Cuj: Danijel Kraljević s obitelji zahvaljujući ljubavi prema djedu i vinu stvorio raj na Bujštini

0
579

Oni su zapravo prikaz svega što Istra je i kako Istru doživljavam. Malo šarmantno i slikovito uređeno imanje koje nudi vino i maslinovo ulje, usred predivne prirode na istarskom selu. Mjesto radnje – Bujština. Već to je dovoljna naznaka da zamislite predivan pitom krajolik ovog područja kojega krase šumarci, mala sela, vinogradi i maslinici. Baš takvo je i selo Farnažine koje je dobilo naziv po starim “fornažama”, kako se nazivaju japlenice na ovom području. Selo je nekad brojilo petero obitelji, danas je naraslo na njih 25, a japlenica odavno nema. No ostale su duboke jame koje svjedoče o tradicionalnom pečenju vapna u ovim krajevima koje je bilo bogato kamenom i smrikvom koja se koristila baš u te svrhe.

Razlog zašto volimo Istru- imanje Cuj obitelji Kraljević

Sve nam je to ispričao poznati istarski vinar i enolog Danijel Kraljević, poznat kao Cuj. Tako se naime zove njegovo vino i ulje, a nadimak potječe od djeda Augusta koji je bio zaljubljenik u vinograde. Cuj bi bila inačica riječi “čuj”  jer je djed  Augusto  često imao poštapalicu ‘Cuj, cuj da ti rečem’ (Čuj, čuj da ti kažem). Danijelu je bila mila srcu jer je jako volio djeda koji je na njega prenio ljubav prema lozi i vinu.

Vratio se korijenima

Jer Danijel se nije oduvijek bavio vinom. Bio je on prije otvaranja vinarije i uljare, a od nedavno i lijepo uređenog B&B u sklopu vinarije, ugostitelj. Tim se poslom bavio godinama, sve do 2005. godine kada je odlučio vratiti se korijenima.

Danijel Kraljević sa sinom Evanom

– Vinariju sam otvorio još 2005. godine i to mi je oduvijek bila velika želja jer sam se prije toga bavio ugostiteljstvom u Umagu. No, vino je bila moja ljubav jer je naša obitelj generacijama proizvodila vino. I naziv Cuj za naše imanje potječe od djeda Augusta kojega su po nadimku zvali Cuj. On je razlog zašto sam zavolio vinogradarstvo i zašto sam iz ugostiteljstva prešao u vinarstvo, priča nam Danijel na sunčanoj terasi njegova imanja pod bogatom pergolom loze i lozice s pogledom na maslinik, vinograd i suhozide.

Ljetna idila na imanju

Kao u raju

Ovdje je doslovce kao u raju, a tome je pridonijela i ova obitelj koja stvara vrhunske proizvode. Jer kada ih probate na ovoj terasi, više ne želite otići. Baš zato se Danijel s obitelji – suprugom Antoniom, kćerkom Larom i sinom Evanom odlučio prije mjesec dana otvoriti B&B Cuj. Jer često gosti na degustaciji žele ostati i preko noći. Ne može im se zamjeriti. Ovaj ambijent je takav da vas odmah obuzme.

Rose na terasi
Oko imanje Danijel je zasadio novi vinograd

– S turizmom smo krenuli jer smo već imali postojeći prostor iznad podruma koji je dosad bio neiskorišten. Vidjeli smo da je postojala  potreba za smještajem na vinariji, posebno kada su degustacije i neki eventi. Odlučili smo se i za to jer su i moja djeca pokazala interes da ostanu raditi na imanju. Evan je završio studij enologije, a Lara završava ekonomiju. Baš zbog njih odlučili smo se na ovu investiciju kako bismo imali dodatan prihod od ovog gospodarstva. Sada je naše vinarsko i maslinarsko imanje hranilo jednu obitelj, a u nekoj budućnosti bi trebalo hraniti tri obitelji. To je bio naš cilj, ističe Kraljević.

Sobe uz vinariju i uljaru

– Htjeli da smještaj bude vezan uz imanje i da nadopuni sadašnji sadržaj. Sada ovaj objekt, koji smo izgradili na novo kada smo počeli s vinima, ima podrum, u prizemlju je degustacijska sala, a na dva preostala kata su sobe. Uljaru smo izmjestili u objekt do vinarije i soba kako u doba prerade ne bi zbog buke smetala gostima B&B.

Evan, Danijel i Lara

– Što se tiče ponude hrane, za doručak nudimo lokalne proizvode, domaći kruh, istarski pršut, a samo kilometar od nas je poznata konoba Bušćina gdje gosti mogu na večeru. Tako da smo se povezali i sa susjednim biznisom, ističe Kraljević koji je u ovom dijelu Istre ponudio neku drugačiju ponudu koja postaje u Istri u ruralnim prostorima sve zanimljivija. A kada je kretao u ovaj biznis i višegodišnji investiciju, nije smatrao da će se ikada baviti turizmom.

Šarmantne sobe
Svaka soa u drugoj temi
Jako se pazilo na detalje

Wellness i jacuzzi na terasi

– Ovaj objekt bio je predviđen da bude naš stambeni prostor, no na kraju je ovaj prostor bio godinama prazan i koristili smo ga kao skladište, priznaje nam ovaj vinar koji je uvijek pun novih ideja. Zasad su uredili tri luksuzne sobe s doručkom i wellness sadržajima. Turizam se u ovom području nametnuo sam od sebe, govori vinar kojega smo često sretali po mnogim vinskim manifestacijama, posebno onima koje organizira udruga chefova JRE.

