Smokva i smokvenjak, odnosno »hlib od smokav«, kako ga nazivaju u nekim dijelovima Istre, sve više dobiva na cijeni. To je vidljivo na Fešti smokve i smokvenjaka sredinom rujna u Barbanu, na kojoj su prodani svi smokvenjaci, a ni marmelade, rakija i slatko od smokava nisu zaostali.

Plodovi ljeta i mediteranskog sunca (E. Strenja/Glas Istre)

Slično su prošli i proizvodi vrijedne domaćice Mirjane Prgomet iz Prnjani, koja je u Barbanu na kušanje dala svoje slatko, rakiju, marmeladu i naravno nezaobilazni smokvenjak. Nas je posebno oduševilo slatko, koje se odlično slaže sa sladoledom ili palačinkama.

Mirjana Prgomet stručnjakinja za zimnicu od smokava (E. Strenja/Glas Istre)

Koja je tajna njezine domaće zimnice i kako je pripravlja, posebice onu sa smokvama? Kaže da samo slijedi dobri stari recept svoje bake i mame, i to je to.  Mirjana ubere smokve čim sazru i priprema slatke delicije.

Smokvenjak uz fetu kruha

Prvo nam je pokazala kako radi smokvenjak. Smokve se sa stabla moraju ubrati s peteljkama, a najbolje su one manje, koje ne pucaju pri sušenju. Ukloni im peteljka i rastvore se da bi se brže osušile i provjerilo kakve su kvalitete. Suše se na mreži desetak dana, zaštićene od insekata, i pritom se mora paziti da na njih ne padne rosa ili kiša, odnosno da ne »povuku« vlaga jer onda propada čitav trud. Nakon što se osuše, nasjecka ih se peštadurom ili samelje. Mirjana takvu smjesu navlaži sokom od grožđa, da bi je lakše umijesila i oblikovala u hljepčiće.

Za smokvenjak treba suhe smokve peštadurom nasjeckati na fine komadiće (E. Strenja/Glas Istre)

Po želji se mogu dodati bademi, grožđice ili orasi, a neki smokvenjak znaju oblikovati i uz pomoć rakije. Nakon oblikovanja položi ih se na smokvin list, na kojem se dalje suše tri do četiri dana. Konzumirati se mogu tijekom cijele zime, a naši su ih stari često jeli za marendu u kampanji, uz fetu kruha.

Za ljubitelje alkoholne »zimnice«, koja tijekom hladnih zimskih večeri može čovjeka i zagrijati, prava je delicija rakija od smokava. Priprema je također vrlo jednostavna. Suhe se smokve, po Mirjaninom receptu, »od oka« pospu šećerom i stave na sunce. Ondje trebaju ostati dok se šećer ne rastopi, a onda se toj smjesi doda rakija. Na suncu ostaju 10 do 15dana, a potom se rakija nekoliko puta procijedi, dok ne bude posve bistra.

Slatka tajna – slatko od smokava

Smokvenjak se mijesi sokom od grožđa (E. Strenja/Glas Istre)

Mirjanina specijalnost je slatko od smokava, odnosno smokve ukuhane u vlastitom soku, za koje nam recept nije u potpunosti odala jer je to ipak njezina mala tajna. Smokve se uberu cijele, neoštećene i s peteljkom.

Operu se i poslažu u lonac jedna do druge i pospu se šećerom prema želji, a možemo im dodati i aromu. Mirjana ih drži na štednjaku dok se ne skuhaju, ali ne smiju se raspasti. Poslaže ih se u staklenke i spremi na hladno mjesto. Za marmeladu se smokve cijele ili narezane na kockice kuhaju sa šećerom, koji čini 20 posto smjese, dok se ne raspadnu i marmelada postane jako gusta.

Slatko od smokava Mirjanina je specijalnost (E. Strenja/Glas Istre)

Potom se sprema u staklenke, a umjesto konzervansa navrh se stavljaju dvije žličice rakije, što će je sačuvati od kvarenja.Za kraj, nakon degustiranja ovih slatkih i alkoholnih pripravaka od smokava iz kućne radinosti – berite smokve, sadite nove i ponudite ih što češće. I na kraju, nek’ vam je dobar tek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.