Duge noći i kratki dani “kao rođeni” su za loše raspoloženje i depresiju. No početak studenog ipak zna razveseliti i one najtužnije. Martinje je pravi povod za to, a srećom u Istri vinskih pučkih fešti koje će proslaviti krštenje mladog vina ne nedostaje. Svatko može naći neki kutak za sebe, ali nek si prije svega organizira prijevoz do kuće. Jer nikad se ne zna kako će takva večer završiti. Istarska su vina zbilja nešto posebno pa ih je šteta propustiti. Svakako si takav prijevoz osigurajte ako ćete i do Motovuna. Bez obzira bilo Martinje ili ne. Naime, baš je Motovun ovih dana proglašen drugom najboljom vinskom regijom Europe u oštroj konkurenciji s etabliranim francuskim vinskim regijama Pays d’Armagnac i dolinom Loire.

Crno vino je zaštitni znak Motovuna

Time je još jednom potvrđeno da je ovaj gradić, koji je napose poznat po dobroj klopi, tartufima i teranu, pravo mjesto za  vinoljupce i hedoniste zbog čega ga svake godine obiđe između 350 i 400 tisuća posjetitelja.

Miris tartufa

Posebno je atraktivan u jesenskim mjesecima kada se njegovim ulicama jednostavno širi miris tartufa. Čim krenete uzbrdo od groblja pa prema glavnom trgu, na uskoj kamenoj uličici zapljusnut će vas taj predivni “parfem”. Boce terana, koji daje ono najbolje od sebe baš u okolici Motovuna, izložene su na svakom koraku, kao i staklenke s tartufatom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Glavna ulica mami da sjednete na neku od terasa

Mjesto je to koje jednostavno vabi svojim malim šarmantnim konobama i restoranima. Kako da se oduprete svim tim mirisima i slikama koje vam se pojave pred očima? Dosta teško. Zato se ja niti ne borim nego odmah na početku posustanem i odem na dec nekog dobrog vina u neku od konoba s predivnim pogledom na dolinu Mirne koja se ljeska ispod mene. A iznad toga gledam Bujštinu kako mi se smije. Iznad nje veselo prolijeću pufasti oblaci.

Teran kao jedinstveni vinski brend Istre

Međutim, za uživanje nije potrebno da u Motovunu bude lijepo vrijeme. Bilo da pada kiša, da sunce sija, ili je magla obavila ovaj gradić na vrhu brežuljka, ja uživam. A i svi koji dođu jer je ipak Motovun nešto specijalno i jedinstveno. Koliko god čovjek pomislio da ga je vidio i doživio, doći ovdje je uvijek iznova potpuno nova priča. Posebno se hedonistima preporuča dolazak na Festival terana i tartufa sredinom listopada kada su svi vrijedni proizvođači Motovuna i Kaldira te njihove okolice na okupu. Osim što stvarno ovdje možete fino popiti i pojesti, možete sve saznati i o lokalnim vinskim proizvođačima i njihovim etiketama. A ako ipak taj vikend niste u tom điru, nećete ostati uskraćeni ni ako dođete neki drugi dan. No krenimo redom, barem kada je o vinarima riječ.

Ekskluziva u podnožju

Iako nemaju službenu vinsku cestu, svi koji se odluče doći u Motovun moraju posjetiti neke od devet etabliranih vinara, njihovih podruma i kušanica. Izbor je velik – kako vina, tako i ugođaja i priča koje sami vinari daju svojim gostima.

Odmah u podnožju Motovuna ove je godine otvoren ekskluzivan Wine and Heritage Hotel Roxanich koji je vinsku scenu Istre, a posebno Motovuna digao na skroz novu razinu. Hotel  se prostire na površini od gotovo 3.000 kvadratnih metra, ima  28 hotelskih soba i četiri apartmana, restoran, lobby, bar, trgovinu, konferencijsku dvoranu, kuhinju, saunu i garažu. Vinski se pak podrum na površini od 3.136 kvadratnih metara obuhvaća prostor za proizvodnju, vrenje, odležavanje vina, skladište i arhivu vina, te prostor za degustaciju i izložbeni prostor.

U podnožju Motovuna na mjestu starog podruma smjestio se novi Roxanichev podrum

Osim što je sagrađen ultra moderni dizajnerski podrum kojega je projektirao ugledni riječki arhitekt Idis Turato, ovdje se vina Roxanich vinara Mladena Rožanića mogu kušati na jedan sasvim novi način. Hotel i restoran su uvijek otvoreni, pa tko god da dođe u Motovun, lako svrate na tu adresu i traži sve potrebne informacije.

Odmah do Roxanicha je i poznati vinski „vitez“ koji se posebno borio za teran – Klaudio Tomaz koji će vam strastveno ispričati priču o svom teranu, terroiru i svemu što Motovun daje vinovoj lozi.

Vinski borac

Dok još nije bio gotov spor između Hrvatske i Slovenije oko mogućnosti korištenja naziva za to vino, Tomaz je prkosio, pa čak i u Sloveniji gdje je sa svojim teranom nastupao na vinskim izložbama. Nije se bojao na svoje vino staviti etiketu terana, iako se to nije smjelo. Odlučno i hrabro je zastupao interese svi istarskih proizvođača koji umalo da su ostali bez svog vina. Jer teran je tipična istarska sorta, nešto što se s Istrom, a posebno Motovunom podno čijeg brežuljka Tomaz ima vinograde i podrum, izvrsno sljubljuje i neraskidivo je povezano.

