Sunčan dan ranog listopada. Bablje ljeto. Sve je tako lagano usporeno, sunce grije, ali ne prži. Taman za se zavući na neku terasu u prirodi i gledati kako lišće pada ili masline sazrevaju. Moguće da je ovo najljepši dio godine, i da narednih nekoliko dana treba iskoristiti vrijeme i u njemu uživati koliko god se može. Jer ovakvih dana na godina ima samo nekoliko. Srećom jedan od takvih dana iskoristila sam za obilazak malog obiteljskog vinskog hotela Relais and Wine San Tommaso.

Obnova je trajala cijelu zimu

Riječ je o staroj kamenoj kući s vinskim podrumom i kušaonicom u Golašu nedaleko Bala. Otvorila ga je vinarska obitelj Debeljuh iz Rovinja – Janja i Boris Debeljuh sa svojom dvojicom sinova  koji su zadnjih deset godina poznati u vinskim krugovima po svojim izvrsnim etiketama San Tommaso.

Zapuštena imanja

U Golašu, malom selu kraj Bala na Rovinjštini, imaju svoj podrum gdje su često organizirali vinske degustacije, a kako je posao s vinom postao sve zahtjevniji te su gosti tražili smještaj i hranu, odlučili su ga proširiti na turizam. Odluka je pala da to bude ove godine. I nisu oni prvi. Oni su samo dio trenda koji vlada u Istri zadnjih 15 godina – obnova starih kamenih kuća, stancija i malih zapuštenih imanja koja ponovno dobivaju svoj život kroz poljoprivredu i turizam. Takvi objekti više su od nekog klasičnog hotela, sobe ili bazena. Oni su sami po sebo mjesto u kojem se uživa i zbog kojeg se dolazi. Imaju tu neku posebnu atmosferu i priču. Koja kamena kuća zapravo ju nema.

Vrt je pretvoren u odmor uz bazen
Hotel ima pet soba

Zato ovaj mali luksuzni hotel oduševljava svojom kamenom palačom i ogromnih starinskim dvorištem s visokim zidom i prtunima, nekadašnjim gospodarskim zgradama, starim šternama i kantinom. Otvoren je početkom lipnja i ima pet komfornih soba s kojih pogled puca na more, okolno zelenilo, selo. Zen u tren.

Miran ritam sela

Jer Golaš je malo selo od stotinjak duša, a Janjini i Borisovi gosti zavoljeli su ga odmah upravo zbog tog mirnog ritma sela, zelenila, starih kuća. Čak im je draži od pomodnog Rovinja gdje Janja i Boris već dugi niz godina imaju vinski bar, i to uz samo more.  Janja nam za svoj mali hotel kaže da je popunjenost prve sezone bila odlična i gotovo nijedna soba dosad nije bila prazna.

-Gosti dolaze stvarno iz raznih dijelova svijeta. Imali smo goste iz Argentine, Čilea, SAD-a, Francuske, Španjolske. Naravno tu su i gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, domaći gosti. Iako smo početak listopada, i dalje nema niti jedne prazne sobe. Osamdeset posto njih dolazi radi toga jer se radi o vinskom hotelu. Svi znaju da za njih pripremamo vinske probe u našoj kantini. Većinom dolaze na kraće periode, odnosno dan ili dva. Zanimljivo je da imamo i jako puno gostiju koji dolaze ovdje na medeni mjesec, priča nam Janja dok pijemo prvu jutarnju kavu na osunčanoj terasi ispred impozante kamene zgrade sa zelenim škurama.

Kantina i francuske bačve

Boris nam je jednom prilikom  pričao da je to nekad bila kuća lokalnih imućnih poljoprivrednika koji su imali svoje sluge, a govori se i da su svojedobno svojim proizvodima opskrbljivali i Brijune. U kući su nekada živjeli i Janjini roditelji. Ono što svakog, tko zakorači na ovo imanje, može očarati je spokoj i zelenilo.

Vrsan chardonnay

Smještaj ima četiri zvjezdice, a osim u staroj kamenoj kući, ovdje gosti mogu razgledati i vinski podrum gdje uz stručnu pomoć mogu kušati razne sorte vina. Mene je još odavno odušeio chardonnay, naravo uz istarsku malvaziju. Janja nam je svojedobno objašnjavala da je upravo područje oko Golaša idealno za chardonnay i zbog toga je njihov tako poseban.

Kantina

Naime, obitelj Debeljuh u Golaš je počela ulagati prije 10 godina. Najprije su uredili vinski podrum, a potom i kušaonicu. Vinarstvom su se počeli baviti 2008. godine.

– Ja sam enolog po struci tako da smo se odlučili iz trgovine i transporta okrenuti vinarstvu. Prije 12 godina posadili smo nove nasade, tu u Golašu i okolici Rovinja i tako krenuli s proizvodnjom vina. Na početku je to bio hobi, a onda je to prešlo u ozbiljan biznis. Danas smo najveći vinari na Rovinjštini s 20-tak hektara vinograda, od čega je 14 hektara u rodu i 100 tisuća litara vina koje prodamo na kućnom pragu, veli nam Janja. Ujedno imaju i dva hektara maslinika te proizvede i maslinovo ulje. U Rovinju imaju wine bar i točionicu. Njihov obrt San Tommaso trenutno zapošljava 25 ljudi, a u sezoni taj broj skače na 40 ljudi. Hotel je zaposlio njih petero. U kratkom razgovoru s Debeljuhima, jasno nam je da na tome neće stati.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.