sestra i Jazon su ga na prevaru ubili i raskomadali ga. Medeja je za sobom bacala komade njegova tijela, da je otac, skupljajući ostatke svojega sina, ne dostigne. I po dijelovima njegova tijela nastao je Lošinj i otoci koji ga okružuju.

Krvave li priče

Krvave li priče za ovakav arkadijski raj malih mjestašaca, suhozida, predivnih vidika, plavetnila i dramatičnih uskih cestica uz morsku obalu. No, koja mitološka priča nije krvava, pomislite si i krenete dalje. Previše je lijepo da biste imali crne misli. Svakako ih se otarasite dok ne stignete do Osora koji je specifičan po mostu koji se diže i spušta te zbog kojega biste mogli zakasniti na trajekt, pa si svakako računaje satnicu kada se on diže da bi propustio brodove. Pa i ako naiđete na taj trenutak i zakasnite na trajekt, neće vam biti žao jer je to stvarno zanimljiva atrakcija.

Barke i barčice

Cijeli svijet stane, ljudi izlaze iz svojih automobila i svjedoče mehaničkom micanju mosta koji predstavlja koridor za nautičare. Most je otvoren, a vesele jedrilice nastavljaju svoja putovanja, neka prema sjeveru, neka prema jugu. Veselo mnoštvo ih pozdravlja, i zaboravlja da nije stiglo na trajekt. U tom ćete trenu osjetiti onaj predivan osjećaj slobode putovanja i poziva da odete u plavetnilo s tim barkama. Tko zna kamo idu, mislite dok se vraćate u svoje auto.

Otočki krajolik Cresa

No, preporučam vam da stanete u ovom mjestu duže nego što treba mostu da se digne i spusti. Zašto? Pa zato jer je to mjesto pravi muzej na otvorenom. Naime, Lošinj je i prije Krista bio pod okriljem rimske vlasti, a Osor je bio njegovo glavno središte. I to baš zbog ovog kanala kuda su jedrilice krenule dalje. Još su Liburni, prvi stanovnici otoka,  probili taj kanal radi brže plovidbe. Osor je zbog toga postao važna luka i mjesto na Jadranskoj obali.

Rimski grad

Zbog toga je imao sve značajke klasičnog rimskog grada –  forum, hram, kazalište i druge javne zgrade te vile. Međutim, ovo mjesto vrvi i drugom kulturnom i graditeljskom baštinom. Ovdje možete vidjeti dijela suvremenog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, utvrdu, prvu ranokršćansku baziliku, renesansne portale i samostan. Dođete li ljeti, možete u ovom predivnom malom mjestu uživati i u kulturnim događanjima poput Osorskih glazbenih večeri.

Aromatično bilje je zaštitni znak Lošinja
Lošinjski miomirisni vrt

No, Osor je tek početak. Već tada počinjete se osjećati kao da je Mali Lošinj tu negdje iza ugla. Ali nije. No, nestrpljenje možete utišati zureći kroz prozor. Baš tada ćete se nauživati uistinu nevjerojatnih plavih i zelenih vidika. Za to vam nije potrebno ljeto. Stanite malo sa strane, i udahnite miris aromatičnog i miomirisnog bilja koje raste na ovom kamenjaru koji je oblikovao život lokalnog stanovništva. Bit će to zrak koji liječi dušu. Baš zato Lošinj se često naziva otokom vitalnosti. Otok ima uistinu poseban zrak zbog čega su nekada u povijesti ovdje i bile poznate zračne toplice u Velom Lošinju, a i danas je ovdje smješteno Lječilište za alergijske bolesti dišnog sustava i kože.

Tipični lošinjski pjat

U tim mislima stižemo do Malog Lošinja čije obrise naziremo u daljini dok se vozimo cestom uz samo more uz dugačak zaljev koji je zbog svoje zaštićene pozicije idealno sklonište za jedrilice i jahte. Zato je teško ovaj zaljev vidjeti bez jarbola i brodova. Mali Lošinj je tipično malo primorsko turističko mjesto okrenuto moru i životu na rivi. Tu se sve događa i tu je najviše ljudi. Ovdje možete uživati u prvoj jutarnjoj kavi, ali i slasnoj večeri u sutonu. Možete uživati i na jedrenjaku koji je taj dan došao u Lošinj s biciklama. Ako ste probiciklirali bar dio otoka, uživat ćete na palubi lagano se njišući i ispijajući neko vama omiljeno piće.

