Pazinska jama – osvježavajuće zelenilo, žubor vode, fenomenalan pogled na ulaz u  jamu te velebni Kaštel uz fijukanje ziplinea iznad vaše glave… Sve su to doživljaji i motivi koje ćete susresti na putu od hotela Lovac pa sve do ulaza u Pazinsku jamu, spuštajući se pješačko-poučnom stazom do ovog krškog fenomena.

Spuštanje prema ponoru

Društvo vam prave  pazinski speleolozi, koji vode posjetitelje u razgled unutrašnjosti jame, koja je svojim izgledom u povijesti osvojila i vrsne književnike, poput Julesa Vernea, Vladimira Nazora ili pak Dantea.

Isplati se “žrtvovati” dan na plaži

Turistička je to ponuda Pazina i unutrašnjosti Istre koju je uvelo Speleološko društvo Istra iz Pazina. Drugačija je i posebno zanimljiva gostima s obale koji će rado “žrtvovati” jedan dan na plaži da iskuse nešto drugačije i istinski se osvježe. A za kišovitog vremena dodatni su sadržaji više nego poželjni pa ne čudi da je i Pazin za tmurnih ljetnih dana prepun turista.  Kaštel i poznata Pazinska jama koju je u svom romanu “Mathias Sandorf” opisao spomenuti francuski književnik Jules Verne, na vrhu su im popisa želja.

Zato je broj upita za speleoavanturu bio iznenađujuće velik jer pruža izvorni doživljaj koji je turistički još neeksploatiran. Kada je moguć silazak u jamu, što može onemogućiti kiša ili viša razina Pazinčice, pazinski su speleolozi dnevno znali voditi i po dvije grupe koje su opremili kacigama i rasvjetom te rukavicama da bi se lakše spuštali po skliskom kamenju.

Speleoavantura do jezera

Ljudima je ovakva ponuda jako zanimljiva, ne možda običnim turistima, već avanturistima, onima željnima adrenalina. Čovjeku je urođeno da voli vidjeti mjesta kamo ljudska noga rijetko kroči.

Neočekivan i osvježavajuć doživljaj
Na ruke je potrebno navući rukavice, a na glavu kacige

Duž staze speleolozi pripovijedaju gostima kako je jama nastala, koje su specifičnosti i legende vezane uz ovaj fenomen odakle voda završava u Raši, a ne u Limskom kanalu kako se često znalo misliti. Speleoavantura je nova ponuda  u Pazinu, a sastoji se od spuštanja pješačko-poučnom stazom do kanjona Pazinčice kuda dolazimo do ulaza u Jamu.

Kratkim ziplineom posjetitelji se spuštaju u jamu i nakon 200-tinjak metara dolaze do podzemnog jezera i završne dvorane. To je jezero prava atrakcija iako nije posebno uređeno. Široko je 80 metara, a duboko 30 metara. Preronjeno je 1975. godine. U zimskom periodu cijela jama bude potpuno pod vodom.

Pred impozantnim ulazom u jamu

Zaista nema toga koga će ova pazinska atrakcija ostaviti ravnodušnim, posebno ljeti kada nedostaje zelenila i Pazinčica ne presuši.

Ziplineom iznad provalije

Inače, pazinski je ponor zakonom zaštićen kao značajni krajobraz koji obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice te Pazinsku jamu.

Malo je strašno na početku, ali onda se čovjek privikne

Ova avantura zna trajati i do tri sata i, iako zahtijeva spretnost, nije fizički prenaporna. Ipak, nakon povratka na vrh, nema onoga koga neće obuzeti zdrav umor, ali i oduševljenje viđenim. Potvrđuju nam to i dvije nizozemske grupe mladih turista koji su informaciju o jami našli na web portalu Turističke zajednice središnje Istre i odmah bukirali mjesta.

Čekanje na drugoj strani

– Ovo je bilo nešto uistinu predivno i nezaboravno. Nikad nisam vidjela tako veliku spilju i uistinu me zanimalo kako će ta avantura završiti, rekla nam je mlada Ketrin nakon obilaska Pazinske jame. Njezina prijateljica Elena posebno je oduševljena ziplineom u unutrašnjosti jame, kada se na 50-ak metara visine “prelijeću” manja unutarnja jezerca između širokih stijena da bi se stiglo do glavnog jezera.

U pazinskom podzemlju potrebne su svjetiljke

Rebeca je, pak, oduševljenja veranjem po ogromnim skliskim stijenama oko kojih rumori Pazinčica do ulaza u jamu koja je, prema jednoj legendi, poslužila i Danteu za opis ulaza u pakao u “Božanstvenoj komediji”. Sve to pruža nezaboravna Pazinska jama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.