Nisu pojma imali da je ikada tu bilo naselje, a kamoli predivno veliko kameno imanje koje je ni više, ni manje nego izrađivalo amfore za držanje vina. Zakopano pod naslagama zemlje skrivalo je tu tajnu dosta dugo – negdje do 2005. Tada su bageri na trasi magistralnog plinovoda nedaleko mjesta Marčana zagrebali ispod površine i imali su što vidjeti. Nije prošlo nekoliko dana, a to su područje preplavili arheolozi koji su željeli vidjeti što je to otkriveno.

Zanimljivo nalazište na plinovodu kraj Pule

I tada su se nakon stoljeća mraka javnosti ponovno pokazali zidovi nekad predivne ville rustice kraj sela Krvavići u općini Marčana na lokaciji koja se zove Boškina. Danas je konzervatorski očuvano samo nekoliko zidova uz samu trasu plinovoda, a nažalost put nije označen.

Posebna energija

Međutim, želite li doći na ovu lokaciju, preporučam vam da uzmete biciklu i slijedite trasu biciklističke staze općine Marčana koja kružno vodi od Divšići do Krvavići na Stanciju Celija pa ponovno na Divšiće. Put je prohodan i za automobile, ako vam se ne da biciklirati ili pješačiti. Stanite kada ugledate trasu magistralnog plinovoda i krenite desno po trasi. Nakon nekih 300 metara nalazi se ovo nalazište koje je nekad vrvilo životom.

Slika s arheoloških iskapanja 2005. godine

Danas možda ovdje nećete moći vidjeti bogznašto, ali lokacija poznato kao Boškina odiše nekom posebnom energijom. Volim tamo proći, samo da ju osjetim, da iskusim zašto su ti Rimljani prije tisuće i tisuće godine odlučili baš na ovoj lokaciji nekih 20-tak kilometara od mora sagraditi tako lijepo imanje  koje je bilo bogato opremljeno, a služilo je u brojne svrhe.

Ostatke ville ponovno osvaja priroda

Arheolozi koji su vrijedno radili na nalazištu kažu da je to bilo oko 1. i 2. stoljeća, te da je vila bila začudo nastanjena samo 150 godinate za razliku od sličnih objekata nema kontinuitet života od nekoliko stotina godina, odnosno do propasti Rimskog Carstva i prodora barbara na ovo područje. Prozvodila je hranu za svoje potrebe, ali i za tržište. Po ostacima amfora, vjeruju da su se upravo one ovdje proizvodile, i to one za čuvanje vina. Po arheološkim iskopinama i ostacima koji su nađeni na lokalitetu, pretpostavlja se da se na imanju proizvodilo vino, maslinovo ulje, te da su se bavili stočarstvom.

Propast vlasnika

Ova je vila, tvrde arheolozi, jako dobro očuvana i na njoj se od rimskog doba nije ništa promijenilo. Izgleda da je vlasnik ovog gospodarskog imanja ekonomski propao, pa je villa relativno rano napuštena. Sve je ostalo onako kako je bilo u 2. stoljeću, što je velika prednost u istraživanju tadašnjeg načina života u odnosu na iskopine u Puli gdje je
zbog stoljetnog kontinuiteta života na građevinama puno toga izmijenjeno.

Ovdje su se proizvodile amfore

Zgrada površine najvjerojatnije 400 četvornih metara prostire se na dva krila i vjerojatno je građena u obliku slova U, što  pokazuje konfiguracija terena, ali istraživanja. Između je bilo dvorište, a sve je omeđeno ogradnim zidovima. Također prema naznakama na terenu arheolozi smatraju da je iz ovog objekta vodila rimska cesta prema Vodnjanu gdje se vjerojatno odvozila roba.

Ništa bez vina i ulja

Prema njihovim nalazima, u tom su dijelu zgrade bile gospodarske prostorije koje s jedne strane nisu bile omeđene zidom, te nisu ni imale popločeni pod. Na tom su području nađena dva pitosa, odnosno veliki glineni spremnici, kamenica, ostaci tijeska, kamenog kanala, keramike koja se koristila u domaćinstvu, novac iz doba Vespazijana, cijela uljanica te brončana igla za šivanje. Arheolozi stoga zaključuju da je ova prostorija služila za proizvodnju maslinovog ulja.

Pronađen antički novac

Isto tako, ovdje su iskopani i ostaci fresaka, odnosno razni sitni ulomci pa se pretpostavlja da su zidovi ovog velikog kompleksa bili prekriveni raznim slikarijama. Vila je bila sagrađena od lokalnog kamena. Vjeruje se da se  vadio u jednom antičkom kamenolomu između mjesta Marčana i Mutvorana, odnosno u poznatoj u Marčanskoj kavi. Tim kamenom izgrađeni su i razni antički spomenici u Puli te obližnjem Nezakciju.

Antička cesta od Pule prema Liburniji

Zanimljivo da tragovi kasnijeg života na lokaciji nisu pronađeni, ali je zato pronađeno nešto keramike iz brončanog doba što upućuje na naseljenost tog područja i prije antike. Bilo je to za Puljštinu zlatno doba. Naime, između 1. i 3. stoljeća na području Istre bilo je čak 300 ovakvih imanja, takozvanih villa rustica. Većinom su proizvodile za vlastite potrebe, a viškove su davali na tržište.

Boškina

Posebno se hvalilo istarsko maslinovo ulje koje se preko Akvileje izvozilo u sjevernu Italiju, Norik i Panoniju. Osim toga, od Pule prema Nezakciju, pa dalje prema Liburniji vodila je antička cesta koja je prolazila pored Marčane i Barbana. Na nju se vezao i čitav niz puteva koji su ovakva imanja povezivali s cestom.

Njeni se ostaci i dan danas jako lijepo vide kada se iz Marčane ide u smjeru uvale Budave prema nekadašnjem starom kamenolomu. Put je  obrubljen kamenjem te se i dan danas koristi. Zanimljivo je i da je na ovom području otkriveno čak 9 antičkih nalazišta, pa povjesničari i arheolozi smatraju da je predio oko mjesta Marčana bio gušće naseljen. A i sam toponom mjesta potječe upravo iz antičkog doba. Lijepa i bogata ostavština.

GDJE U OKOLICI DOBRO POJESTI I POPITI:

STANCIJA KUMPARIČKA, konoba primitiva i degustacija kozjih sireva, Krnica 25, Cokuni

KONOBA DA ROCCO, Krnica 11

VINA SILJAN, Šegotići 36

ŠTO JOŠ POSJETITI  U BLIZINI:

LJUBIĆEVA PEĆINA, Marčana

GLAVANI PARK, adrenalinski park, Glavani

MUTVORAN

RAKALJ

KRNIČKI PORAT

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.