Ovo je pravo mjesto za degustaciju i uživanje
Maslina je i u interijeru

Danijel oduvijek zna vrednote Istre i što ona može. Kvaliteta mu je, kako u proizvodnji, tako i plasmanu te dodatnoj ponudi, uvijek na prvom mjestu. Zato je u ovom novom objektu iznad podruma i kantine, sve na svom mjestu. Svaki detalj je odlično odrađen, sve je opremljeno do zadnjeg detalja. Sobe podsjećaju na Provansu, svaka je u drugom tonu,  a na njima stoje prigodni nazivi – C, U i J. Jedna tematizira malvaziju, druga teran, a treća maslinovo ulje. U zajedničkom prostoru je finska sauna, a na terasi s pogledom na imanje je jacuzzi. Još fali čašica vina i doživljaj je potpun. Gosti na imanju mogu dakle degustirati vino i ulje i razgledati ga.

Degustacijska sala ima posebnu toplinu i draž
Za sve je “kriv” djed Cuj

Podzemlje imanja

– Htjeli smo imati kvalitetan sadržaj i bolje sobe. To nam je filozofija koja nas vodi kroz vina i ulja, a to je da  ne budemo  prosječni, nego da napravimo sve što najbolje znamo. Tako je bila ideja sa sobama, da to bude po mjeri vinarije i maslinarskog imanja. Tri sobe su opremljene svom mogućom opremom, od kartica za ulazak u sobe do aparata za kavu. Ujedno, sve tri sobe imaju i svoj wellness, odnosno imamo saunu i jacuzzi na terasi s pogledom na prirodu i imanje.

Perla se

Sobe se mogu iznajmljivati i ljeti i zimi jer imamo sustav grijanja i hlađenja, a u sklopu svog boravka imaju uključene i druge sadržaje na imanju. Cijene se kreću od 110 do 140 eura na noć plus doručak, ističe ovaj vinar i maslinar dok iskušavamo njegov najnoviji pjenušac. Naime, na imanje smo stigli taman kada su se punile boce ovog eliksira, pa smo zamolili Danijela da nam pokaže i “podzemlje”.

Pjenušac popunio zidove podruma

Iz kantine sa starim drvenim stolom i ognjištem, gdje se održavaju degustacije i gdje gosti B&B doručkuju, spuštamo se najprije u prostoriju posvećenu drvenim francuskim bačvama, a oko njih zidovi puni pjenušca. Otvaraju se vrata i onda šećemo uz živu stijenu u koju je ukopan podrum oko vinskog podruma. Mali je, ali jako lijepo uređen. Baš kao i sobe i kantina.

Kontrola pjenušaca
Pune se nove boce

– Kada sam kretao u ovaj biznis, sve sam počeo od nule. Otkupio sam djedovinu na mjestu gdje je sada vinarija. Tu je nekada bila livada. Podigao sam i nove vinograde.  Jedini način da imanje dodatno napreduje je da se u njega investira. Trenutno imamo 10 hektara vinograda, a dizat ćemo i dodatne nove nasade. Trenutno radimo 45 tisuća boca vina, a cilj nam je doći na 60 tisuća boca. To je priča koja zadovoljava jednu obitelj, sve preko toga ulazimo u neki drugačiji poslovni koncept. Vino plasiramo prije svega u restoranima i enotekama, nismo zastupljeni u velikim lancima. Zastupljeni smo prije svega u Hrvatskoj, priča nam dalje Danijel.

Poznate etikete
Zanimljiva vetrina

Tri položaja

Njihova vina nastaju na tri položaja s različitim terroirom: crvenicom (položaj Baština i Vela boška), sivicom (Santa Lucia sa svojim mineralnim flišem) i crnicom (Bon markeze). Posebno se ponose svojom malvazijom, muškatom i teranom. Odličan je i njihov crni cuvee, ali i osvježavajući rose te pjenušac.

Odlično ulje

No, to nije sve. Cuj od samih početaka ima i uljaru.

–  Moj je pak otac oduvijek želio uljaru, pa smo godinu dana nakon otvaraju vinskog podruma na imanju otvorili i uljaru. Bili smo među prvima na ovom području koji smo imali uljaru te prerađujemo masline i za ostale. Zatim smo 2010. godine otvorili degustacijsku salu, podigli još dodatnih osam hektara vinograda, a ove godine smo uložili i u smještaj. Od tih početaka, kada su doslovce krenuli iz nule, u obiteljsko su imanje uložili više od milijun eura, ističe dalje.

Ništa bez maslina

Pod vinogradima 10 hektara
Ovako se kod Cuja otvara pjenušac

Pod maslinama imaju jedan hektar zemljišta.

-Imamo i kooperante s kojima radimo već 18 godina od kojih otkupljujemo masline s time da  mi određujemo datum berbe bi čime će se maslinici tretirati i kako. Godišnje proizvedemo oko 4 tisuće litara ulja. Maslinike nećemo zasad povećavati. Želimo zasad i dalje ostati mali proizvođači, mali s vrhunskim proizvodima i smještajem, zaključuje Kraljević.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.