Razvoj poljoprivrede kroz turizam krilatica je istarske poljoprivrede koja se snažno oslanja upravo na ovu gospodarsku djelatnost, bilo da se radi o prodaji poljoprivrednih proizvoda direktno u restorane i hotele, ili pak o dodatnoj ponudi poljoprivrednika na svojim imanjima i agroturizmima. Poljoprivrednici stupaju na scenu i kada su u pitanju izleti unutrašnjom Istrom gdje je kušanje autohtonih proizvoda ono što se gostu mora pokazati i ponuditi kako bi stekao autentičan doživljaj neke destinacije.

Upravo stoga izlet “Put čarobnog muškata” dobrodošla je inicijativa za ugledne vinare iz mjesta Momjan koji svoju ponudu i brend grade upravo na ovoj sorti grožđa koja je bila gotovo iskorijenjena 50 – tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Budući da  takav vid turističke ponude dosad u Istri, koja je bogata vinskim cestama i vrhunskim podrumima, nije postojao, tim iz porečke tvrtke Parenzana osmislilo je nov proizvod koji će dodatno valorizirati ovu autohtonu sortu Momjanštine, zahvaljujući položaju i mikroklimi jedinstvenoj na svijetu.

Pogled na Momjan
Start vinskog izleta
Savršene vizure

Riječ je o obilasku tri podruma, inače poznatih proizvođača momjanskog muškata u Istri – podruma Kabola, agroturizma i vinskog podruma Sinković te restorana i vinarije Prelac. U sva tri podruma kušaju se muškati, ali i druge vrste vina koje predlože vinari uz domaći pršut i sir. Budući da Prelac i Sinković imaju u sklopu podruma i svoje restorane, odnosno agroturizam, tom prilikom prezentiraju i druge svoje proizvode. Sinković tako posjetiteljima uz degustaciju prezentira svoje domaće rakije, ali i sokove, marmelade, dok Prelac daje na kušanje svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje.

img_20150521_113149
Kod obitelji Markežić

Cilj je prikazati široj publici Istru kao hedonističku destinaciju te ju približiti svima, a ne samo specijalnim grupama i takozvanim VIP individualcima. Ujedno, ovim se izletom također obogaćuje ponuda unutrašnjosti Poluotoka. Posebnost je što se vlakićem ide do vinarija uz same vinograde uz zabavu u vlaku zahvaljujući  harmonikašu.

img_20150521_112038-copy
Ništa bez harmonike

Momjanski vinari

Vinski podrum obitelji Markežić, poznat pod vinskim brendom Kabola, već je znan domaćoj i stranoj publici. Prekrasno imanje okruženo vinogradima s drevnim podrumom i amforama u kojima se čuva vinska kapljica s ovog područja u pamćenju su ostali urezani mnogim vinoljopcima i novinarima koji dolaze u ovaj kraj. Iako ne vode statistike, ovaj vinski podrum pohode na stotine posjetitelja, a otvoren je svaki dan. Ovaj vinar ima pod vinogradima 20 hektara zemljišta, a 70 posto je malvazija, dok muškat čini manje od 10 posto nasada.

Bajkovita stancija
img_20150521_113003
Obilazak i degustacija

img_20150521_113947-copy

Otvoreni su cijele godine i primaju grupe i individualce, a po najavi imaju vođene ture i degustacije u podrumu. U sklopu vinarije imaju i enoteku gdje može doći svatko bez najave i kušati vina.

Obitelj Sinković

img_20150521_125330-copy
Obitelj Sinković proizvodi i rakije

Njihova vinarija ima oko 10 hektara vinograda, a 60 posto od toga je pod muškatom. Ukupno proizvode oko 150 hektolitara vina, a muškata suhog i polusuhog oko 80. Njihov je cilj, budući da se nalaze u Momjanu, carstvu muškata, da se više fokusiraju na to vino. Varijante su raznolike. Imaju stoga muškat momjanski suhi, muškat momjanski polusuhi, muškat momjanski slatki i muškat   ružu, odnosno porečki muškat u suhoj i polusuhoj varijanti. Također, poznati su po svojim rakijama, ali i vijetnamskim svinjama koje dočekuju goste na ulazu u njihov agroturizam.

img_20150521_124637-copy
Prizor iz agroturizma San Mauro
img_20150521_124445-copy
Kućni ljubimci

Odmah u blizini Sinkovića nalazi se i vinski podrum obitelji Prelac koja se najprije počela baviti ugostiteljstvom, a tek kasnije su počeli plasirati i svoja vina, te u konačnici ekstra djevičanska maslinova ulja. Pod vinogradima imaju oko 10 hektara zemljišta. Ujedno bave se i iznajmljivanjem. Timka Prelac, koja zajedno sa svojom obitelji već godinama vodi restoran i vinski podrum, rekla je da ovakve inicijative   treba podržati jer se radi o jedinstvenom izletu.

Vinski turizam

Ujedno radi se i na zaštiti izvornosti momjanskog muškata, a na ovom području već je posađen i matični nasad. Momjanski muškat posebno se promovira i u sklopu manifestacija na ovom području koje se naziva Carstvo muškata gdje postoji jako puno malih proizvođača i pet velikih proizvođača – takozvanih muškatira.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.