Razvoj poljoprivrede kroz turizam krilatica je istarske poljoprivrede koja se snažno oslanja upravo na ovu gospodarsku djelatnost, bilo da se radi o prodaji poljoprivrednih proizvoda direktno u restorane i hotele, ili pak o dodatnoj ponudi poljoprivrednika na svojim imanjima i agroturizmima. Poljoprivrednici stupaju na scenu i kada su u pitanju izleti unutrašnjom Istrom gdje je kušanje autohtonih proizvoda ono što se gostu mora pokazati i ponuditi kako bi stekao autentičan doživljaj neke destinacije.

Upravo stoga izlet “Put čarobnog muškata” dobrodošla je inicijativa za ugledne vinare iz Momjana koji svoju ponudu i brend grade upravo na ovoj sorti grožđa koja je bila gotovo iskorijenjena 50 – tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Budući da   takav vid turističke ponude dosad u Istri, koja je bogata vinskim cestama i vrhunskim podrumima, nije postojao, tim iz porečke tvrtke Parenzana osmislilo je nov proizvod koji će dodatno valorizirati ovu autohtonu sortu Momjanštine, zahvaljujući položaju i mikroklimi jedinstvenoj na svijetu.

Pogled na Momjan
Start vinskog izleta
Savršene vizure

Riječ je o obilasku tri podruma, inače poznatih proizvođača momjanskog muškata u Istri – podruma Kabola, agroturizma i vinskog podruma Sinković te restorana i vinarije Prelac. U sva tri podruma kušaju se muškati, ali i druge vrste vina koje predlože vinari uz domaći pršut i sir. Budući da Prelac i Sinković imaju u sklopu podruma i svoje restorane, odnosno agroturizam, tom prilikom prezentiraju i druge svoje proizvode. Sinković tako posjetiteljima uz degustaciju prezentira svoje domaće rakije, ali i sokove, marmelade, dok Prelac daje na kušanje svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje.

img_20150521_113149
Kod obitelji Markežić

Cilj je prikazati široj publici Istru kao hedonističku destinaciju te ju približiti svima, a ne samo specijalnim grupama i takozvanim VIP individualcima. Ujedno, ovim se izletom također obogaćuje ponuda unutrašnjosti Poluotoka. Posebnost je što se vlakićem ide do vinarija uz same vinograde uz zabavu u vlaku zahvaljujući  harmonikašu.

img_20150521_112038-copy
Ništa bez harmonike

Momjanski vinari široke su ruke dočekali ovakvu inicijativu koja će im ciljano dovoditi goste te ih dodatno promovirati.

Vinski podrum obitelji Markežić, poznat pod vinskim brendom Kabola, već je znan domaćoj i stranoj publici. Prekrasno imanje okruženo vinogradima s drevnim podrumom i amforama u kojima se čuva vinska kapljica s ovog područja u pamćenju su ostali urezani mnogim vinoljopcima i novinarima koji dolaze u ovaj kraj. Iako ne vode statistike, ovaj vinski podrum pohode na stotine posjetitelja, a otvoren je svaki dan. Ovaj vinar ima pod vinogradima 20 hektara zemljišta, a 70 posto je malvazija, dok muškat čini manje od 10 posto nasada.

Bajkovita stancija
img_20150521_113003
Obilazak i degustacija

img_20150521_113947-copy

Otvoreni su cijele godine i primaju grupe i individualce, a po najavi imaju vođene ture i degustacije u podrumu. U sklopu vinarije imaju i enoteku gdje može doći svatko bez najave i kušati vina.

Obitelj Sinković se pak gotovo u potpunosti okrenula proizvodnji momjanskog muškata pa nude različite verzije tog vina, prije svega različite slatkoće.

img_20150521_125330-copy
Obitelj Sinković proizvodi i rakije

Njihova vinarija ima oko 10 hektara vinograda, a 60 posto od toga je pod muškatom. Ukupno proizvode oko 150 hektolitara vina, a muškata suhog i polusuhog oko 80. Njihov je cilj, budući da se nalaze u Momjanu, carstvu muškata, da se više fokusiraju na to vino. Varijante su raznolike. Imaju stoga muškat momjanski suhi, muškat momjanski polusuhi, muškat momjanski slatki i muškat   ružu, odnosno porečki muškat u suhoj i polusuhoj varijanti. Također, poznati su po svojim rakijama, ali i vijetnamskim svinjama koje dočekuju goste na ulazu u njihov agroturizam.

img_20150521_124637-copy
Prizor iz agroturizma San Mauro
img_20150521_124445-copy
Kućni ljubimci

Odmah u blizini Sinkovića nalazi se i vinski podrum obitelji Prelac koja se najprije počela baviti ugostiteljstvom, a tek kasnije su počeli plasirati i svoja vina, te u konačnici ekstra djevičanska maslinova ulja. Pod vinogradima imaju oko 10 hektara zemljišta. Ujedno bave se i iznajmljivanjem. Timka Prelac, koja zajedno sa svojom obitelji već godinama vodi restoran i vinski podrum, rekla je da ovakve inicijative   treba podržati jer se radi o jedinstvenom izletu.

Vinski turizam itekako je bitan za Bujštinu i Momjanštinu jer je upravo na ovom području i osnovana prva vinska cesta u Istri i Hrvatskoj

Ujedno radi se i na zaštiti izvornosti momjanskog muškata, a na ovom području već je posađen i matični nasad. Momjanski muškat posebno se promovira i u sklopu manifestacija na ovom području koje se naziva Carstvo muškata gdje postoji jako puno malih proizvođača i pet velikih proizvođača – takozvanih muškatira.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.