Znate li kako su prije stotinu godina vojnici iz cijele Austrougarske monarhije živjeli u Puli? Gdje su spavali, kako se družili, što su jeli, iz kojih su dijelova velike monarhije došli u Pulu, glavnu ratnu luku te države? Mnogi zaljubljenici u utvrde i povijest 19. stoljeća, koju je obilježila u Istri baš ta Austro-Ugarska, kopali su po knjigama, arhivima u potrazi za fragmentima tog vremena koje kao da su bila izbrisala dva svjetska rata. I tako smo mi zaljubljenici u povijest i utvrde kroz razne knjige, objave na društvenim mrežama i predavanja saznali kako je to bilo živjeti u Puli u vremenu kada se ovdje gradio taj moćni fortifikacijski sustav u strahu od velikog rata koji je početkom 20. stoljeća srećom zaobišao Pulu. No, uvijek mi je bilo žao što zapravo o tome ne postoji neki stalni postav u Puli gdje možeš dobiti malo širu sliku o tom vremenu koje je uz Rim najviše obilježilo Pulu.

Hologram vojnika u podzemnim tunelima

E od jučer se i to promijenilo. Jer je konačno sinoć na pulskom Kaštelu, odnosno Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvorena dugo očekivana izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu koji slovi za najveću u Europi pod nazivom “Fortifikacijski sustav Pule”. Izložba tematizira sve pulske utvrde, bitnice i ostale sustave koju su činili austrougarsku obranu uoči Prvog svjetskog rata. Ovo je prvi put da se na jednom mjestu nalazi izložba takve veličine posvećene ovom bitnom dijelu povijesti za najveći istarski grad. Osmislile su ju Katarina Marić i Katarina Pocedić, više kustosice u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Tvrđava Pula

Izložbom se, dakle, prikazuje cjelokupan sustav obrane Tvrđave Pula, njezini obrambeni sektori i pojasevi te su pojedinačno predstavljeni svi fortifikacijski objekti, od obalnih i pojasnih tvrđava, preko većih i manjih bitnica do skupina obrambenih građevina. Također, ideja je izložbom predočiti posjetiteljima teritorij koji je Tvrđava Pula obuhvaćala i posebno prikazati lokalitete obrambenih građevina, njihovu pristupačnost i stanje u kojem se nalaze.

Pulski Kaštel

Naglasak izložbe je isključivo na razdoblju austrijske, odnosno austrougarske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal, a paralelno s time, kroz nekoliko faza, odvija se izgradnja različitih modela tvrđava, koje su svoj oblik mijenjale usporedo s izmjenama u razvoju vojnih strategija i prema novim tehnološkim dosezima u izradi naoružanja i u izgradnji brodova. Obuhvatit će period od 1813.-1918. godine, tematski će razmatrati razne segmente nastanka i širenja fortifikacijskog sustava, načine gradnje i vrste utvrda, vrste naoružanja, ali i pokušati rekonstruirati ambijent i život unutar tvrđave, sudbine vojnika koji su u njima provodili puno vremena odvojeni od obitelji i socijalnog života.

Prikaz podmornice Curie u nekadašnjem zatvoru

Stare fotografije iz tog doba

Na mjestu starog postava u Kaštelu na prostoru konačno možete vidjeti hrpu starih fotografija iz tog doba koje ste dosad morali kopati po raznim knjigama i arhivima. Za sve te građevine autorice izložbe su sustavno prikupljale stare fotografije, planove i nacrte. Učinjene su fotografije i video snimci iz zraka za 50-ak obrambenih građevina i utvrda iz pulskog fortifikacijskog sustava. Za gotovo 80 posto objekata može se vidjeti barem jedna fotografija.

Prikazano je jako puno starih fotografija iz tog doba

Osim iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, građa za potrebe izložbe pronađena je u brojnim drugim ustanovama – Arhivu Grada Pule, zatim su to Österreichisches Staatsarchiv, Kriegsarchiv, Heeresgeschichtliches Museum, Österreichische Nationalbibliothek i Bildarchiv Austria u Beču, Državni arhiv u Splitu, Sveučilišna knjižnica u Puli, Archivio di Stato di Venezia, Archivio Diplomatico del Comune di Trieste i Civico Museo della Guerra per la Pace „Diego de Henriquez“ u Trstu, Archivio vescovile di Udine, Biblioteca comunale di Treviso, Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, Imperial War Museum, London. Uvid u svoju građu dali su i kolekcionari Ivan Bogavčić iz Zagreba i Nikola Pajić iz Pule.