Omiljen među vinoljupcima – Klaudio Tomaz
Ulaz u gradić hedonizma

Ići ćete s njim pod svaku bačvu, a on će o svakoj imati štošta za ispričati. Naravno, ovdje se isto bez daljnjega mora kušati iskonski motovunski teran. Klaudio će vam o njemu zasigurno ispričati hvalospjeve da ovo opojno crveno vino koje karakterizira istarskog seljaka, nikad nećete zaboraviti.

Isto treba učiniti i u podrumu Fakin, Fachin, Benvenuti, Bertoša, Novak i Valenta te Vinogradima Benčić. Podrumi im se nalaze ili u Motovunu ili i okolici, raspoređeni po malim mjestašcima na brdašcima koji su prekriveni vinovom lozom i voćkama. I kada dođete u svaki od njih, imat ćete pogled od milijun dolara. Što više hedonistu treba.

Posjet uz najavu

Podrumi se mogu posjetiti uz najavu, a u špici sezone i posezoni možete uvijek doći jer će netko biti u kantini. A vinari će vam uz svoja vina nerijetko ponuditi i dobar istarski pršut, sir i štošta drugo. Ćakulom na ćakulu proći ćete čitavu povijest kraja i vinarstva. I dobit ćete upute kako doći do drugog vinara.

Krčit će se novi vinogradi

-Motovunski vinari imaju velik broj etiketa, od terana i malvazije do profinjenih pjenušaca i drugih ekskluzivnih etiketi. Svatko može naći nešto za sebe. Svi oni na najbolji mogući način koriste prirodne blagodati Motovinštine za proizvodnju kvalitetnog grožđa, samim time i vrhunskih vina, u vidu optimalne kombinacije bijele zemlje koja daje mineralnost, fantastičnih ekspozicija, značajnih temperaturnih razlika i dovoljnih količina vjetra. Svi imaju kantine i podrume gdje organiziraju kušanje vina i svaki od njih je po nečemu specifičan. Puno njih ima u planu i gradnju novih podruma i kušaonica, a potaknuti su izgradnjom novog vinskog podruma Roxanich na mjestu starog vinskog podruma iz 1902. godine. To pokazuje kako Motovun već dugo ima vinsku tradiciju koju gaji, čujemo od Davida Matkovića iz TZ-a Motovuna.

Vinska sila

Ti vinari osim  što će graditi nove kušanice, namjeravaju i širiti svoje nasade čime će se u budućnosti itekako promjeriti ovaj slikoviti i pitoreskni krajobraz. Naime, trenutno je na ovom području oko 70 do 80 hektara zemlje pod vinogradima, što se može i vidjeti na vizurama koje se pružaju s vrha Motovuna. Ta bi brojka u budućnosti trebala porasti za 50 hektara jer će uskoro krenuti čišćenje starih zaraslih vinograda koji su nestali pod navalom prirode i nebrigom. Tada će Motovun postati prava vinska sila.

Baš zato Motovun u budućnosti planira urediti i mali muzej posvećen vinarstvu ovog kraja gdje bi se moglo na licu mjesta vidjeti kako se nekad uzgajala vinova loza, koja se mehanizacija upotrebljavala u vinogradu te u podrumu, ali to bi i bilo mjesto gdje bi se na jednom mjestu mogle kušati i kupiti sve vinske etikete ovog slikovitog kraja.

Pogled na dolinu Mirne

Svi oni koji vole dobru kapljicu, vole i dobro pojesti pa će svakako poželjeti otići do nekog dobrog agroturizma koji je simbol unutrašnjosti Istre ili konobe. Zasada je na području ove općine samo jedan registrirani agroturizam, i to Štefanić kod Kaldira do kojega se dolazi uskom vijugavom cesticom među voćkama i vinogradima.

Ništa bez Parenzane

Vrlo često je prepun, pa ne bi bilo loše prije nazvati. U okolici je još nekoliko agroturizama kamo se nakon degustacija možete uputiti kao što su obližnji Špinovci, tu je i Tončić u Zrenju te mnogi drugi. Svi će vam ono ponuditi i svoja domaća vina.

Motovun je atraktivan i u kasnu jesen

Tko pak želi spojiti aktivni odmor i vina, ovaj kraj je kao stvoren za njih. Kroz Motovun i okolici prolazi Parenzana, nekadašnja uskotračna pruga između Trsta i Poreča koja je prometovala početkom 20. stoljeća. Danas je to jedna od najpoznatijih pješačkih i biciklističkih ruta Istre. Uz nju, kroz Motovun prolazi i nekoliko označenih biciklističkih i trail staza uz koje možete kombinirati i posjet nekom od podruma. Čisto da se ojačate i osnažite na nastavak puta. Nakon deca terana nekako je sve lakše i jednostavnije. A pogled na jedan od najljepših istarskih gradića dat će vam snagu da izdržite sve uspone koji su pred vama. I kako onda ne doći u Motovun.

Kamo na dobru kapljicu

Hotel Wine & Heritage hotel Roxanich, Kanal 30, Motovun

Vinarija Tomaz, Kanal 36, Motovun

Vina Fakin, Bataji 20a,  Motovun

Vina Fachin, Rodeli 77, Brkač

Benvenuti Vina, Kaldir 7, Kaldir

Vina Bertoša, Kaldir 20, Kaldir

Vina Novak, Kanal 23, Motovun

Vina Valenta, Kaldir 9a, Kaldir

Vinogradi Benčić, Kanal 26, Motovun

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.