Da treba slijediti nove trendove u gastronomiji, a prije svega se zalagati za kvalitetu namirnica, kreativnost u spremanju hrane, ali i dobru uslugu itekako su svjesni u malom obiteljskom hotelu La Grisa u Balama. Osim što su vlasnici vrhunski opremili i uredili mali hotel s četiri zvjezdice koji je nastao u staroj jezgri Bala u čak osam starih ruševnih zgrada i koji radi cijele godine, posebnu su pažnju posvetili svom novom restoranu. Po uzoru na slične hotele poput primjerice San Rocca u Brtonigli, Ville Rosette u Savudriji ili pak Cittara u Novigradu, ali i druge, La Grisa se želi profilirati i kao gastronomska meka što im je i uspjelo.

Baza za sve – domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje (A. Kancelar/Glas Istre)

Tko god da prođe kroz Bale i želi isprobati nešto novo u ugodnom modernom ambijentu starih kuća, ovdje neće pogriješiti. Dočekat će ga vrhunska usluga koje se ne bi posramili ni najbolji restorani, a o inventivnosti jela da ne govorimo.

Kreativno i tradicionalno

Vodnjanski chef Nikola Vuković postavio je visoke standarde na početku rada restorana La Grisa (A. Kancelar/Glas Istre)

Za taj su dio posla zaduženi kreativni mladi kuhari koji s puno motiva i ljubavi prilaze svakom novom  zadatku. Gastronomsku priču ovog restorana svojedobno je započeo vodnjanski chef Nikola Vuković koji je dio svoje karijere radio i u Švicarskoj, a kasnije su ju u La Grisi nastavili pričati njegovi nasljednici. Vuković se na početku svog angažmana u La Grisi želio svojim jelima nametnuti na istarskoj gastronomskoj sceni. I to mu je uspjelo.

Moderno i tradicionalno (A. Kancelar/Glas Istre)

– Riječ je o istarskoj kuhinji s modernim štihom. Primjerice za desert spremamo njok od dunje s kremom od muškata i kamilice. To je recept koji je nastao na bazi tradicionalnog recepta za njoke s marmeladom. Svakome je to nona spremala kod kuće, ispričao nam je  Vuković o filozofiji rada La Grise na njenim počecima.

Njok od dunje, muškata i kamilice (A. Kancelar/Glas Istre)

Tipične istarske namirnice

Nakon tih početnih koraka, La Grisa je nastavila trendom koji je zacrtao Vuković. Danas, osim starim receptima koji su preinačeni, istarska tradicija u novom hotelu dolazi do izražaja u upotrebi dvije tipične istarske namirnice – ekstra djevičanskom ulju te mesu od istarskog boškarina koje hvale mnogi svjetski opinion makeri iz svijeta enogastronomije. Specijalitet su im primjerice carpaccio od boškarina s kravljom skutom i mladim maslinovim uljem, jetra od boškarina s džemom od luka, šugo, ragu i biftek te rebra od boškarina.

Carpaccio od boškarina (A. Kancelar/Glas Istre)

Što se tiče maslinovog ulja, La Grisa je odlučila promovirati svoj najuži zavičaj. Tako na svom stolu i u kuhinji koristi vrhunska ulja baljanskog maslinara i uljara Emanuela Grubića te rovinjske obitelji Dobravac. Također, u svojoj kuhinji koristi domaće namirnice, od voća i povrća, do ribe i mesa. Također, nije potrebno ni napominjati da se pritom drže regule “sezonalnosti”.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.