Šećete pulskom rivom ili pak usporednom Kandlerovom ulicom, i odjednom na desno ili lijevo, ovisno s koje strane se krećete, evo velikog natpisa – Kuća maslinova ulja. Svakom ljubitelju dobre hrane i gurmanu to je dovoljno da promijeni smjer kretanja i ide pogledati o čemu se tu radi. I neće požaliti. Riječ je o prvom muzeju posvećenom maslinarstvu u Hrvatskoj pod nazivom Museum Olei Histriae.

Moderni industrijski dizajn

Riječ je o zanimljivom projektu koji se realizirao u prostorima stare zapuštene austrougarske zgrade nekadašnje legendarne tekstilne tvrtke Arena trikotaža u nedavno obnovljenom Prolazu svetog Teodora. Dio je to grada koji je od ovog ljeta  postao nova pulska špica, mjesto gdje ćete ujutro doći popiti kavu, a navečer izaći na neku terasu, na čašu vina i neki sitni obrok. Sve s pogledom na pulsku luku i marinu. A tu je i muzej kojim su Pula, ali i čitava Istra dobili pravi izložbeni prostor posvećen istarskim maslinovim uljima te povijesti maslinarstva na ovom području. Konačno. Čim kročite unutra odmah će vas osvojiti ne samo ulje uredno poslagano po policama, nego i moderni industrijski dizajn čitavog interijera. Potpisuje ga poznati dizajner Željko Burić, odnosno njegova tvrtka Fabrika.

Ulazak u muzej

A za ovaj zanimljiv poduzetnički pothvat u regiji najboljih maslinovih ulja svijeta po izboru talijanskog vodiča Flos Olei, odlučila se pulska povjesničarka umjetnosti Lorena Boljunčić koja je prije nekoliko godina pokrenula i projekt prvog turističkog autobusa u gradu po principu hop-on hop-off. 

Muzej ima tri cjeline
Muzej radi cijele godine

Opčinila me uljara

– Sve je počelo prije sedam godina kada sam prvi put iz našeg malog obiteljskog maslinika uzela masline i odnijela ih na preradu u jednu suvremenu uljaru. Tada me opčinilo to čekanje i susreti s ostalim maslinarima. I tada sam vidjela kako se rađa naše tekuće zlato. To mi je bio prvi susret s današnjim načinom proizvodnje i tada sam počela to više proučavati – rekla nam je Boljunčić.

Police krcate vrhunskim uljima

– Odlučila sam pokrenuti novi turistički proizvod koji promiče istarsko maslinarstvo i vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja. Radi se o muzejskom postavu koji govori o povijesti i sadašnjosti istarskoga maslinarstva, načinu uzgoja, berbi, preradi, kvaliteti maslinova ulja i zdravlju, kao i o posebnostima istarskih ulja. Slični projekti su u planu, primjerice u Taru, ali koliko znam mi smo prvi koji smo otvorili ovakav muzej posvećen maslinovu ulju. Budući da sam povjesničarka umjetnosti, većinom sam sama osmislila koncept izložbe uz pomoć suradnika, dok je Etnografski muzej Istre u Pazinu dao na posudbu dva predmeta – korito i pjat za pobiranje ulja – navodi nam Boljunčić koja je htjela otvoriti drugačiji muzej koji će pričati priču i dati doživljaj.

Zanimljivi detalji privlače pažnju

Radionica amfora u Fažani

Kuća istarskog maslinovog ulja prostorno je koncipirana od tri cjeline – izložbenog postava te prostora za degustaciju i trgovinu. U ulaznom dijelu je prodajni prostor u kojem se mogu kupiti najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja iz cijele Istre. To je primjerice ulje obitelji Chiavalon, Brista, Olee B.B., Negija, Dobravca, ali i druge istarske delicije poput rakija, tartufa, predmeta od maslinova drva, raznih eteričnih ulja, sapuna od lavande ili smilja. Ukratko sve što možemo povezati s mediteranskim načinom života.

Amfore za ulje

Od tu ulazimo u samo carstvo povijesti maslinarstva, u najvažniji i najveći dio – muzejski postav čiji opis možemo pratiti putem slušalica na jednom od 12 svjetskih jezika. Tako  se u muzeju možemo upoznati s poviješću maslinarstva od rimskog razdoblja, preko srednjeg vijeka, do 20. stoljeća. Prikazane su amfore u kojima se držalo i prevozilo ulje. Također, na zidovima su postavljeni paneli s prikazima nalazišta amfora te uljara iz tog doba. Poseban kuriozitet je radionica amfora koje su se nekad izrađivale u Fažani te Červar Portu.

– Želja je bila spojiti tradiciju maslinarstva i prikazati ju na suvremen način, tako da kroz postav obrađujemo povijesni segment, ali i sadašnjost s obzirom na vrhunske rezultate naših maslinara u posljednjih desetak godina – pojasnila je Boljunčić.

Ništa bez sommeliera

– Priča počinje s rimskim razdobljem, u okviru kojeg pokazujemo kako su se tada prerađivale masline, gdje se izvozilo istarsko maslinovo ulje i što su antički pisci govorili o istarskom ulju. Nakon toga pričamo o razvoju maslinarstva u Istri tijekom srednjeg vijeka, a u suvremenom dijelu opisujemo cijeli proces od branja do prerade, koristeći se pritom popularnim rječnikom koji je provjerio porečki Institut za poljoprivredu i turizam radi točnosti informacija – dodaje Boljunčić. 

Degustacijska sala
Sommelierka za maslinova ulja

U sklopu izložbe može se pogledati i film iz 1980. godine iz jedne starinske uljare iz Cerja koji prikazuje tradicionalnu preradu, kao i način na koji se masline prerađuju danas. Međutim, ništa ne može u Istri proći bez kušanja ulja, pa tako ni ovdje. Upravo zato muzej ima i svoj degustacijski dio. U prostranoj sali za degustaciju možete naučiti kako se pravilno kuša maslinovo ulje, dokučiti miriše li ulje na pokošenu travu, bademe, rajčicu ili artičoku i aromatično bilje, jesu li pikantnost i gorčina ujednačeni i u čemu je razlika između ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja. Naravno ne sami. Kroz taj svijet tekućeg blaga vodi vas stručni sommelier, odnosno senzorni analitičar maslinova ulja, kojemu možete postaviti sva moguća pitanja o načinu kušanja ulja i njegovoj kvaliteti i kako ju prepoznati. I to možete cijele godine jer je muzej uvijek otvoren.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.