Opuštanje i nova znanja

Riva je dakle mjesto i života i opuštanja, ali je i mjesto novih saznanja. Jer glupo bi bilo biti na malološinjskoj rivi, a ne svratiti do jednog od najboljih hrvatskih muzeja – Muzeju Apoksiomena. Tko je taj lik?

Brončani kip ugledao konačno svjetlost dana

Definitivno najpopularniji lošinjski junak iz doba antike. Riječ je o antičkom brončanom kipu atlete, koji je visok čak 192 centimetra. Dugo se za njega nije znalo iako je stoljećima bio tu negdje. A onda je izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999. i postao velika senzacija. Pretpostavlja se da je u more dospio početkom 1. stoljeća, kamo su ga tijekom jaka nevremena bacili zbog opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtvu bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal.

Božanstvo muzeja – Apoksiomen

Original kip predstavlja mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil, odnosni strugaljku kojom je sa svoga tijela strugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja. Toliko je impresivan, da je zapravo to centralni izložak ovog originalnog muzeja oko kojega su stručnjaci izgradili čitavu priču i nezaboravni doživljaj koji ćete nakon posjete muzeju dugo nositi u sebi.

Pogled na rivu iz muzeja

Muzej na originalan način priča priču o sportašu savršenih tjelesnih proporcija, umjetničkom djelu koje impresionira svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe. Muzej priča i priču o njegovu pronalasku te što su u njemu sve arheolozi pronašli.  A kip se nalazi na specijalnom mjestu –  posebnoj bijeloj sobi koja zrači božanskom energijom.

Kada izađete iz muzeja dugo će vam trebati vremena da se slegnu dojmovi. Zato je najbolje da se uputite prema Velom Lošinju, drugom biseru ovog otoka. Iako mu naziv kaže da je veći od Malog Lošinja, vjerujte mi nije. Tek je nekoliko kilometara udaljen od svog imenjaka, a pravi je primjer sićušnog primorskog mjesta.

Nije toliko sređen kao Mali Lošinj, ali ima tu neku posebnu dušu i draž. Dođite do obale, prošećite po maloj simpatičnoj rivi, sjednite na neku klupicu i gledajte u more. Pravo uživanje.

Kula i pomorstvo

Tko želi saznati nešto više o povijesti mjesta, ali i pomorstva ovog otoka, neka se vrati do kule iz 15. stoljeća koju ne možete promašiti. Ona je stoljećima štitila stanovnike mjesta od napada gusara i pljačkaša. Danas je tu smješten muzejsko galerijski prostor koji  svjedoči o pomorskoj tradiciji otoka. Ovdje su izložene amfore koje su pronađene u podmorju Ilovika, austrijsko i tursko oružje iz 18. i 19. stoljeća, makete jedrenjaka, brodska oprema, navigacijski instrumenti, ali i portreti uglednih lošinjskih kapetana.

Veli Lošinj
Veli Lošinj u sumrak

Kada sve to obiđete, možete i do lošinjskog miomirisnog vrta, gdje možete kupiti razne otočne suvenire ili do vidikovca iznad Lošinja Providenca do kojega vodi zanimljiva šetnica. Ili se možete opet vratiti na rivu i jednostavno uživati u danu. Kakav god da bio.

ŠTO VIDJETI

Tematski vidikovac Providenca, Mali Lošinj

Palača Fritzi, Mali Lošinj

Arheološka zbirka Osora, Osor

Muzejsko galerijski prostor Kula, Veli Lošinj

Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

Miomirisni otočki vrt, Mali Lošinj

GDJE JESTI

Veli žal, Mali Lošinj

Bora Bar Trattoria & Tartuferia, Veli Lošinj

Artatore, Mali Lošinj

Restoran Za Kantuni, Mali Lošinj

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.