Prasak i dim. Odzvanja taj pucanj kroz drevni kameni kaštel, djeca plaču, mnoštvo se komeša. „Vitezovi, u napad, krenimo na njih…“ Čuje se iz Žlinje dok se dvije vojske nesmiljeno bore oko drvenog kaštela. Jedni ga hoće spaliti i osvojiti, drugi ga obraniti. Koji su naši, a koji vaši? Teško je na to pitanje odgovoriti. Ovisno iz čije je obitelji čiji vitez. Nećak Karlo glasa za napadače, maleni Mario za one koji su u drvenom kašteli i brzinski vjedrima vode gase slamu ispod drvenih stupova kaštela podno onog pravog Morosini-Grimani koji je sličnu sudbinu doživio nekoliko puta u prošlosti i uvijek se iznova dignuo iz pepela.

Topovi u akciji (Borna Ćuk) – najbolja akcijska fotografija festivala 2017.

Naime, oni koji su u napadu vatrenim strelicama pokušavaju doći do utvrde, bacaju vatrene kugle iz katapulta. Vatreno je u centru Svetvinčenta, malog istarskog mjesta udaljenog 20 kilometara od Pule. Ima i dima, i toliko je gust, da se gotovo i ne vidi mnoštvo od nekoliko tisuća ljudi koje je došlo na ovu otvorenu pozornicu te vedre i tople kolovoške noći. I tako već niz godina sada već poznati Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu početkom kolovoza tri dana privlači na tisuće gledatelja, domaćih, stranih, nije bitno. Svi žele osjetiti taj dašak prošlih vremena u ovom povijesnom mjestu koje obilježava upravo kaštel i njegova povijest vezana za obitelj Morosini-Grimani koja je tu vladala od 1384. do 1840.

u  duhu mračnog srednjovjekovlja

Vitez (Ivana Vuković) – najbolja portretna fotografija festivala

Inicijativa se itekako pokazala punim pogotkom i što je manifestacija starija, to se jasno vidi kako ona napreduje. Nekada je Svetvinčenat imao samo nekoliko štandova s drvenim mačevima i štitovima, nekoliko se povijesnih udruga okupilo u Žlinji podno kaštela, odigralo se nekoliko borbi i to je bilo to. Danas je priča sasvim drugačija. Na svakom od ulaza u mjesto sve je u tom duhu mračnog srednjovjekovlja. Svi su odjeveni u tadašnju obuću – mlado, staro, žene, muškarci, djeca. Ima tu kraljeva, kraljica, princeza, zmajeva, vitezova, slugu, robova, kmetova, pustolova, uličnih zabavljača,  komedijaša. Što ti srce poželi.

Žlinja u centru interesa

Duž svih glavnih ulica oko kaštela Morosini-Grimani te Žlinje, velikog ograđenog vrta iza kaštela oko kojeg vodi šetnica i cesta, stalno s nešto događa. Tu se kuje stari novac koji odjednom postaje dio nečijeg talismana, možete se okušati u gađanju lukom i strijelom, ili popiti čarobni vinski napitak iz velike srednjovjekovne bačve. Možete i jednostavno prošetati s vitezovima, baciti ćakulu. Možete i kupiti sve i svašta – za male vitezove štitove, mačeve, koplja, buzdovane, luk i strijelu…

Princeze će pak doći na svoje s čarobnim štapićima i krunama, sve dostojno princeza, a tu su i frizerke koje će vam na glavi saviti pravu srednjovjekovnu frizuru. Kada vam sve to dosadi možete gađati i dečka koji stoji na drvenoj spravi nazvanoj Kmetski stolac i svakim pogotkom pada u drvenu bačvu s vodom. Pravo rashlađenje i zabava za djecu. Ima tu i sprava za mučenje, ali i drveni vrtuljak za djecu. U samom kaštelu uvijek ćete nešto dobro pojesti, u skladu s nekom od srednjovjekovnih menija. I zato je baš kao u to doba, najbolje jesti rukama, bez ikakvog pribora.

