U ugodnoj atmosferi ljetne večeri, uz brojne posjetitelje i uzvanike, prošlog petka otvorena je “Butiga” u Kašteliru, jedinstvena prodavaonica u kojoj će se domaća i zdrava hrana lokalnih proizvođača moći kupiti cijele godine. “Butiga” je uređena u prostoru bivše autobusne čekaonice koji se pokazao idealnim za takvu namjenu. Ovim projektom vrijednim 32 tisuće eura nastavila se i pozitivna praksa Općine kojom se vlastite nekretnine stavljaju u funkciju zajednice.

Mjesto koje okuplja OPG-ovce i kupce

Kako je istaknuto na otvorenju, prodavaonica “Butiga” nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje će oživjeti kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca. Kroz proizvode koji se nude u “Butigi” svi imaju priliku istražiti autentične okuse, mirise i umjetnost ovdašnjeg kraja. Projekt je ujedno prilika da se podrže lokalni OPG-ovi i drugi proizvođači kroz direktnu kupnju od njih, čime se zapravo kupci povezuju s ljudima koji stoje iza svakog proizvoda.

Udruženi lokalni poljoprivrednici

“Butiga” je nastala kao produkt razvoja održivog turizma na koje se u kaštelirskom kraju stavlja glavni naglasak. Osnovana je s ciljem da se lokalni proizvođači udruže te da vrhunski proizvodi ovog kraja budu svima dostupni cijelu godinu, na novi i drugačiji način. Projekt podržava “Zero kilometer” koncept koji podrazumijeva spoj zdrave hrane i društvene odgovornosti. Cilj mu je smanjenje udaljenosti između proizvođača i konzumenata jer se na taj način smanjuju negativni efekti masovne proizvodnje te čuvaju priroda i bioraznolikost. “Butiga” svojom ponudom omogućuje svima da kupe zdrave i domaće proizvode, podržavajući na taj način lokalnu proizvodnju i održivost kojoj težimo u svakodnevnom životu.

Butiga nudi domače voće i povrće
Općina Kaštelir-Labinci ima i puno vinara

Nakon otvorenja započeo je i još jedan Friday tasting, koji se od ove godine po novom održava svakog petka tijekom srpnja i kolovoza ispred “Butige”, kroz predstavljanje dva OPG-a i besplatne degustacije njihovih proizvoda.

Svaki petak je Friday tasting

Ovog petka to su bili Vinarija Legovina obitelji Legović iz sela Mekiši pokraj Kaštelira i OPG Brčić u kojem se proizvode ekstra djevičanska maslinova ulja. Svi proizvodi koji se degustiraju na Friday tastingu uvijek su dostupni za kupnju u “Butigi”.

Butiga se otvorila u centru Kaštelira

Vjerujemo da će mnogi prepoznati vrijednost i unikatnost prodavaonice “Butiga” koja objedinjuje ono najbolje iz ponude lokalnih proizvođača kaštelirskog kraja, a ujedno vas pozivamo i na sljedeće izdanje Friday tastinga koje će se održati u petak 21. srpnja od 19 do 21 sat. Tada će se predstaviti Brandystra sa svojim odličnim rakijama i likerima te OPG Beaković u kojem nastaju izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja.

Vrpca je prerezana

Izvrsni domaći proizvodi

„Otvorenje ove butige znači da imamo priliku podržati naše lokalne OPG-ove, male obrte i sve one koji su uložili svoje srce i dušu u stvaranje izvrsnih proizvoda. Ali također promoviramo i održivost te očuvanje okoliša”, rekao je načelnik Đulijano Petrović. Naime, “Butiga” je osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis.

Foto: Sebastijan Skoko

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.