Čak 28 utvrda

Tu je i na metru kvadratnom makete kroz multimediju prikazan čitav obrambeni sustav koji broji 28 utvrda, od kojih su dvije srušene (Zaro i Maximilian) i više od 200 popratnih obrambenih građevina koje su se prostirale na 700 kvadratnih kilometara prostora. Kada kliknete na multimedijalnoj ploči pojedine lokacije, iskoče vam podaci o svim tim objektima i uvijek vas neki podatak iznenadi. Možda ste negdje i vidjeli neku bitnicu ili neke stare ostatke ovog fortifikacijskog sustava, ali nikad niste išli za time da je to dio obrane Pule.

Sve je stalo na kvadrat makete
Multimedijalna maketa

Zatim ulazite u prostoriju u kojoj je prikazano naoružanje, ali i alati koji su služili za gradnju ovog moćnih utvrda. Tu možete vidjeti i makete različitih utvrda i reljefnu kartu utvrđenog područja. Sigurno će mnoge zaintrigirati prostorija gdje su prikazani toaleti i sobe austrougarskih vojnika. Pročitajte dobro ispod arhivskih fotografija kako se u vojsci odmah izgubio sram. Tu je i prikazano njihovo druženje sa žena, dokoličarenje, kupanje… Lokaliteti su različiti – od Pule do Muntića, Premanture, Marčane.

Makete utvrda

Otvoren nekadašnji zatvor u mezaninu

Izložba o pulskim fortifikacijama obuhvatila je i tunelske prostore na srednjoj razini, ispod same utvrde do kuda se dolazi liftom iz dvorišta Kaštela. Taj prostor prije nije bio u muzejskoj funkciji. Dakle, osim što možete vidjeti novi labirint tunela koji je služio kao zatvor svojedobno, ovdje je postavljena i izložba starih fotografija koje svjedoče o dva bitna događaja iz tog vremena – napad francuske podmornice Curie i talijanskog cepelina Citta`di Jesi. Upravo su u zatvoru tog tunela bile smještene obje neprijateljske posade. Tu će vas zaintrigirati i multimedija. Hologram austrougarskog vojnika govori s vama, a tu je i prikaz podmornice Curie.

Nekad zatvor, danas muzej

Tko želi dalje istraživati sve što muzej nudi, može liftom još niže -u Zerostrasse. A što je zapravo Zerostrasse? Sustav je to podzemnih tunela koji se ispod utvrde račvaju u četiri kraka i izlaze na Giardine, Dvojna Vrata, te uspon ispod Tehničke škole i uspon koji vodi na Kandlerovu ulicu. Na svim tim ulazima sada se može kupiti karta i ući u nekadašnja austrougarska skloništa koja su uvijek interesantna za istraživanje. U sredini se spajaju u svojevrsnu galeriju i tu se smjestio već spomenuti lift.

Sve o tramvaju u Puli

Ovdje možete pogledati zanimljivu izložbu o električnom tramvaju u Puli. Jako lijepo opisano i prikazano kako je prije stotinu godina zapravo izgledao javni prijevoz u Puli. Naime, tramvaj je ulicama najveće austrougarske vojne luke prometovao od 1904. godine. Bio je nužan zbog rapidnog rasta broja stanovnika. Pula se u 30 godina krajem 19. i počekom 20. stoljeća udvostručila. Neposredno prije prvog svjetskog rata imala je 57.700 stanovnika. A oni su trebali doći na tada rubne dijelove grada. Bile su to četvrti koje su tek nastale ili su bile u nastajanju, baš zbog velikog doseljavanja – Šijana, Veruda, Stoja. Razdaljine su počele biti sve veće i pitanje javnog prijevoza se nametnulo samo od sebe.

Izložba o pulskom tramvaju u podzemnim tunelima

Državna vlast je to prepoznala i 1897. godine tadašnje resorno austrougarsko ministarstvo za željeznice naručilo je idejni projekt kojega je izradio inženjer Rudolf Urbanitzki iz Linza. Radove je izvela tvrtka bogatog industrijalca Jakoba Ludwiga Muenza, koji je zaslužan i za gradnju velebnih vila u Kolodvorskoj ulici gdje je izgrađena prva stanica tramvaja. Prva vožnja tramvajem bila je 23. ožujka te godine. Već tog prvog dana, kažu arhivi, u Puli se tramvajem vozilo 6.500 osoba.

Pravo osvježenje u ljetne dane

Mjesečno je pulski tramvaj prodao i do 100 tisuća karata, a tramvajem se moglo na plažu, u Šijansku šumu, po gradu. Sve je bilo brzo dostupno. Trasa tramvaja bila je dugačka sedam kilometara, a plan je čak i bio da se ona produži do obližnje Fažane i Vodnjana. Tramvaj je tada išao po šinama predviđenima za vlakove kako bi iste kolosijeke mogla koristiti oba prijevozna sredstva.

