Oaza koja će odmoriti ili relaksirati, pa čak i one koji žive pod stalnim stresom. Nije to samo zbog cvrkuta ptica, stopljenosti s prirodom, mirnoj atmosferi sela, već i jedinstvene lokacije koja jednostavno vibrira takvom energijom koja u trenu opušta. A tu su i domaćini koji istinski uživaju u toj kući i žive svoj san. I više se nitko iz Lovrinići, malog sela pokraj Gračišća ne bi pomaknuo, a kamoli odlazio. Upravo takav dojam na sve posjetitelje i turiste ostavlja kuća za odmor u ovom seocetu zagrebačkog IT- para Andrijane i Vanje Šprajcera u kojoj su prije dvije godine uredili dva apartmana za turiste pod imenom Pruga te svoju ljetnu rezidenciju i istarsku oazu.

Andrijana i Vanja Šprajcer uživaju u svom novom ljetnom domu u Lovrinići

– Nakon 12 godina života i rada u Velikoj Britaniji, vratili smo se u naš rodni Zagreb i potom odlučili krenuti u novi život u Istri.
Taj novi život uključuje ugošćivanje gostiju u naša dva pomno i s puno ljubavi uređena apartmana te šumi, njivama i miru koji ih okružuju. Imamo i bazen za rashlađivanje u vrućim istarskim ljetnim danima. I bogati doručak od domaćih delicija serviran u sjeni starog “oriha” ispred kuće, pišu ovi iznajmljivačica na svom portalu.

Poput Frances Mayes

Ovo malo remek-djelo arhitekture gdje se stapa istarska tradicija i moderni interijeri s prirodnim okružjem sve goste ostavlja bez daha, a posebno one koji takav spoj cijene. Mnogi gosti koji su i sami arhitekti ne mogu se nagledati detalja i rješenja koja su korištena u obnovi, odnosno podizanju ovog zdanja.
Poput poznate američke spisateljice Frances Mayes koja je nadasve postala poznata po svom romanu Pod suncem Toskane gdje je u obliku dnevnika pratila obnovu starog imanja Bramasole u srcu Toskane, kojeg je kupila jer je uvijek godišnji odmor provodila u ovom dijelu Italije, tako i domaćica ove kuće osvaja svoje goste svojim blogom. Mayes je potanko u svoj dnevnik bilježila na koji je način kupila predivni, ali zapušteni Bramasole, kako se “borila” s građevinskim radnicima, kako je obnovila svoj vrt i maslinik i koje je sve sajmove antikviteta posjećivala kako bi kuću opremila.

Kuća je kombinacija istarske arhitekture i modernog interijera zbog čega su gosti arhitekti posebno oduševljeni

I Andrijana je išla njenim stopama pa je od prvih dana sve bilježi i svom internetskom dnevniku koji mogu vidjeti svi posjetitelji portala ovih apartmana – od kupnje zemljišta i kako su ona i suprug uopće našli lokaciju, pa sve do rješavanja opsežne papirologije za obnovu i gradnju objekta te razgovora s arhitektima i građevinarima. Sve je potanko opisano te popraćeno fotografijama čime Pruga u očima gosta dobiva totalnu novu dimenziju.
Ondje se svatko može uživjeti u vrijeme i način stvaranja ove kuće koja je sada više od kuće te vidjeti kako je svaki detalj nastao i, ali i kako je kuća izgledala prije rekonstrukcije.

Tražili svoju oazu

– Kupili smo imanje 2010. godine. Kada smo tražili imanje u Istri, prije svega smo tražili mjesto koje će se nama sviđati i kakvo nama treba. I to nudimo gostima. I zato imamo goste koji traže isto ono što smo i mi tražili. Dosta smo putovali prije ove investicije po Europi, a prije svega po Francuskoj. Vidjeli smo jedan sličan objekt u Provansi, ali ne u onim razvikanim mjestima, i tada sam si rekla, ako uspijem ovo kopirati, to je to, priča nam Andrijana koja svakog jutra svojim gostima sprema domaći doručak.
Prikladnu nekretninu počeli su tražiti 2009. godine, a za Istru su se odlučili jer su zavoljeli ovu regiju nakon što su bili na jednom od Motovunskih filmskih festivala. Najprije su htjeli nekretninu o okolici Motovuna, ali zbog visokih cijena počeli su tražiti imanje po cijeloj Istri uz pomoć desetak agencija za prodaju nekretnina. Obišli su više od 30 nekretnina. Obišli su razna mjesta- Bale, Pićan, Bartoliće, Benkoviće, Gilešiće, Krmed, Lakošeljce, Mavretiće, Gračišće, Milotski Brijeg, Sveti Petar u Šumi. Kada su vidjeli staru napuštenu kuću u Lovrinići na kraju sela i na rubu šume, znali su da je to to.

Pri planiranju objekta vodilo se računa o svakom detalju, pa tako i bazenu

Nakon što su sakupili sve potrebne papire počela je rekonstrukcija objekta, od kojih je jedan gotovio u potpunosti srušen te je od njega ostao samo vanjski zid. Savjete su primali s puno strana, a ono što je Andrijana uvijek željela je suradnju lokalnim građevinarima i projektantima.
– To mi je bilo jako važno, tako da smo po pitanju uređenje kuće surađivali s poznatim žminjskim arhitektom Brankom Orbanićem koji nam je puno pomogao. Glavni arhitekt bio je Puljanin Vjeko Gašparević iz inženjerske zadruge za projektiranje, urbanizam i oblikovanje Praksa, priča nam Andrijana.
-Htjeli smo prije svega da nam ti apartmani podržavaju naš način života u tih šest mjeseci koliko tu boravimo. Imali smo u planu i veći projekt, ali odlučili smo se zbog financija za manji objekt koji će moći ugostiti po dvije obitelji, nadopunjuje ju suprug.

Interijer privlači goste

Ovi iznajmljivači više su nego zadovoljni klijentelom koja im dolazi putem njihove web stranice, ali i internetskih portala poput Airbnb. Tvrde da ni sami nisu mogli bolje izabrati. Većinu gostiju imaju sa sjevera Europe, a na kreće boravke dolaze i Amerikanci.
Vjeruju da njihove apartmane biraju prije svega jer su drugačije uređeni kao što i sami biraju mjesto za svoj odmor po tom principu.

Pomoć u projektiranju kuće pružio im je pulski arhitekt Vjeko Gašparac iz Pulske grupe

– I ja biram mjesta za odmor putem interneta i portala Airbnb. Naravno da ti gosti najprije odaberu Istru, zatim središnju Istru, a potom selektiraju objekte koji imaju bazen. Od tih objekata koji su ostali gledaju fotografije i oni koji su im najljepše uređeni, i ako im odgovaraju cijenom, uzimaju ono najbolje, zaključuje Andrijana.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.