Zamislite Uskrs u Istri bez omiljene slastice. Sigurno se pitate koja je to. No, većina će odmah pomisliti na jedno.  Pinca ili slatki kruh, kako su je zvali naši stari. Recepata za nju ima raznih, ali uvijek se radi o varijaciji na jednu temu. Svatko ima svoju tajnu oko pripreme, a pince se razlikuju po gustoći, obliku, začinima, broju jaja, masnoći. Puno je tu mudrolije oko pripreme ove slastice i uvijek se iskušavaju neki novi, bolji recepti. Ali rezultat uvijek bude više-manje isti – ukusni slatki kruh, simbol uskrsnog stola uz šarena jaja, janjetinu i kladi luk. Pinca se nekad pripremala na Veliki četvrtak, a u novije se vrijeme peče u subotu ili kada tko oko Uskrsa ima vremena. Nekada se jela samo na Uskrs, odnosno nakon blagoslova hrane u crkvi. A na blagoslov se pinca nosila u subotu navečer prije Uskrsa ili na sam dan blagdana rano ujutro jer se znala jesti odmah to jutro za marendu.

Ukusna pinca na uskršnjem stolu

Na tu temu u Žminju već godinama organiziraju manifestaciju pod nazivom Istrijanski pinci pod čerepnjom na ugnjišće, iako je ona nažalost morala i ove godine proteći bez publike.  No, i dalje se njeguje ta stara tradicija i promocija pa se žminjske domaćice prije najvećeg katoličkog blagdana okupljaju i pripremaju ovu ukusnu slasticu na starinski način i uče mlade generacije tradiciji. Ipak je danas prava rijetkost vidjeti kako se pince pripremaju na starinskom ognjištu, i to pod pekom. Pa makar i virtualno, dok korona ne prođe.

Pinca i žminjski festival

Danas ju još uvijek tako priprema svima poznata domaćica Zdenka Jakus iz sela Vlašići kraj Žminja. Više puta smo ju vidjeli na televiziji i u novinama kako nam otkriva svoje kulinarske tajne oko pripreme uskršnje poslastice. Ona kaže da je bolja pod pekom jer se u joj zadrže svi okusi i istinski gušti.  Ona je znala  za ovu manifestaciju pripremiti ogromnu pincu od čak deset kilograma brašna, od čega će izaći megapinca od 45 kilograma promjera 75 centimetara. Svaka joj čast.

Zdenka Jakus prava je majstorica za pincu

– Pinca je svakako dobra, ali pod pekom je jednostavno bolja jer iz nje ništa ne isparava kao u pećnicu. Sva njezina svojstva ostaju očuvana – otkrila nam  je Zdenka koja je počela pripremati pince još kao djevojčica uz svoju majku sa svoje dvije sestre.

– Onda pincu nismo zvali pincom, nego slatkim kruhom. Koristili smo brašno, jaja i šećer te naše suho grožđe. Naime, nekad nismo kupovali grožđice, nego smo nakon berbe grožđa odabrali najbolje grozdove te ih na lozi sušili u konobi iznad bačava. Naravno, koristi se i svježi kvasac te začini. Kada se umijesi, tijesto se diže nekih 45 minuta u toploj prostoriji gdje nema propuha, potom se ponovno mijesi i stavi u posudu u kojoj će se peći. Tada se diže još nekih 40 minuta. Na vrhu se izreže križ i umetnu četiri lista masline – priča nam Zdenka. Lijep je to ukras, simbol Cvjetnice na moru.

Neophodni sastojci za pincu

Ona pincu ne premaže žutanjkom radi boje kao neke druge domaćice. Premaže ju tek kada se ispeče, i to maslacem da bi bila mekša.

Nije se jela svaki dan

– Nekada smo kao djeca jedva čekali Uskrs da bismo jeli pincu. Ipak se nije jela svaki dan. Danas su se stvari puno promijenile u odnosu na nekad – ističe ona.

Pod pekom ili čripnjom pinca ima drugačiji okus

Pinca se pekla na ognjištu pod pekom, kasnije na peći za drva jer pećnice na struju nije bilo. Ali uvijek je bilo bitno jedno – da se peče nekih 40 do 50 minuta i to na 200 stupnjeva. Na isti način su se pripremale i jajarice i tićići, odnosno kolumbine ili sotorići, kolači namijenjeni djeci. I ja sam se zapravo kao dijete najviše veselila kada bi mama za nas djecu pripremala jajarice.

Uskrsni ugođaj

Zanimljivo je da nitko ne zna točno otkuda naziv pinca i kada se slatki kruh počeo tako zvati. Starije generacije sa Žminjštine kažu da se taj naziv počeo primjenjivati tek 60-ih godina prošlog stoljeća. Na području sjeverne Istre za pincu se koristi i naziv maslenica, po maslu koje se stavlja u tijesto. A za kraj malo kulinarskih tajni i Zdenkin recept za pincu. I sretno s pripremom.

Sastojci za pincu:
1 kg brašna
20 dag šećera
2 kockice svježeg kvasca
1 jušna žlica soli
4 jaja, dva cijela i dva žutanjaka
8 dag maslaca
1 vanilin šećer
1 ribani limun
10 dag grožđica, prije namočenih u 0,05 dl ruma ili rakije
1 kiselo vrhnje
4 dl mlakog mlijeka

Priprema:

Sastojci za pincu neka budu sobne temperature. Od svih sastojaka treba umijesiti glatko tijesto. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od podloge. Pustite da se diže i kada je spremno premijesite ga i stavite u pećnicu. Pecite kao i kruh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.