Pazite ovo. Bučino ulje, domaće brašno, gin, tonik, aceto balzamico, krumpir… Nije da su baš specifični proizvodi kojima se Istra svakodnevno diči. Hajde, da sam vam rekla vino, maslinovo ulje, biska, tartufi. No, svi ovi proizvodi iz prve rečenice su vrijedni proizvodi domaćeg seljaka iz Istre, i to iz mjesta Kaštelir i Labinci te malih sela oko ta dva mjesta koja dišu poput jednog. Zato i ne čudi da se i općina zove Kaštelir-Labinci. Ono što me je oduševilo je činjenica da imaju samo 1000 stanovnika, a čak 150 malih obiteljskih gospodarstava koji proizvode veliku paletu proizvoda. I sve to nude na kućnom pragu. A ovog ljeta sve to možete i kušati na besplatnim degustacijama u akciji Together in free friday tasting svakog petka. 

Domaća atmosfera pod stogodišnjom ruzom u dvorištu OPG-a Venier

Desetak OPG-ova otvorilo je svoja vrata i možete ih posjetiti i isprobati te kupiti sve ono što vam se sviđa direktno od samih poljoprivrednika koji su po cijele dane u polju i vrtu ili vinogradu i masliniku, čuti kako je taj proizvod nastao, po čemu je specifičan i zašto baš taj proizvod ima ono nešto. Nije li to pohvalno?  S osmjehom će vam odgovoriti ama baš na svako pitanje, a mene uvijek fascinira kako se iza svakog takvog gospodarstva skriva jedna zanimljiva obiteljska priča.

Kampiranje u prirodi bez struje

Svašta nudimo u ovoj akciji, objašnjava nam gospođa u novom robinzonskom kampu

Svakako se tu ubraja i ona Valtera i Antonije Kocijančić koji su odlučili ići korak dalje. Uz proizvodnju vina i ulja odlučili su se baviti i kampingom. Tek su otvorili mali robinzonski kamp u njihovoj šumi nadomak sela Krančići. Sve je tako lijepo posloženo da je gušt ovdje boraviti i bez da spavate. Kada kažete robinzonski, pomislite da imate samo poljanu i to je to, ali ne i u njihovom kampu Natura Camp Karli gdje se možete odmarati u drvenim malim kućicama i glamping šatorima nedaleko maslinika, vinograda i livada.

Tek otvoren novi robinzonski kamp u selu Krančići

– Želimo da i drugi probaju ono što je i nama posebno, a to je odmor u prirodi bez civilizacije. Ovdje nemamo struje, osim na nekoliko punktova, te koristimo sunčane kolektore. Blizu će vam doći zečevi, crni fazani, srne, jeleni. Imamo i jako puno ptica koje ovdje obitavaju, priča nam Antonia u društvu svoje djece. Suprug joj pak drugim posjetiteljima pokazuje glamping šatore. Odmah poželite ovdje prespavati jer vas vuče taj neki mir. Valjda zato jer se lagano ljulja trava na obližnjim nepokošenim livadama, a u hladu hrastova čekaju vas udobne ležaljke.

Kome se da otići?

Možda ugledate fazana

– Ovdje stalno puše vjetar pa nikad nije vruće. Nismo tipični kamp. Nemamo bazen, niti ćemo ga imati. Želimo gostima ponuditi prirodu, pjev ptica i mir. Ali i komfor, pričaju nam dalje nositelji malog OPG-a koji proizvodi vino i maslinovo ulje. I to možete kušati u ljetnoj kuhinji s pogledom na nepokošenu livadu i vinograd. A što vam treba više?!

Akcija je svakog petka

Uzeli smo za osvježenje domaći kaštelirski tonik Marka Bratovića, vlasnika malog obiteljskog pogona za proizvodnju prirodnog tonika, piva od đumbira i Ginete, i odmorili na nekoliko trenutaka. A onda idemo dalje do gospođe Lucie u Kaštelir. Ona nam sprema nešto posebno i nekako me podsjeća na one generacije istarskog seljaka od nekada kada si sve radio kod kuće i svako je domaćinstvo na selu bilo praktički samodostatno. Imao si sve – od povrća, brašna, vina, mesa, jaja. Kupovalo se minimalno. Jelo se zdravo i ekološki. I nije bilo otpada. Tako je bilo prije samo 30 godina. Gospođa Lucia i njezin OPG Venier čini mi se i dalje funkcionira na taj način.

