Htjela bih vidjeti kako je nekad izgledala Pula. Zanima me kako je to bilo prije 100-tinjak godina prije Prvog svjetskog rata kada je bila u punom procvatu, kada je njenim ulicama šetao slavni James Joyce. Ali htjela bih se još više vratiti u prošlost, u prvo doba njena procvata, u doba rimske Pule, prije dvije tisuće godine kada je proživljavala carski razvoj zahvaljujući rimskom vladaru Augustu. Tada se pulsko područje zvalo “Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea”.

Virtualno, a opet u stvarnosti

Što znamo iz tog perioda povijesti ovog grada? Znamo da su ostavili predivnu Arenu, odnosno amfiteatar, Augustov hram na Forumu, Dvojna vrata, Herkulova vrata – najstarija vrata antičke Pule, Zlatna vrata ili Slavoluk Sergijevaca, i mnoštvo podzemnih ostataka koji isplivaju na površinu čim se nešto počne graditi.

Zidine srušene u 19. stoljeću

Povijest kaže da u doba vladara Augusta antički grad na samom jugu Istre dobiva ono što se i danas vidi – veliki amfiteatar, veliko rimsko kazalište extra murros, malo kazalište unutar grada, forum, propileje prema staroj centralnoj akropoli, zgrade carskog kulta i Augustov hram, vodospreme, akvadukte, prometnice s kanalizacijom. Tada je Pula imala i gradske zidine koje su kasnije srušene u 19. stoljeću.  U grad se ulazilo kroz desetak vratiju, a danas su najpoznatija Zlatna vrata, odnosno Slavoluk Sergijevaca kojega je podigla  Salvia Postuma Sergi u počast trojici svojih rođaka. Izgrađen je između 29. i 27. god. prije Krista. Forum, centralni dio grada nekada je bio opasan arkadama s kipovima i reljefima, a na sjevernoj su strani bili hramovi. Do danas je potpuno sačuvan Augustov hram, sagrađen između 2. god. prije Krista i 14. god. poslije Krista. Sve bih to htjela vidjeti kako je izgledalo upravo tada kada se izgradilo. Da mi je bar neki vremeplov.

Marko Flego i Mateo Brajek organiziraju virtualni razgled Pule

Povratak u prošlost

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i entuzijastima Marku Flegi i Mateu Brajeku od ovog proljeća u prošlost će se moći vratiti apsolutno svi koji to požele. Ovaj Riječanin i Karlovčanin, obojica turistički vodiči odlučili su pokrenuti svoj posao u turizmu. Njihova virtualna agencija Krug Travel od početka travnja nudit će upravo ovaj virtualni razgled Pule i njezinih glavnih znamenitosti – Foruma, Arene, Zlatnih vrata i Malog rimskog kazališta. Dakle, dovoljno će biti na glavu staviti VR naočale i odjednom će Forum poprimiti sasvim drugi izgled.

Isprobavam ovaj vremeplov. I ostala sam paf. Vidjela sam uz Augustov hram još dva hrama. Kakva su nekoć bila. Vau. Idem prema Zlatnim vratima i vidim gradske zidine, Slavoluk Sergijevaca i rimske kuće u raznim bojama. Nastavljam prema Areni. Kako je samo bila veličanstvena, a kakvo je tek podzemlje imala… Mala opaska – pazite samo kamo hodate dok ste u drugom svijetu.

Koje li je ovo mjesto?

– Veliki sam zaljubljenik u Istru i to je za mene najljepši dio Hrvatske. Naša internet agencija Krug Travel već je dosad vodila goste po gourmet i vinskim rutama Istre po malim istarskim selima, a sada smo odlučili pružiti nešto više – virtualni razgled Pule.  Odlučili smo se za Pulu jer je tu aerodrom, dolaze mladi ljudi, Pula je u New York Timesu preporučena između 52 mjesta na svijetu koje treba posjetiti u 2017. I tako smo krenuli, kazao je Marko Flego. Mateo je dodao je da su jedni od prvih koji nude ovakav razgled.

Ulaz u grad kroz Zlatna vrata

– Ovo je revolucija i micanje od klasičnog razgleda grada, odnosno od turističkog aranžmana gdje se pokazuju starine i staro kamenje, veli on. Postojat će dvije mogućnosti – da sami kupite naočale za razgled u svojoj režiji ili da si priuštite virtualni razgled uz pomoć licenciranog vodiča.

Želimo „utopiti“ turista u povijest

-Oni koji žele klasičniji razgled, imat će mogućnost to doživjeti kroz virtualne naočale te stvarnog vodiča koji će im govoriti kakva je Pula nekad bila, priča nam Marko, dok Mateo ističe kako je ovakav obilazak grada posebno zanimljiv školarcima kako bi se mogli pobliže upoznati s povijesti i dočarati si kako je to nekad bilo. Ističu da je idealan za terensku nastavu jer mogu dok slušaju povijest vidjeti što im se predaje.

Arena od nekad

– Želimo „utopiti“ turista u povijest. I na taj način smo došli na ideju rekonstrukcije  starih nalazišta, od Foruma, do Slavoluka Sergijevaca, Arene i drugih kako bi gosti mogli vidjeti kako je to nekad bilo. Jer kada ti netko kaže da su na Forumu bili stupovi, nekome to ništa ne znači. Nemaju svi ljudi jednaku moć si predočiti kako je nešto izgledalo. Ovo će biti pravi alat kako to mogu. Dakle, nije cilj da budemo na kauču i to sve gledamo sjedeći, nego da se krećemo i da novu tehnologiju  koristimo u svakodnevici na jedan zdrav i edukativan način, kazao je Mateo.

Podzemlje amfiteatra

U suradnju su krenuli s  australskom tvrtkom Lithodomos koja je razvila aplikaciju.

-Oni su razvili aplikaciju u suradnji s Arheološkim muzejom Istre. Naime, i oni su arheolozi te ujedno i 3D artisti, kazao je Marko.

A zasad se ovakav razgled grada nudi jedino u Rimu i Ateni. “Možemo biti ponosni da je i Pula u toj priči uz ova dva svjetski poznata grada”, zaključio je Mateo.

 

2 COMMENTS

  1. Wow, divno, svaka čast BB odnosno Barbara! Koliko truda si uložila u ovu stranicu, šarma u opisivanju i ljubavi za povijest… Živim u Kanadi već 25 godina, posljednjih deset provodim četiri pet tjedana u Puli, ali na žalost, izgleda da nas ne puštaju ove godine zbog virusa. Medjutim, zahvaljući tebi, eto upoznajem i dalje divna mjesta i putujem po Istri! Probudila si želju u meni da izađem iz grada, iz gužvi i uživam u ljepotama Istre! Hvala!
    Goran, Kanada, Quebec…..

    • A lijepo je to čuti Gorane. Hvala i uživajte. Ideja za izlete ne nedostaje. A bit će ih još puno 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.