Poznati kmetski stolac

A sve je to dio samo sporedne ponude festivala koji se uglavnom odigrava na tri „pozornice“. U Žlinji, Kaštelu te na placi. Glavna stvar je u Žlinji gdje brojne povijesne udruge na tri dana dižu svoje tabore i šatore, tamo obitavaju, spavaju, jednu, druže se. Tamo i izlažu sve ono što imaju- od štitova, do oklopa, mačeva, topova, katapultova… Razgovaraju s posjetiteljima i drže svoj program. Tu je i veliki drveni kaštel s dva tornja kao vrijedan dio kulise čitava događanja.

Dođe nekoliko tisuća posjetitelja

Inače, program festivala podijeljen je u tri tematska dana – petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi. To znači da je petkom program najviše prilagođen djeci koja i sama mogu sudjelovati u napadu na kaštel. To se pokazalo pravim pogotkom jer je djeci i taj dio festivala najdraži kada u koloni naoružani do zuba drvenim mačevima zajedno s lokalnim vitezovima uče osnove borbe, a kasnije sami idu u akciju. Može li od toga biti veće sreće za mlade borbene dječake, ali i djevojčice.

Demonstracija vatrenog oružja

U subotu se pak uživa u nešto drugačijem programu koji je baziran na viteškim igrama, odnosno borbama, a tada je i vrijeme za pogledati srednjovjekovne sprave te uživati u demonstraciji rada vatrenog oružja. Morate na to posebno biti spremni, jer pucnjevi iz topova nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim, kao i pucnjevi iz kubura.

Nastupaju tu i čudesni plesači koji se kao od šale igraju zapaljenim štapovima i špagama, ali glavna točka subotnjeg programa svakako je spektakularna Noćna opsada kaštela u kojoj sudjeluju više od 250 kostimiranih sudionika. Tada se „očisti“ Žlinja kako ne daj Bože u borbi ne bi ostao netko od posjetitelja, a tada počinje borba nakon koje nitko ne ostaje među živima, a Žlinja je u plamenu. Ali samo u sklopu inscenacije ove bitke koja čini vrhunac večeri.

Noćni plesni program

Nedjelja je Dan legendi, dan kada se uprizoruju dvije najpoznatije savičentske legende – Legenda o vještici Mare te Legenda o nepoznatom konjaniku. Na konjičkom viteškom turniru, snage odmjeravaju konjanici iz redova obitelji Morosini te obitelji Grimani. Festival već godinama završava uprizorenjem spaljivanja vještice Mare u samom kaštelu. Riječ je o dobro poznatoj legendi mjesta koja se bazira na stvarnim događajima iz prošlosti. Naime, u kaštelu je svojedobno 1632. spaljena žena Mare Radoslović, koju su proglasili vješticom. Navodno je takvu etiketu zadobila zbog ljubovanja s nekim iz plemićke obitelji, a  njeni su je susjedi optužili da je sklopila pakt s vragom. Inače, bila je poznata travarka i ljekarica.

Ples zla (Valter Zanco) – najbolja noćna fotografija festivala 2017.

Ove je godine u  kreiranju programa sudjelovalo oko 250 kostimiranih sudionika iz 20-ak domaćih i inozemnih udruga – Povijesna udruga Kaštel Svetvinčenat (HR), Vitezovi Zelingradski (HR), Red Srebrnog zmaja (HR), Red čuvara Grada Zagreba (HR), Kostelska pištola (HR), Družba vitezova Zlatnog kaleža (HR), Tahyevi Puškari (HR), Gruppo Musici & Sbandieratori e Figuranti di Saletto (IT), Compagnia d’Arme Malleus (IT) , Corpo di Guardia di Gradara (IT), Ursus (SVK), Holloenek Hungarica (HUN), Celtic Fantasy (HR), Vitezovi Belega Volka (SLO), Trobadorz (HR) i Aureus Unicornus (HR).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.