Lucia Venier voli dijeliti svoje znanje

– Mi se poljoprivrednom bavimo oduvijek. Obrađujemo pet hektara zemlje, a uzgajamo masline, vinovu lozu, žitarice, krumpir i svoj povrće. Do lani smo se bavili i lavandom, ali sada jednostavno nema tko, priča nam ova domaćica uz svojoj maloj kuhinji koja je smještena u staroj kamenoj konobi. Nije to tipičan agroturizam ili konoba u koju možete doći kad god poželite. Ovdje sve ide po najavi jer se domaćica Lucia ne bavi samo kuhanjem.

Znate li što su žbirići?

To je tek mali dio njezina zaduženja u OPG-u. Odlučila je ponuditi svoje znanje pravljenja domaće tjestenine svojim gostima pa radi radionice, a onda ono što pripreme zajedno i pojedu. Za nas priprema nešto slasno – domaće pljukance sa šugom od povrća, ali i junetinom.

Pljukanci ili žbirići

– Koristimo svoje domaće brašno i povrće. Isto tako radimo i bezglutensku tjesteninu. Počeli smo s ovakvim radionicama jer sam htjela ljudima ponuditi naše domaće proizvode te im pokazati kako izgleda istarska kuhinja.  Uz domaću tjesteninu, radim i domaće kolače, priča nam dalje dok mijesi pljukance ili žbiriće kako ih zovu u Kašteliru.

Uz domaće povrće s imanja

– Radimo fuže, njoke i pljukance ili žbiriće te makarune, priznaje nam Lucia koja nikad nije bila kuharica. Ali se odlično kuhanje podrazumijeva kada živite na selu. Jer odličnih namirnica vam ne nedostaje. I dobrog vina. Ima ga gotovo svaka obitelj u svom podrumu. A mi smo se zaputili nakon marende kod gospođe Lucie do obitelji Radoš u Tadine nekoliko kilometara dalje.

Rose vrijedne obitelji Radoš

Vinarsku je revoluciju u ovoj obitelji vodila žena – i to Nadia Radoš, nekad jedina vinarica među istarskim vinarima. Vinarstvo je u ovoj obitelji već četiri generacije, a sada je tradiciju nastavio najmlađi član – sin Dejan.

Žene i rose od borgonje

Silvano, Dejan i Nadia

–  Bila sam jedina među muškim kolegama i naravno da te svi drugačije gledaju. No, najteže je bilo uvjeriti mog oca da se okrenemo modernoj proizvodnji vina. Ali kada smo jednom s time krenuli, više nije bilo povratka. Tradicija proizvodnje u našoj obitelji je krenula s prezimenom Legović, nastavila se s Kocijančića, a sada smo Radoš. Sve je išlo po ženskoj liniji, priča nam Nadia u društvu svoje obitelji u njihovom osvježavajućem podrumu. Obrađuju pet hektara vinograda, a u podrumu im je perjanica svježa malvazija. Njoj uz bok su teran, muškat i rose od borgonje, a godišnje proizvode od 30 do 40 tisuća litara.

Ugodna degustacija u dvorištu obitelji Radoš

Govore nam kako se borgonja polako vraća i postaje sve popularnija iako je bila jako zapostavljena. Lagano je crno vino koje je uz teran zaštitni znak Istre kada govorimo o crnim vinima. I taman je za ljeto. Radoši su od njega napravili ružičasti rose. Kušati se može u njihovom dvorištu ukrašenom domaćim cvijećem i starom krušnom peći gdje se pekao kruh za cijelo selo. Baš zato su Radoši odlučili taj obiteljski ponos staviti na svoju etiketu.