Kojom ćemo linijom?

Čuvaju stare tramvajske karte

Trajalo je to do 1934. godine. Nakon toga je većina tračnica razmontirana. Kao i za Parenzanu kruži legenda da je željezo tračnica išlo za Etiopiju, no pitanje je gdje su one zapravo završile. I time je nestao fizički trag tramvaja u Puli. Osim na Rivi te u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu koji čuva predmete iz tog doba i stare karte.

Pula u 19. stoljeću

A kada je nastao pulski kaštel koji bdije nad Pulom? Bilo je to puno prije austrougarske vladavine. Sagradili su ga Mleci pa se često zove i mletačka utvrda. Naime, Venecija je 1630. odlučila u Puli sagraditi utvrdu na mjestu utvrde stare pulske obitelji Castropola, koja je time potpuno srušena, a kamen-temeljac postavljen je 1. svibnja 1630. godine. Gradnju je između 1631. i 1633. projektirao i vodio francuski vitez, vojni inženjer, strateg i matematičar Antoine De Ville, pa i danas jedan uspon u starom gradu nosi njegovo ime.

Večernji đir na Kaštelu

Nastao iz Velikog rimskog kazališta

Zanimljivo je da su kaštel gradili galijoti, majstori iz Venecije, ali i iz Rovinja. Koristio se kamen Velikog rimskog kazališta koje je bilo u ruševnom stanju. Bio je napušten i zapušten nakon velikog požara izazvanog udarom groma. To je kazalište bilo izgrađeno vjerojatno u 1. stoljeću izvan gradskih zidina na jednom od sedam brežuljaka Pule, Monte Zaru. Kazalište je primalo 4.000 gledatelja, a danas se od njega mogu vidjeti isključivo blokovi koji su temelji jednog ugla zgrade. Izgled Velikog rimskog kazališta može se vidjeti na srednjovjekovnim i novovjekovnim vedutama grada, te na crtežima koje je napravio baš De Ville.

Građen za vrijeme velik epidemije kuge

Ono što se posebno pamti iz doba kada je građen kaštel je velika epidemija kuge koja je zadesila Istru, posebno Pulu. Trajala je čak dvije godine, a u tom periodu nestala su neka mjesta, a i brojna sela na Puljštini. Bila je ujedno i posljednja. Mletačka je Istra u tom periodu prije samog izbijanja bolesti imala oko 50 tisuća stanovnika. To je četiri puta manje nego danas. Nakon dvije godine bolesti ostala je na samo 30 tisuća stanovnika što bi bilo negdje oko polovice današnje Pule.

Detalj s izložbe o fortifikacijama

Puno novaca i truda

Navodno je u Puli tada ostalo živjeti samo 30 stanovnika. Strašne su to brojke koje su ostale zametene negdje u povijesnim arhivima. Zanimljivo je da najveću pulsku utvrdu koja poput velikog obrambenog sustava utvrda oko grada izgrađenih za vrijeme Austro-Ugarske zapravo nije bila napadnuta, niti se morala braniti. A u cijeli je sustav u to doba prije otprilike 150 godina uloženo enormno puno novaca i resursa.

Unutrašnjost kaštela

Osim izložbe o fortifikacijama, muzej nudi uvijek još dvije dodatne izložbe – jedna je u nekadašnjoj vodospremi, odnosno u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung koji je atrakcija sama za sebe zbog svojeg nekadašnjeg značaja u vodoopskrbi grada, ali i akustike. Trenutno je trenutno postavljena izložba o Valvasoru u Istri.

Izložba o Valvasoru u Istri
Nekadašnja vodosprema

Diše punim plućima

Druga izložba nalazi se odmah do ulaza u kaštel, a tamo su trenutno izložene fotografije poznatog pulskog fotoreportera Dušana Ćurića koji je prikazao Pulu 70-tih godina te kako su nastajala neke od građevina bez koje trenutno grad ne možemo zamisliti kao što su MUP, zgrade Croatie ili pak dom sportova. Tu je i stalni postav o povijesti ljekarništva, ali i 18 zbirki s preko 100 000 predmeta kulturno-povijesnoga, političkoga, vojnog i etnografskoga karaktera.

Šetnja zidinama je nešto posebno

A na kraju morate na vrh Kaštela i prošetati po njegovim zidinama. Bit će to vrhunac posjeta ovom atraktivnom pulskom muzeju koji je prodisao punim plućima. A onda na zasluženu kavu u novom kafiću u srcu utvrde. Čisto da se slegnu dojmovi. A njih neće nedostajati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.