Aceto balzamico i med ponos su OPG-a Čehić

Kaštelirski gin tonik

A sada nam nije dosta, nego idemo na gin tonik? Hoćemo li u neki koktel bar, pitamo se? Kakve to veze ima s OPG-ovima u Kašteliru u Labincima? E ima, i to velike. Jer samo ovdje na jednom malom obiteljskom gospodarstvu u Labincima možete probati kaštelirski gin tonik.  Odmah na glavnoj cesti prema Poreču smjestila se mala kušaonica OPG-a Čehić s brojnim domaćim likerima i žesticama, ali i domaćim ginom. Kaštelirski je zato jer su ga smiksali s Markovim tonicom. I to tek nedavno pa je ovo prava inauguracija. Govori nam to Ana koja nas je dočekala zajedno sa svojim partnerom. A imanje vodi s ocem Eniom i majkom Dinom.

Domaće je domaće, pa bio to i gin tonik

– Ove smo godine tek počeli s proizvodnjom gina, a napravili smo ga tako što smo destilirali komovicu koja je izgubila svoj tipičan miris i okus. A onda smo taj alkohol opet destilirali s bobicama plave smreke, anisa, korijandarom i kimom, priča nam Ana koja je zaljubljena u svoju malu destileriju. Vjerujem da bi vam o svakom likeru i rakiji imala za ispričati milijun malih detalja. Ali i medu, pčelama, njihovom acetu balzamicu, vino.

Kušaonica OPG-a Čehić

Ovi vrijedni ljudi na 3,5 hektara zemlje uzgajaju vinovu lozu, masline i voćke, te bave se i pčelarstvom na 20 pčelinjih zajednica. Ovdje možete kušati i kupiti malvaziju istarsku, borgonju i merlot, 3 vrste destilata i 10 vrsta specijalnih rakija i likera, ocat, maslinovo ulje, med i propolis. Jedni su od rijetkih proizvođača aceta balzamica. Ana je objašnjavala kako se radi, ali bi mi je predobar da bih se skoncentrirala na priču. A nije li to ono najbitnije?

Buče u Istri?

Da, ima ga i u Istri

I onda opet sasvim nešto novo. Barem meni. Istarsko bučino ulje. Kaže mi kolegica Lana- pa pustite nešto vi iz Istre i nama na kontinentu!  OPG-a Irvina Kocijančiča u selu Rogovići jedini je proizvođač bučina ulja u Istri, a vjerujem i široj okolici tako da Lana ne mora brinuti. Mala je to manufakturna proizvodnja koja se kreće od 200 do 400 litara ulja, ovisno o godini.

Tipičan krajolik okolice Kaštelira i Labinci

Ratari Kocijančići buče uzgajaju u dolini Mirne i objašnjavaju nam kako su od 2010. pokrenuli proizvodnju buča golica te da od 2012. imaju i bučino ulje. Sjemenke prerađuju više puta godišnje, ovisno o potražnji. Njihovo crno zlata miriše. Miriše na zemlju, na pržene sjemenke, na orašasto, na fino. Koje kontraste Istra ima! Ali, bez da sam lokalpatriot, ono što rade poljoprivrednici u Istri, bilo da je bučino, maslinovo ulje ili bilo što drugo, uvijek je izvrsno. Pa tako je i ovo.

Irvin Kocijančić posvetio se sadnji i preradi buča

– Naše je ulje skoro pa lijek.  Na početku smo proizvodili samo koštice, a potom smo se počeli baviti i uljem, objašnjava nam Irvin dok degustiramo njegovo ulje sa sirom i kruhom te pržene slane sjemenke buče. Inače, ovo se gospodarstvo bavi proizvodnjom kukuruza, pšenice, ječma i ostalih žitarica.

Crno i fino

Castellana i pivo s narančom

A svoj ječam Tina i Gabriele u Kašteliru odlučili su staviti u craft pivo. Ovaj nasmijani par ne samo da vodi svoj OPG u centru Kaštelira kamo se opet vraćamo, već je u staroj jezgri i staroj konobi otvorio ovih dana craft pivnicu i pivovaru. Gabriele je majstor u kuhinji i pivovari,  a Tina mu u svemu s osmjehom pomaže i svima nama ostalima objašnjava o čemu se radi.

Kaštelir

Naime, pivnica Castellana u staroj jezgri Kaštelira nudi više od piva. Ovdje možete nešto lagano pojesti dok vam Tina i Gabriele objašnjavaju koja piva proizvode i što s njima nude. Sve možete u vidjeti kroz staklo koje odvaja pivovaru od pivnice dok pijete jedno od njihovih piva s kriškom naranče.

Tina će vas uvijek s osmjehom ugostiti

– Mjesečno proizvodimo od 2.000 do 2.500 litara piva, a imamo četiri različite vrste. Imena su lokalna – Kaštelirka, Školarka, Školar i Bjonda. Koristimo samo najbolje sastojke, a naše se pivo zasad može kušati jedino kod nas u pivovari, objašnjava Tina dok poslužuje gurmanske sendviče njezina supruga Talijana koji je također rodom iz Kaštelira.

Gabriele i Tina – idealan pivski par

Sve je počelo od nonića

I nakon ovakvog doživljaja i prijema, najradije bismo u Castellani ostali cijelo popodne, ali mi Marko objašnjava da svakako moram upoznati Gorana Špehara koji će nas oduševiti svojom pričom. On u selu Cerijani ima malu destileriju Istarska kapljica koju je naslijedio od djeda. A moramo tamo onda. Nisam baš veliki ljubitelj destilata, ali sam zbilja s guštom odslušala emocionalnog Gorana koji je ispričao kako se radi njegova lozovača, što stavlja u nju, koliko odležava. I zašto se odlučio na tako težak posao.

Goran Špehar

– Ovo je mala destilerija koja se bazira na tradiciji. Sve je počelo od mog nona koji je prije svega bi proizvođač vina, a ne jakih alkoholnih pića. Uvijek je imao punu konobu bačava vina i jednu malu bačve rakije te jednu demižanu rakije za svoje potrebe. I tu nije štedio na kvaliteti. Ali onda je došlo vrijeme kada on više nije mogao, a ja sam mu bio pomagač. I onda sam se odlučio baviti samo time te rakiju iz nonine demižane ponuditi svima. A mi smo posebni i drugačiji jer se bavimo proizvodnjom destilata od cijelog zrna grozda, veli nam i svako toliko se raznježi kada se sjeti nonića.

Ova destilerija niže nagrade

– Po tome smo postali poznati. Ovo je ujedno teška i skupa proizvodnja jer radimo s prirodnim sastojcima, objašnjava nam dalje Goran. A to su med, bazga, biska i tko zna što još Goran ne ubere u ovoj divnoj okolici daleko od svega, a opet tako blizu turizma i mravinjaka ljudi u ljetnim mjesecima. Dobra protuteža. Zato je poseban užitak provesti jedan dan s ovim ljudima. No, ostatak njihovih priča morat ćete ipak saznati sami. Najavite se i zakucajte na njihova vrata.

Together In FREE FRIDAY TASTING:

OPG Irvin Kocijančić – besplatna degustacija bučinog ulja/15 – 20 h

OPG Edi Brčić – besplatna degustacija vina i ulja/17 – 21 h

Cossetto vina -besplatna degustacija tri vrste vina/15 – 20 h

Vina Radoš – besplatna degustacija četiri vrste vina/11 – 19 h

Istarska Kapljica – besplatna degustacija tri vrste rakije/11 – 19 h

OPG Čehić – besplatna degustacija gina, rakija, vina, maslinovog ulja i meda/11 – 19 h

Oliveri extra virgin olive oil – besplatna degustacija pet vrsta maslinovog ulja/11 – 19 h

Castellana Craft Beer -degustacija dvije vrste piva (boca 0,33 lit), uz Antipasto del giorno – po promotivnoj cijeni od 100 kuna po osobi/11-14 h i 18-23 h

OPG Lucija Venier – radionica domaće tjestenine – u ovoj ponudi posjetitelji sami izrađuju paštu koju potom skuhaju i jedu, a uz su u ponudi pića iz proizvodnje OPG-a; promotivna cijena je 100 kuna po osobi/11 h, 15 h i 17:30 h –

OPG Igor Kocijančić – besplatna degustacija ulja i vina – za posjet ovome OPG-u potrebna je prethodna najava

ŽARDIN Traditional Restaurant – meni po promotivnoj cijeni od 150 kuna po osobi uključuje hladni pjat (istarski pršut, ovčji sir, salamini tartufi i kobasica), fuže mare-monti (gamberi i divlje šparoge), domaću krostatu s kremom od limuna, 0,25 l vina i 0,25 l mineralne vode/11 – 19 h

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.